Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Επενδυτική (και όχι μόνον) Τακτική του 97-3

Όταν έχεις αποφασίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο ο μεγαλύτερος (δραματικά) κίνδυνος αποτυχίας ευρίσκεται στο τελευταίο… 3%. Είτε αυτό αφορά χρόνο είτε ενέργειες ή έστω διατήρηση της αρχικής απόφασης, στο τελευταίο 3% θα μεγιστοποιηθούν σε αφόρητο βαθμό οι πιέσεις, οι αμφιβολίες δικές σου και τρίτων, η δυσπιστία, οι ενοχές… όλα!

Το κλειδί είναι να αντέξεις σε αυτό το τελευταίο 3%.  Κατά μία συγκυρία τα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από την πανδημία και η διαφαινόμενη μεταβολή των συνθηκών (προσοχή, δεν γράφω περί εξόδου) συμπίπτουν με την τρέχουσα περίοδο (Ιούνιο 2021). ΤΩΡΑ είμαστε κοντά στο 3%, αλλά δεν έφτασε ακόμα.

Μα, οσοδήποτε λάθος (εάν μπορεί να γραφεί κάτι ανάλογο) και να είναι η αρχική απόφαση ή το επιχειρηματικό σχέδιο  εάν τηρηθεί θα αποδώσει τους όποιους καρπούς του. Αυτό θα εξαρτηθεί εάν ολοκληρωθεί πλήρως συμπεριλαμβανομένου αυτού του 3%. Άριστο σχέδιο από το οποίο θα υπολείπεται αυτό το μικρό, ασήμαντο, αλλά τελευταίο κομματάκι του 3% θα αποτύχει οικτρά.

Μην ακούτε τις σειρήνες του εαυτού σας αρχικά και των άλλων. Σε ένα 3% διακυβεύονται όλα. Η μόνη δυσκολία είναι να εντοπίσετε το ακριβές σημείο από το οποίο αρχίζει αυτό το 3%. Είναι σχετικά απλό: όταν ΟΛΑ φαίνεται πως αποτυγχάνουν και η κατάστασή του σχεδίου χειροτερεύει με ραγδαίους ρυθμούς.

Διότι:

“Ποτέ η στιγμή της πτώσης δεν βρίσκεται τόσο κοντά όσο τη στιγμή της νίκης”…