Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Viva Τσόκαρα! 

(Σου ζητώ συγγνώμη Carla για τον τίτλο αλλά δεν είναι οι άλλες “Carla” σαν εσένα)

“Penso che sia giusto che la mia persona non venga confusa con quella del Presidente. Gli italiani hanno eletto Sandro, non me. Io non c’entro niente. Per questo vivo cercando addirittura di non far sapere che sono la moglie del presidente della Repubblica. Sono la dottoressa Voltolina, e basta.”

Ξεκίνησα τη συγγραφή του άρθρου με μία δήλωση στην Ιταλική γλώσσα. Τούτο διότι διάβασα εδώ και λίγες ημέρες τη δήλωση της φίλης του νέου πρωθυπουργού της Αγγλίας πως θα μετακομίσει μαζί του στη Downing Street στον αριθμό 10 (την επίσημη κατοικία κάθε Άγγλου πρωθυπουργού).

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της ανάληψης των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού και αμέσως η συγκεκριμένη δεσποινίς έσπευσε να προβληθεί στα μέσα δημοσιότητας και να καταλάβει την πρωθυπουργική πολυθρόνα πίνοντας τσάι με τον… καλό της!

Δεν διαφέρει και πολύ από αντίστοιχες ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού και εντός Ευρώπης κυρίες, οι οποίες σπεύδουν να μας υπενθυμίσουν πως ο σύντροφος, σύζυγος, οτιδήποτε είναι δικός τους και θα καθίσουν στο θρόνο μαζί του (όχι πως έχουν αντίρρηση όμως και αυτοί, διότι ίδια τσόκαρα είναι σε ανδρική έκδοση).

Όλες εν τω μεταξύ είναι ουσιαστικά ασήμαντες. Δεν έχουν επιδείξει κάποιο ουσιαστικό κοινωνικό έργο ή ένα ιδιαίτερο επίτευγμα. Το ότι μπορεί να είναι καλές στο αντικείμενό τους πολύ καλά αλλά δεν είναι οι μόνες. Και τονίζουν πως είναι πάντα οι συντρόφισσες, σύζυγοι, φίλες του “ηγέτη” τους.

Και αυτές οι συμπεριφορές, οι οποίες τείνουν να γίνουν συνήθεις είναι για άλλη μία φορά χείριστη κατάντια. Και αναδεικνύουν ή μάλλον αποδεικνύουν τον απόλυτο οπορτουνισμό και ματαιοδοξία και των κυριών αυτών αλλά και των συζύγων τους. Και επειδή τυγχάνει να φαίνονται -λόγω θέσης- επηρεάζουν αναλόγως και πολύ μεγάλο αριθμό απλών ανθρώπων, οι οποίοι το θεωρούν πλέον φυσιολογικό.

Επειδή όμως ΔΕΝ είναι καθόλου φυσιολογικό αλλά δείγμα χειρίστων χαρακτήρων με καμία αγάπη στους συμπατριώτες τους, αλλά μόνο δείγματα άκρατης εγωπάθειας και ναρκισσισμού παραθέτω τη δήλωση της Δόκτωρος Carla Voltolina, η οποία ήταν σύζυγος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας (1978-1985) Σάντρο Περτίνι και η οποία εάν δεν κάνω λάθος δεν πάτησε το πόδι της ούτε μία φορά στο Προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας.

Σημειώνω πως και ο Σάντρο Περτίνι και η Carla Voltolina ήταν σπουδαίοι αντιστασιακοί και αντιφασίστες την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά και εργασία (η συγκεκριμένη ήταν δημοσιογράφος και διενήργησε έρευνες για την πορνεία στην Ιταλία συμβάλλοντας στο κλείσιμο των οίκων ανοχής και όχι μόνον αυτό).

Απλώς για να θυμόμαστε και να έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης στην άκρατη πλέον τσοκαροποίηση της πολιτικής. Λαμπρά παραδείγματα έχουμε και εν Ελλάδι και εκτός των πολύ προσφάτων και γνωστών περιπτώσεων θυμίζω και τη σύζυγο του δικτάτορα συνταγματάρχη της επταετίας. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται και τα ανέκδοτα του διαζυγίου της μιας ημέρας αλλά και τη δήλωση της, πολλά χρόνια μετά πως ο σύζυγός της “δεν πείραξε ποτέ κανέναν”! Ευτυχώς το έμαθα και αυτό, διότι το είχα απορία! Χα!

Και η δήλωση της Carla Voltolina μεταφρασμένη:

«Νομίζω ότι είναι σωστό το πρόσωπό μου να μην συγχέεται με το πρόσωπο του Προέδρου. Οι Ιταλοί εξέλεξαν τον Σάντρο, όχι εμένα. Δεν έχω τίποτα να κάνω με αυτό. Γι ‘αυτό το λόγο προσπαθώ να μην αφήσω τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι είμαι σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι η Δρ Voltolina, και αυτό αρκεί.»

Στη φωτογραφία η ίδια.
Copyright φωτογραφίας: Pubblico dominio Italy