Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Twitter – Facebook και Διαγραφές Λογαριασμών

Πολύ πρόσφατα δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (όπως τις ονομάζουμε) διέγραψαν ή απέκρυψαν τους λογαριασμούς του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Βέβαια αυτό συμβαίνει και κάθε ημέρα με χιλιάδες άλλους λογαριασμούς, αλλά οι άλλοι χρήστες (άλλη ανόητη λέξη, η οποία θυμίζει χρήστες… ουσιών) δεν είναι… Πρόεδροι της παγκόσμιας υπερδύναμης!

Αποτελεί αυτό παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών (ας υποθέσουμε πως υπάρχουν) και λογοκρισία για την απόκρυψη της… αλήθειας;

Και μόνο το να θέτει κάποιος αυτό το ερώτημα δείχνει πως μάλλον δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει. Φυσικά και ΔΕΝ αποτελεί καμία παραβίαση της δημοκρατίας για δύο κυρίως λόγους κι ακόμα έναν:

Α. Οι πλατφόρμες αυτές αντλούν τη δύναμή τους (και εξουσία τους) από τους χρήστες ή αναγνώστες τους και αποτελούν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Είναι εργαλεία προώθησης προϊόντων (marketing) και τίποτα διαφορετικό. Και προσέξτε! Δεν το κρύβουν! Είναι όπως ένα τηλεοπτικό δίκτυο, μία εφημερίδα, οτιδήποτε, το οποίο αντλεί έσοδα από διαφημιζόμενους, οι οποίοι μέσω αυτού απευθύνονται στο κοινό προς άγραν πελατών. Παρέχεται λοιπόν δωρεάν μία υπηρεσία και ανταποδοτικά θα δεχθείς και τη διαφήμιση. Για πιά δημοκρατία λοιπόν; Δεν έχει νόημα το ερώτημα. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί (και συμβαίνει) με τη Google. Ποιος καθορίζει τη σειρά εμφάνισης στις αναζητήσεις; Ένας ιδιωτικός αλγόριθμος. Όλες οι υπηρεσίες, όπως τα blogs, τα g-mails και τόσα ακόμα, τα οποία χρησιμοποιούμε παρέχονται δωρεάν (τουλάχιστον σε ένα επίπεδο) με σκοπό επίσης το κέρδος της εταιρίας.

Και αυτό είναι και πάλι θεμιτό. Άρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα περιορισμού της δημοκρατίας, αφού δεν έχουν καμία σχέση με το πολίτευμα.

Β. Εάν ήμουν ιδιοκτήτης τους θα απαντούσα με απλούστερο τρόπο και χωρίς καθόλου εξηγήσεις:

“Δικά μου είναι ό,τι θέλω κάνω”!

Από πού ως πού τίθεται θέμα δημοκρατίας σε μία ιδιωτική επιχείρηση; Εάν σε κάποιον δεν αρέσει το Twitter ή το Facebook ας μην το χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση εκ του νόμου. Το εάν χρησιμοποιώ τα μέσα προς ίδιον όφελος και να επηρεάσω τους… χρήστες μου προς μία συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση ή κατάσταση (και για το δικό μου συμφέρον ή όφελος) πάλι δεν κατανοώ πού είναι το πρόβλημα. Όλα τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες μέχρι ιστοσελίδες αυτό κάνουν! Η χειραγώγιση είναι… σπορ!

Γ. Το τρίτο θέμα αφορά τη νομοθεσία κάθε κράτους. Το Tik Tok, Κινεζικής προέλευσης, όπως και η Huawei έχουν σοβαρότατους περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Twitter και το Facebook είναι Αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας του κράτους τους. Εάν η Αμερικανική κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσει να τις κλείσει μπορεί κάλλιστα να το πράξει και λογαριασμό δεν θα δώσει. Αυτό κάνουν ούτως ή άλλως αρκετές κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες απειλή για τις… δικτατορίες τους.

Ως εκ τούτου, αιτιάσεις περί περιορισμού της δημοκρατίας και φίμωσης του λόγου είναι εντελώς αβάσιμες και επιπλέον προσδίδουν και authority (κύρος-εξουσία) στις πλατφόρμες. Τα ίδια ακριβώς θα μπορούσαν να ειπωθούν για ένα τηλε-παιγνίδι όπως το Big Brother, για το οποίο ισχύουν ακριβώς τα προηγούμενα.

Και εν τέλει εάν νομίζει κάποιος πως δεν του αρέσουν, ας δημιουργήσει δική του πλατφόρμα για το κοινό του (και ο Πρόεδρος, ο οποίος είναι επιχειρηματίας και γνωρίζει άριστα το σύστημα, αυτό δήλωσε και κατά τη γνώμη μου θα το υλοποιήσει· ήδη έχει έτοιμο το κοινό του των 70 εκ. ψηφοφόρων του και κανένας δεν θα του το απαγορεύσει). Δεν του άρεσε προφανώς ο αποκλεισμός του αλλά γνωρίζει το πλαίσιο και πώς να κινηθεί.

Εν κατακλείδι: κανένα σοβαρό επιχείρημα δεν μπορεί να λεχθεί σχετικά με τα προηγούμενα και τον δήθεν περιορισμό της δημοκρατίας. Και όπως συχνά λέγεται, όταν κάποιος μη πολίτης της χώρας, η οποία τον φιλοξενεί ασκεί κριτική σε διάφορα ζητήματα (καλώς ή κακώς) η απάντηση ήταν και είναι: “if you don’t like, go Home” (εάν δεν σου αρέσει πήγαινε στην πατρίδα σου)!

If you don’t like Twitter or Facebook do not use them and make your own (if you can).
Εάν δεν σου αρέσει το Twitter ή το Facebook μην τα χρησιμοποιείς και φτιάξε τα δικά σου (εάν μπορείς, προσθέτω)!

Διαβάστε και το σχετικό:

Επιπρόσθετο Σχόλιο για το Twitter

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)