Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Γιατί η Πέτρα;

Με την πέτρα ως δομικό υλικό ασχολούμαι περίπου τρεις δεκαετίες είτε με τη μορφή νέων κατασκευών είτε αποκαθιστώντας διατηρητέα κτίρια. Και μάλλον δεν γνωρίζω… τίποτα! Προσπαθώ να καταλάβω πώς λειτουργεί, πώς… στέκεται, πώς …, πώς…

Ένα κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ) το κατανοώ πολύ καλύτερα. Γιατί;  Διότι αυτό μπορεί να υπολογιστεί με αναλυτικές μεθόδους. Με την πέτρα όμως… τίποτα.

Ναι αλλά στέκονται για αιώνες και υφίστανται λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, τρόπος του λέγειν και όμως είναι εκεί. Επιπλέον δεν μπορώ να ερμηνεύσω αυτή την αγάπη για το πέτρινο κτίσμα. Τι γοητεία είναι αυτή, την οποίαν ασκεί; Γιατί;

Σήμερα έσπαζα και πάλι το κεφάλι μου μελετώντας τη δομή ενός πέτρινου τοίχου. Εντάξει κατανοώ γιατί… στέκεται και όχι μόνον αυτό, αλλά τον υπογράφω με το προνόμιο, το οποίο μου παρέχει η Πολιτεία και η επιστήμη μου. Και δεν διστάζω ούτε στο ελάχιστο.

Αλλά από πού προέρχεται τόση γοητεία;

Λοιπόν! Προσέξτε!

Είσαι σε έναν τόπο όπως η Ελληνική ύπαιθρος. Τι βλέπεις γύρω σου; Πέτρες, δένδρα, χώμα και νερό… Ωπ! Κοιτάζεις τον εαυτόν σου και βλέπεις χέρια και υποθέτεις πως έχεις και μυαλό, το οποίο λειτουργεί.

Είσαι εντελώς αυτόνομος! Τα έχεις όλα και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Μόνο να σκεφτεί το μυαλό σου και να δουλέψουν τα χέρια σου, και voilà (ιδού) το έχτισες το σπίτι σου! Φοβερό! Όχι στην έρημο δεν θα το έχτιζες γιατί θα σου έλειπε κάτι από τα τέσσερα στοιχεία. Ούτε στη ζούγκλα, ούτε στην Ανταρκτική. Τότε όμως, θα σκεφτόσουν κάτι άλλο. Στη Σαχάρα θα έφτιαχνες κάτι σαν ανάχωμα, στη ζούγκλα θα χρησιμοποιούσες κλαδιά και φύλλα, ενώ στην Ανταρκτική θα έφτιαχνες ιγκλού, άλλωστε θα γινόσουν παγάκι.

Σύμφωνοι… μα ζεις όμως στην Ελλάδα και το μυαλό σου δεν είναι “ρυθμισμένο” για ιγκλού. Αλλά για πέτρινο κτίσμα είναι. Ναι απαιτείται κόπος, αλλά μέχρι εκεί. Όχι τόσο ιδιαίτερο πελέκημα, ούτε συνδετικό υλικό τεχνολογίας από τη NASA. Λίγη λάσπη από χώμα και νερό, κάποια άχυρα ή έστω ξερά χόρτα και μερικές πέτρες να ταιριάζουν και έχεις τους τοίχους. Μετά κάποια κλαδιά για στέγη με επικάλυψη πέτρας και… κοιμήθηκες!

Δε λέω κουράστηκες ή ίσως δεν τα κατάφερες. Σύμφωνοι! Γνωρίζεις όμως πως μπορεί να γίνει! Ακόμα και εάν ολόκληρος ο υπόλοιπος Κόσμος καταστραφεί εσύ είσαι αυτάρκης. Θα επιβιώσεις.

Γιατί δεν καταρρέει από τους σεισμούς σε μία περιοχή, η οποία βρίθει γεωλογικών φαινομένων; Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα αυτό. Και εδώ έχουμε το “Πέτρινο Παράδοξο”: διότι η μία πέτρα στηρίζει και υποστηρίζει την άλλην, κάτι, το οποίο εάν το πράξεις για το συνάνθρωπό σου θα αντέξουν όλοι.

Η πέτρα το κάνει, ΕΣΥ το κάνεις;

Ή εάν προτιμάτε στο YouTube: Γιατί η Πέτρα;