Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Suzie Q

Αυτήν την περίοδο μελετώ την ταινία του Francis Ford Coppola, “Apocalypse Now” (“Αποκάλυψις Τώρα”). Την είχα δει στον κινηματογράφο μόλις είχε προβληθεί το 1979 και με είχε εντυπωσιάσει. Οι σκηνές πεδίου στην μεγάλη οθόνη αποκτούν μία άλλη αίσθηση και η φωτογραφία της ταινίας είναι εντυπωσιακή.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται, εάν δεν το γνωρίζετε σε μια νουβέλα του Αγγλο-Πολωνού Joseph Conrad, “Ο Άρχοντας του Σκότους” (“Heart of Darkness”, ο πρωτότυπος τίτλος και το βιβλίο υπάρχει και στα Ελληνικά, μάλιστα το έχω στη βιβλιοθήκη μου).

Είχα παρακολουθήσει και τον “Ελαφοκυνηγό” και ομολογώ πως ήταν δύο ταινίες, οι οποίες με επηρέασαν. Όταν μάλιστα στην Αμερική συνάντησα και πραγματικούς βετεράνους του πολέμου και είδα τα πρόσωπά τους, ήταν σαν να είχα υπηρετήσει μία ημέρα στο Βιετνάμ. Αυτή η απόλυτη αποτύπωση του τρόμου χαραγμένη στα πρόσωπά τους αποτελούσε μία ταινία από μόνη της.

Σε κάποιο σημείο τώρα της ταινίας “Αποκάλυψις Τώρα”, μέσα στα βάθη της ζούγκλας διοργανώνεται μία εκδήλωση με κορίτσια του… Playboy! Η ταινία σε πολλά σημεία προσομοιάζει την κόλαση του Δάντη και σίγουρα και το προηγούμενο στοιχείο της υπόθεσης ταιριάζει θαυμάσια με την αντίθεση και την παράνοια.

Το τραγούδι, το οποίο ακούγεται σε αυτήν την σκηνή είναι το γνωστό Suzie Q.