Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αντιμετωπίζοντας τις Κατηγορίες

Είσαι μεταξύ 50 και 60 ετών. Έχεις οικογένεια με μία γυναίκα, η οποία ήταν ιδιαιτέρα προηγουμένου προέδρου έχεις χτίσει μία καριέρα με όποιον τρόπο και σε προτείνουν για μία σπουδαία δημόσια θέση. Όχι οποιαδήποτε θέση, αλλά μία όπου η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου είναι καίριας σημασίας. Ανώτατο Δικαστήριο! Κι εκεί που νομίζεις πως έφτασες στο κατώφλι, το οποίο οδηγεί σε ένα από τα υψηλότερα τιμητικά αξιώματα της Υφηλίου εμφανίζεται δημοσίως μία καθηγήτρια Πανεπιστημίου και σε καταγγέλλει για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά όταν ήσουν 17 ετών και αυτή 15 και πόσο πληγώθηκε. Κατόπιν εμφανίζονται άλλες δύο με βαρύτερες κατηγορίες.

Κάπως έτσι αρχίζει ο εφιάλτης σου. Αυτά βέβαια στην Αμερική, διότι εάν είσαι στην Ευρώπη το πιθανότερο είναι να γίνεις… πρωθυπουργός. Μάλιστα όσο περισσότερες οι γυναίκες, οι οποίες θα σε καταγγείλουν τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες. Αλλά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, ασχέτως εάν… (καλά δεν το γράφω).

Τι κάνεις τότε;

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για τα γεγονότα:

  1. Έγιναν όπως περιγράφονται,
  2. Έγιναν αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο ή τουλάχιστον έγιναν κάπως διαφορετικά ή συναινετικά. Ενδεχομένως να αξιολογήθηκαν λάθος ή να πληγώθηκε ένας άνθρωπος,
  3. Είναι απολύτως ψευδή.

Βλέπετε στη ζωή δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κανέναν να σε επιβουλεύεται ή να θέλει να σε πολεμήσει ή να σε εξοντώσει με κάθε τρόπο. Είτε είσαι άνθρωπος είτε λαός είτε οτιδήποτε. Σου έτυχε όμως.

Τι κάνεις τότε;

Αρχίζω αντίστροφα:

-3. Εάν δεν έγιναν είσαι αμείλικτος. Επιτίθεσαι και επιμένεις στις λεπτομέρειες. Τι, που, πώς, πότε. Έχεις πιθανότητες να αποκαλύψεις την πλεκτάνη, η οποία μπορεί να προέρχεται απ’ οπουδήποτε, αντιπάλους σου, ανταγωνιστές σου, από μία φαντασιόπληκτη γυναίκα ή ακόμα και από λάθος μνήμες. Δεν παραιτείσαι των επιδιώξεών σου.

Εκτίμηση επιτυχίας όσον αφορά τη θέση: 40-50%.

-2. Εάν έγιναν με διαφορετικό τρόπο τότε το παραδέχεσαι και εάν όντως έχεις πληγώσει έναν άνθρωπο ζητάς δημόσια τουλάχιστον συγγνώμη, έστω και με 36 χρόνια καθυστέρηση. Ίσως τότε να μην το κατάλαβες. Όλοι μας πληγώσαμε άθελά μας ανθρώπους. Είναι μία πολύ δυσάρεστη πτυχή της ζωής μας αλλά… Δηλώνεις πως έσφαλες αλλά είναι κάτι, το οποίο σε σημάδεψε κι εσένα στη ζωή σου, λυπάσαι αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Αφήνεις στην κρίση των άλλων τις επιδιώξεις σου. Μπορεί να σε συγχωρέσουν, μπορεί να θεωρήσουν ειλικρινή την μεταμέλειά σου και τα γεγονότα να λειτουργήσουν τελικά προς όφελός σου. Ίσως και το άτομο, το οποίο σε καταγγέλλει με την δημόσια συγγνώμη να μαλακώσει και να μετατραπεί σε ανέλπιστο σύμμαχό σου. Ωστόσο πρέπει να είσαι αληθινός. Εάν δεν το πιστεύεις πραγματικά, τότε είσαι ημι-καθήκι και υποκρίνεσαι για τη θέση.

Εκτίμηση επιτυχίας όσον αφορά τη θέση: 10-20% με ειλικρινή μεταμέλεια.
Εκτίμηση επιτυχίας όσον αφορά τη θέση: 30- 40% με τακτική χωρίς μεταμέλεια.

-1. Εάν συνέβησαν πραγματικά ενδεχομένως να είσαι ένα πλήρες-καθήκι. Τότε παίζεις θέατρο. Αρνείσαι τα πάντα μετά βδελυγμίας και συναισθηματικής φόρτισης ή απειλείς. Προφανώς δεν είναι τρεις οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερες και απλά λόγω της θέσης σου δεν τολμούν να σε καταγγείλουν. Αμέσως μεταθέτεις την διαμάχη σε πολιτικό επίπεδο. Τότε πλέον δεν ασχολούνται με εσένα αλλά με αφορμή εσένα ξιφουλκούν για δικό τους όφελος. Από αυτή τη μάχη μπορεί να βγεις τελικά κερδισμένος και… καθαρός.

Εκτίμηση επιτυχίας όσον αφορά τη θέση: 50-75%.

Οι εκτιμήσεις και τα ποσοστά είναι δικά μου.

Βλέπετε πως η πλέον ανθρώπινη εκδοχή έχει τις λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Εάν τώρα οι κατηγορίες είναι εντελώς άθλιες και χαλκευμένες και είσαι και πολύ καλός άνθρωπος, τότε η ζωή σου υποδεικνύει έναν άλλο δρόμο. Δεν γνωρίζεις το γιατί σου συνέβη αυτό αλλά οφείλεις να τον υπομείνεις. Ίσως είσαι προορισμένος για πολύ περισσότερα από μία δημόσια θέση. Υπάρχει ελπίς…

Εκτίμηση επιτυχίας όσον αφορά τη θέση: 0%.
Φεύγεις μόνος σου για υψηλότερα.