Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πράσινη Οθόνη και Μαύρη Οθόνη

Πράσινη οθόνη ονομάζεται μία τεχνική οπτικών εφέ και επεξεργασίας (montage) για τη σύνθεση δύο ή περισσότερων εικόνων. Στον κινηματογράφο οι ηθοποιοί δρουν εμπρός από ένα πράσινο (ή μπλε) φόντο στο οποίο αργότερο προστίθεται μία άλλη κινηματογραφική λήψη.

Όταν λοιπόν βλέπετε έναν ηθοποιό να πέφτει από έναν καταρράκτη και πίσω του τον καταρράκτη τίποτα από τα δύο ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ δεν είναι αληθές. Ο ηθοποιός με κάποια μέσα (δεμένος σε καλώδια στο studio εμπρός από μία πράσινη οθόνη) προσομοιάζει με τις κινήσεις του την πτώση ενώ ο καταρράκτης έχει κινηματογραφηθεί ξεχωριστά από μόνος του.

Κατόπιν συνδυάζονται οι δύο ΑΛΗΘΙΝΕΣ λήψεις και δημιουργούν μία ΨΕΥΔΗ! Αυτό κρατείστε το διότι αποτελεί και μέθοδο με εξαιρετικά πολλές εφαρμογές στην πολιτική και την προπαγάνδα καθώς και την δημιουργία των fake news (και όχι μόνον με εικόνες).

Ο ηθοποιός βέβαια δυσκολεύεται πολύ περισσότερο στο να υποδυθεί έναν ρόλο εμπρός σε κάτι ανύπαρκτο και θα πρέπει να το πιστεύει πως υπάρχει την ώρα εκείνη. Πολύ ευκολότερο θα ήταν για τον ηθοποιό και οι σκηνές θα ήταν άκρως ρεαλιστικές εάν τον αφήναμε (ή σπρώχναμε) να πέσει από έναν πραγματικό καταρράκτη, αλλά τότε πολύ σύντομα θα… ξεμέναμε από ηθοποιούς συν το ότι θα αντιμετωπίζαμε και κάποια άλλα νομικά ζητήματα.

Αυτή είναι η πράσινη οθόνη πολύ συνοπτικά.

Μαύρη οθόνη τώρα είναι αυτό, το οποίο παθαίνουμε όταν έχουμε όλα τα πλάνα στη διάθεσή μας είμαστε έτοιμοι για την επεξεργασία της ταινίας αλλά το μυαλό μας αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί. Η πραγματική οθόνη, την οποίαν έχουμε εμπρός μας βέβαια δεν είναι μαύρη αλλά το μυαλό μας δεν εννοεί να δει κάποιο άλλο χρώμα.

Ώρες περνούν εμπρός στην οθόνη και καμία κίνηση δεν γίνεται. Κάπως νοιώθεις σαν υπνωτισμένος και δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Πολύ σύνηθες φαινόμενο αυτό σε πολλές μορφές δραστηριοτήτων και όχι μόνον καλλιτεχνικών.

Τι κάνεις τότε;

Τίποτα, αφήνεσαι σε μία ενεργητική απραξία, διότι ο εγκέφαλός σου δεν είναι ανενεργός, κάθε άλλο. Εργάζεται πυρετωδώς και επεξεργάζεται με τον τρόπο του τα δεδομένα, τα οποία μία άλλη στιγμή θα ταξινομήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Η μαύρη οθόνη στην πραγματικότητα είναι η οθόνη προετοιμασίας ή καλύτερα πρόβας.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)