Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Type-C or Lightning or Type-Μηδέν;

Οι Ευρωπαίοι αφού δρέπουν… δάφνες στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις τους, θεώρησαν πως πρέπει να επεκτείνουν τη σοφία τους και στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία. Αποφάσισαν λοιπόν να επιβάλουν την χρήση των φορτιστών τύπου usb-c σε όλες τις συσκευες, οι οποιες θα πωλούνται στην πτωχευμένη και γερασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2024. Η Apple ωστόσο χρησιμοποιεί για τις δικές της συσκευές τον τύπο με τον όρο Lightning (αστραπή). 

Φυσικά η αιτιολογία είναι για το καλό του περιβάλλοντος και λοιπές ανοησίες. Στην πραγματικότητα είναι ο φθόνος για την Apple (υποκειμενική μου άποψη). Και όχι μόνον αυτό, αλλά πρόκειται για μία επικίνδυνη και δικτατορική απόφαση. Τι σε νοιάζει εσένα τι είδους φορτιστή χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία; Προσωπικά, εάν μου επιτρέπετε, χρησιμοποιώ και τους δύο τύπους και εκτιμώ τις τεχνολογίες των συσκευών τόσο με λειτουργικό σύστημα Android αλλά και αυτό της Apple iOS (το τελευταίο εκτιμώ πως είναι καλύτερο, αλλά είναι και θέμα συνήθειας και ευκολίας χρήσης). 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από πότε έγινε… γκουρού της τεχνολογίας; Σίγουρα όμως οι συσκευές με τις περισσότερες πωλήσεις προέρχονται είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα (και την Ταϊβάν). Ποιές είναι οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες ηγούνται στους τομείς αυτούς; 

Μην ψάχνετε. Η Ευρώπη κινείται ξεκάθαρα (και δεν είναι καθόλου η πρώτη της φορά) στη γνώριμη τακτική των περιορισμών και της επιβολής περιοριστικών κανόνων  για τους άλλους όταν η ίδια είναι ανεπαρκής να τους συναγωνιστεί. 

Δεν αντιλέγω πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφεύγουν σε αρκετές περιπτώσεις σε ανάλογες μεθόδους. Συνήθως το πράττουν με τη μορφή δασμών και όχι τεχνολογικών περιορισμών. Είναι του τύπου, για παράδειγμα  “αφού σου αρέσουν τα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, πλήρωσε περισσότερα”, αλλά δεν ασκούν πολιτική τεχνολογίας…

Type-c λοιπόν ή lightning αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό, το οποίο της αξίζει:

Type-μηδέν…