Πραγματικά είναι πολύ μεγάλη ατυχία αυτή. Να υπάρχεις από τους Ρωμαϊκούς χρόνους ως πόλη σε ένα μαγευτικό σημείο στην άκρη του Αμβρακικού κόλπου και η φήμη σου να αμαυρωθεί επειδή συνδέθηκε με μία αυτοκτονία. Και αναφέρομαι προφανώς στον Κώστα Καρυωτάκη.
Ο Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη και έζησε στην Αθήνα και η μόνη επαφή, την οποία είχε με την Πρέβεζα ήταν οι τελευταίες 32 ημέρες του. Και τελικά από την πόλη έμεινε αυτό.
Στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχει το γραφικότατο Σεϊτάν Παζάρ. Μία συνοικία από μία άλλη εποχή. Βέβαια το όνομα της παραπέμπει στον… εξ’ από δώ! Σεϊτάν παζάρ και μάλιστα μου είπαν ντόπιοι πως ονομάζεται και το παζάρι του Διαβόλου (“Σεϊτάν” και κάντε το συνειρμό μόνοι σας). Και το ωραίο γνωρίζετε ποιο είναι; Ο Καρυωτάκης νοίκιασε σπίτι (τις 32 τελευταίες ημέρες) ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο του Σεϊτάν Παζάρ! Ε, τώρα πώς να το σχολιάσω αυτό;
Αλλά το άρθρο αυτό είναι ανατρεπτικό. Διότι οσονούπω θα σας αποδείξω (θα το κρίνετε βεβαίως εσείς) πως ο Καρυωτάκης δίδαξε την πλέον αισιόδοξη πλευρά της ζωής, δυστυχώς -και μάλλον άθελά του- με τίμημα τη ζωή του.
Εάν λοιπόν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η φοβερή και απάνθρωπη για τον εαυτό σας σκέψη της αυτοκτονίας, θα σας συνιστούσα αμέσως να μεταβείτε στην Πρέβεζα για ένα διήμερο, αφού όμως προηγουμένως έχετε παρακολουθήσει προσεκτικά το επερχόμενο ντοκυμανταίρ μου. Γι΄ αυτό περιμένετε λίγο (να ένας λόγος να το καθυστερήσω) και ΜΗΝ τολμήσετε να πράξετε καμία ανοησία έως τότε. Μετά… ξανασκεφτείτε το, αλλά μάλλον θα προτιμήσετε να απολαύσετε τις απίθανες παραλίες της, παρά να…
Στις φωτογραφίες, εκτός όσων είναι φανερό τι δείχνουν δείτε τη θέα, την οποία για τελευταία φορά αντίκρισε ο απελπισμένος αυτόχειρ.