Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ανάλυση: Τι Μπορεί να Σημαίνει η Παραίτηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ.;

Και κάπως ως κεραυνός εν αιθρία προέκυψε το εντελώς αξιοπερίεργο. Λίγο πριν την περιλάλητη συμφωνία για την οποίαν τόσο μελάνι χύθηκε και τόσες θριαμβολογίες ακούστηκαν από τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. αυτός… παραιτείται!

Η συντριπτική πλειοψηφία, όπως διαβάζω των αναλύσεων, το εστιάζει στην διαμάχη με άλλον υπουργό, τον Υ.ΕΘ.Α. (Εθνικής Αμύνης). Πολλοί επίσης αναλυτές θεωρούν τον πρωθυπουργό “αιχμάλωτο” του Υ.ΕΘ.Α.

Κατά τη γνώμη μου είναι εσφαλμένες αυτές οι προσεγγίσεις. Ο Υ.ΕΘ.Α. ΔΕΝ είναι “αιχμάλωτος” του πρωθυπουργού. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο, το οποίο είναι και η πραγματική αιτία της παραίτησης (τονίζω, εκφράζω πάντα προσωπικές απόψεις) είναι το αντίστοιχο με την παραίτηση του τότε υπουργού οικονομικών (με τα παρδαλά πουκάμισα) το 2015, αμέσως μετά το “νικηφόρο” αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Και τότε και τώρα “ΔΕΝ ήταν αυτό που νόμιζαν”!

Ούτε το φαιδρό δημοψήφισμα του 15 τότε αλλά ούτε και η συμφωνία τώρα των Πρεσπών. Και τα δύο ήταν/είναι καλοστημένες παγίδες του πρωθυπουργού προκειμένου να μετακυλίσει αλλού τις ευθύνες των ύπουλων σχεδίων του.

Τότε επεδίωκε το “ΝΑΙ” αλλά δεν του βγήκε, ώστε να υπογράψει με τις ευλογίες των Ελλήνων το επιδιωκόμενο κατά καπνού από τον ίδιο τρίτο μνημόνιο. Και μία εβδομάδα μετά το… υπέγραψε, παρά το “ΟΧΙ”!

Ο τότε υπουργός κατάλαβε την παγίδα και παραιτήθηκε άρον άρον μήπως και περισωθεί, διότι επρόκειτο να του αποδώσει όλες τις ευθύνες για το μνημόνιο, το οποίο δήθεν εξαναγκάστηκε συρόμενος από την λαϊκή θέληση να υπογράψει! Και στο οποίο κατέληξε από τις άστοχες ενέργειες του παρ΄ολίγον θύματος υπουργού του.

Το ίδιο συνέβη και σήμερα. Ο ΥΠ.ΕΞ. αντελήφθη, πως η συμφωνία ΔΕΝ είναι αυτό, το οποίο νόμιζε και πίστευε. Και ο ίδιος πλέον δεν είχε καμία επιλογή παρά να σωθεί φεύγοντας τροχάδην.

Ο Αμύνης παίζει το παιχνίδι του πρωθυπουργού, διότι είναι αφ’ ενός εντελώς αδύναμος αφ΄ετέρου πλήρως ελεγχόμενος (από τι άραγε;) και δεν μπορεί (δεν αντέχει;) να φύγει.

Και μόλις επικυρωθεί η συμφωνία, διότι αυτό εκτιμώ πως θα συμβεί, ένθεν και ένθεν θα διαπιστώσουμε κάτι ανάλογο, όπως το τότε “ΟΧΙ”, το οποίο μετά από 17 ώρες (Χα!) έγινε ένα ωραιότατο “ΝΑΙ”!

Αυτή είναι η άποψή μου για την σημερινή παραίτηση του ΥΠ.ΕΞ.

Σημ. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσετε εάν πιστεύετε πως σφάλλω. Άποψή μου είναι. Την παρουσιάζω ως matter of record only.