Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ανάλυση των Προφητειών του Πρώην Προέδρου της Ρωσσίας

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανάρτησε ένα ενδιαφέρον tweet με κάποιες πιθανές προβλέψεις του για το 2023. Φυσικά οι προφητείες δεν επιδέχονται λογική ανάλυση αλλά όταν προέρχονται από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εξουσία (έστω στο παρελθόν) αξίζουν την προσοχή μας.

Το ότι ένας άνθρωπος κατέχει (ή κατείχε κάποτε) εξουσία δεν σημαίνει πως έχει προφητικές ικανότητες η έστω… ικανότητες. Για τον συγκεκριμένο δεν έχω καμία εικόνα για να εξηγούμαι, παρά μία αίσθηση πως ήταν μάλλον άβουλο όργανο του νυν ΠτΡ παρά αυτόφωτη προσωπικότητα, αλλά και πάλι τονίζω ΔΕΝ γνωρίζω. Επίσης οι προφητείες του δεν αναφέρονται καθόλου στην χώρα του, διότι ως γνωστόν… ουδείς προφήτης στον τόπο του!

Εντελώς απρόσωπα από εμένα και τονίζω σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση χωρίς να κρίνω ούτε να εκφράζω προσωπικές μου προτιμήσεις (ναι υπάρχουν, αλλά εδώ δεν γράφω υπό αυτό το πρίσμα) παρά μόνον υποκειμενικές εκτιμήσεις θα ήθελα να τις σχολιάσω μία-μία:

  • Η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 150 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 5.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Αυτή δεν είναι προφητεία· οικονομική πρόβλεψη είναι.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανενταχθεί στην Ε.Ε.

Δεν το “βλέπω” ως πιθανότητα.

  • Η Ε.Ε. θα καταρρεύσει μετά την επιστροφή του Η.Β και το ευρώ θα σταματήσει να χρησιμοποιείται ως ενιαίο νόμισμα.

Η Ε.Ε. φροντίζει από μόνη της να καταρρεύσει και το Ηνωμένο βασίλειο κατά την προσφιλή του συνήθεια (ιστορικά) δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Απλώς θα περιμένει και σίγουρα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

  • Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα καταλάβουν τις δυτικές περιοχές της “πρώην Ουκρανίας”.

Η Πολωνία κατά τη γνώμη μου προαλείφεται για ηγέτιδα Ευρωπαϊκή δύναμη. Θα ήθελαν σαφώς να καταλάβουν τα εδάφη αλλά αυτό είναι εντελώς θεωρητικό και προϋποθέτει και την κατάρρευση της Ουκρανίας. Για την Ουγγαρία ισχύουν οι μεγάλες ιδέες, αλλά δεν νομίζω πως έχει τις δυνατότητες να τις υλοποιήσει. Το αντίθετο.

  • Θα δημιουργηθεί το Τέταρτο Ράιχ που θα περιλαμβάνει την επικράτεια της Γερμανίας και τους δορυφόρους της, δηλαδή την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη “Δημοκρατία του Κιέβου” και άλλους “απόκληρους”.

Το Τέταρτο Ράιχ ΗΔΗ υφίσταται αλλά με άλλη μορφή (στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά). Η Πολωνία δεν νομίζω καθόλου πως θα χαιρόταν και πως θα μετασχηματιζόταν σε δορυφόρο της Γερμανίας. Μάλλον το αντίθετο είναι πιθανότερο. Η Πολωνία έχει υποστεί διαμελισμούς και έχει εδάφη, τα οποία απώλεσε από τη Γερμανία και ευχαρίστως θα τα επανακτούσε.

Η “Δημοκρατία του Κιέβου” αποτελεί περίεργο σχήμα λόγου. Θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως τελικά θα υπάρχει Κίεβο και η έκβαση του πολέμου δεν θα είναι νικηφόρα για τη Ρωσσία τουλάχιστον στο βαθμό, τον οποίον ήλπιζε.

Οι “απόκληροι” ποιοι είναι;

  • Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Τέταρτου Ράιχ. Η Ευρώπη θα διαιρεθεί, η Πολωνία θα “ξαναμοιραστεί”.

