Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Βαρσοβία 1939 (ΙΙ)

Στις 7 Αυγούστου είχα γράψει: “Το να σχεδιάζεις το μέλλον τον Αύγουστο του 2020  είναι σα να σχεδιάζεις ανέμελες διακοπές στη Βαρσοβία το Σεπτέμβριο του 1939.” Και σημείωνα πως την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 οι Γερμανοί ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία. Η επίσημη έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα προσθέτω: “Το να σχεδιάζεις το μέλλον τον Οκτώβριο του 2020  είναι σα να σχεδιάζεις ανέμελες διακοπές στη Βαρσοβία το Σεπτέμβριο του 1939, ενώ οι ναζί έχουν ΗΔΗ καταλάβει την Πολωνία και είσαι ΚΑΙ Εβραϊκής καταγωγής”.

Λοιπόν! Ακούστε με προσεκτικά!

Το επόμενο τρίμηνο θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις του COVID-19. Και εάν ακόμα δεν θέλετε να το συνειδητοποιήσετε θα σας επισημάνω δυό-τρία (δηλαδή… επτά) σημεία:

  1. Ο COVID-19 είναι εδώ, ενωμένος, δυνατός, παραφράζοντας ένα παλαιό δημοφιλές σύνθημα!
  2. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Και δεν εννοώ μόνο από πλευράς υγείας. Εννοώ από πλευράς θέσης, οικονομικής κατάστασης, συνθηκών. Ξεχάστε τις… βεβαιότητες.
  3. Τίποτα δεν είναι ΗΔΗ, όπως ήταν στο παρελθόν. Το ότι δεν το βλέπετε (ή εάν δεν θέλετε να το δείτε) δε σημαίνει πως δεν συμβαίνει.
  4. Και οι ισχυρότεροι κινδυνεύουν. Χωρίς πελάτες (ή… ψηφοφόρους) κανένας οργανισμός ή επιχείρηση δεν επιβιώνει, όσο εύρωστος/η και εάν είναι σήμερα.
  5. Οπλιστείτε με α π ε ρ ι ό ρ ι σ τ η  αντοχή και μην θέτετε ανύπαρκτες προθεσμίες ή ημερομηνίες λήξης. Στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως ο ρυθμός θανάτων ανέβαινε κατακόρυφα τις εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Πίστευαν πως επειδή θα έρχονταν εορτές θα τους απελευθέρωναν ή κάτι καλύτερο θα συνέβαινε. ΔΕΝ συνέβαινε… Φρούδες (και θανατηφόρες) ελπίδες…
  6. Μπορεί να διαρκέσει πολύ και να είναι και χειρότερα. Η καλύτερη επένδυση είναι η πειθαρχία και το καθαρό μυαλό, αλλά ΚΑΙ η ψυχική υγεία, η δική σας πρώτα απ΄ όλα και κατόπιν του περιβάλλοντός σας. Διότι εάν είσαστε υγιείς και δε χάσετε τα λογικά σας θα μπορέσετε να βοηθήσετε και την οικογένειά σας και τους φίλους και τους γνωστούς σας. Και την… επόμενη ημέρα να είσαστε… παρόντες!
  7. Ο εγωισμός ΔΕΝ είναι παρά ο συντομότερος δρόμος για την καταστροφή σας. Δε λειτουργεί. Τελεία και παύλα.

Τα γράφω προφανώς όχι για να απογοητευτείτε, αλλά να οπλιστείτε με θάρρος και δύναμη. Εάν αστοχήσω, απλά αγνοείστε τα, αλλά το 7 κρατήστε το. Θα το χρειαστείτε σε κάθε περίπτωση.

Δείτε: Βαρσοβία 1939

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)