Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Επενδυτικές Συμβουλές από ένα mini-Τζίνι

Χθες “συναντήθηκα” με το mini-Τζίνι και τα αποτελέσματα της συναντήσεως μας μπορείτε κάλλιστα να τα διακρίνετε στο micro-film εδώ. Αλλά υπήρξε και μία πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, την οποίαν για ευνόητους λόγους δεν την συμπεριέλαβα.

Ωστόσο θα σας περιγράψω συνοπτικά το επενδυτικό σκεπτικό του mini-Τζίνι, του οποίου η… βαρηκοΐα μου κόστισε τα κόκκινα μαλλιά (αντί για κόκκινα χαλιά)!

Και στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Όλα έχουν προσωπικό κόστος…

Ποιες είναι λοιπόν οι κυρίαρχες επενδυτικές συμβουλές μίας εποχής αβεβαιότητος, (σάμπως οι προηγούμενες ήταν…βεβαιότητας), τις οποίες μου εκμυστηρεύτηκε με χαρά το mini-Τζίνι;

Τις καταγράφω:

  • Η Αποφασιστικότητα

Είναι απλό: προκειμένου να επενδύσεις πρέπει να είσαι… αποφασισμένος. Τίποτα άλλο. Εάν τώρα το κόστος της βενζίνης είναι άνω των 2,00 ευρώ το λίτρο ή του δομικού σιδήρου στο 1,50 το κιλό και περιμένεις να μειωθούν, (ή να αρχίσεις όταν τελειώσει ο Πόλεμος στην Ουκρανία) τότε θα αποκτήσεις τεράστια υπομονή. Δεν θα είσαι όμως επενδυτής, υπομονετικός άνθρωπος όμως θα γίνεις.

Παιδιά τα δεδομένα είναι αυτά. Πορεύσου αναλόγως, αλλά περιόρισε (το χάπι της ευτυχίας αυτό) τον επενδυτικό ορίζοντα. Ας είναι βραχύς, έστω μία πενταετία ή λιγότερο. Αλλά ΚΑΝΕ!

  • Η Τόλμη

Εντάξει! Αδελφάκι της αποφασιστικότητας η τόλμη και εκ των ουκ άνευ. Η επένδυση κάθε είδους και τύπου ΔΕΝ είναι εξασφαλισμένη. Κανόνας. “Take it or leave it”, όπως λέγεται, δηλαδή “το παίρνεις ή το αφήνεις”, εννοώντας πως ή το κάνεις ή δεν το κάνεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι γαρνιρίσματα σε μία ανύπαρκτη τούρτα.

  • Η Διασπορά

Τα καλάθια με τα αυγά το γνωρίζουν καλύτερα.  Όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Ναι, αλλά δεν σου λένε ολόκληρη την αλήθεια. Διότι…

  • Τα Καλάθια

Διότι δεν είναι μόνο να τοποθετήσεις τα αυγά σε περισσότερα από ένα καλάθια, αλλά μπορείς να τοποθετήσεις όλα τα αυγά σε ένα και να αγοράσεις περισσότερα… καλάθια! Έσπασαν τα αυγά, ωραία πουλάς τα καλάθια! Το τελευταίο ερμηνεύεται ως αντισυμβατικός τρόπος σκέψης: όχι όπως το κάνουν οι άλλοι, αλλά ΕΣΥ πώς θα το κάνεις.

Αυτά τα ενδιαφέροντα μου αποκάλυψε το mini-Τζίνι, τα οποία όμως δεν είναι νέες ιδέες. Είναι όσων ετών και το ίδιο: 8 χιλιάδων!