Προφανώς έχει μία εμμονή με την Πολωνία, την οποίαν επιθυμεί και πάλι μοιρασμένη. Από ποιους όμως; Υποθέτω θα εννοεί πως μεταξύ Γερμανίας και… Ρωσσίας, όπως στο παρελθόν. Αλλά για να συμβεί αυτό η Ρωσσία και πάλι θα πρέπει να έχει καταλάβει τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).

Η Γαλλία;

  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα διαχωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ενταχθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Μάλλον όχι. Δεν βλέπω να αλλάζει κάτι εδώ και τούτο, διότι ο πόλεμος της Βορείου Ιρλανδίας ήταν θρησκευτικός και εμπρός στην… πίστη δεν ισχύει τίποτα!

  • Θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ και, ως αποτέλεσμα, η Καλιφόρνια και το Τέξας θα γίνουν ανεξάρτητες πολιτείες. Το Τέξας και το Μεξικό θα σχηματίσουν ένα συμμαχικό κράτος. Ο Έλον Μασκ θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές σε μια σειρά από πολιτείες, οι οποίες, μετά το τέλος του νέου Εμφυλίου Πολέμου, θα έχουν δοθεί στο Κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Καταρχάς ο Έλον Μασκ ΔΕΝ μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος των Η.Π.Α. για ένα απλό λόγο: έχει γεννηθεί στην Πραιτόρια της Νοτίου Αφρικής και ρητός όρος για την εκλογή στην Προεδρία των Η.Π.Α. είναι να έχει γεννηθεί κάποιος σε Αμερικανικό έδαφος (συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανικών βάσεων οπουδήποτε). Αυτό μάλλον δεν το γνωρίζει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εμφύλιος πόλεμος στην Αμερική δεν διαφαίνεται. Διάλυση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προέλθει ίσως μετά από μία τεράστια πυρηνική καταστροφή. Για το Τέξας μάλλον αστοχεί. Οι Τεξανοί είναι τόσο εθνικιστές και το λιγότερο, το οποίο θα σκέφτονταν για το Μεξικό είναι να το προσαρτήσουν (για να τους υπηρετούν οι Μεξικάνοι).

Οι Καλιφορνέζοι δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν.

  • Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια και η χρηματοοικονομική δραστηριότητα θα εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και θα μετακινηθούν στην Ασία.

Αυτό συμβαίνει κατά κάποιον τρόπο ήδη. Η Ινδία και η Κίνα εκ των πραγμάτων ανέρχονται σε ιδιότυπες παγκόσμιες δυνάμεις. Αλλά και πάλι δεν αποτελεί προφητεία, παρά οικονομική πρόβλεψη.

  • Το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods θα καταρρεύσει, οδηγώντας σε κραχ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ευρώ και το δολάριο θα σταματήσουν να κυκλοφορούν ως παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιούνται ενεργά τα ψηφιακά παραστατικά νομίσματα.

Αυτό σχετίζεται με το 8. Δηλαδή την πλήρη κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών (εάν συμβεί) και απέχει από προφητεία.

Τα προηγούμενα δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά τα εννοούσε και εάν όντως τα έγραψε, γιατί τα πιστεύει ή τα περιμένει. Και καμία συζήτηση δεν έχει νόημα για κάτι ανύπαρκτο. Το θέμα είναι πως σταμάτησε στο 10, ενώ οι αριθμοί είναι άπειροι και κάθε εξέλιξη όσο απίθανη και εάν ακούγεται έχει τις πιθανότητές της να συμβεί.

Το μόνο πως ο συγκεκριμένος ίσως έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κάποιες προφητείες του, διότι η Ρωσσία είναι πυρηνική δύναμις. Στερείται ωστόσο ευγενείας διότι στο αμέσως επόμενο tweet του, το οποίο όμως δεν το δημοσίευσαν, εύχεται καλές γιορτές σε όλους τους Αγγλοσάξονες και τους φίλους τους με τον χαρακτηρισμό… χαρούμενα γουρούνια!

Μετά από αυτό χάνεται και η όποια αξία των “προφητειών” του.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)