Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Twitter εναντίον Ήλον Μασκ

Η υπόθεση αυτή είναι περίεργη. Αφού αρχικά οι μέτοχοι του Twitter πανικοβλήθηκαν με την πρόταση εξαγοράς από τον Μασκ, κατόπιν συμφώνησαν σε ένα ποσό, το οποίο αφού καλοσκέφθηκαν, αποφάσισαν πως δεν θα ήταν εύκολο να εισπράξουν άλλη φορά. Ο Μασκ όμως εξ΄ αρχής δεν είχε πρόθεση να προβεί την αγορά του Twitter (δική μου εκτίμηση αυτή).

Όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν σημασία εάν δεν επηρέαζαν τις τιμές των μετοχών των εταιριών, οι οποίες συμπλέκονται. Και τώρα η διοίκηση του Twitter μηνύει τον Μασκ για μη τήρηση των συμφωνηθέντων και απαιτεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πώς όμως να πείσεις κάποιον να αγοράσει κάτι για το οποίο ενώ αρχικά συμφώνησε, μετά το μετάνιωσε και υπαναχώρησε; Σκεφτείτε πως είσαστε σε μία υπερ-αγορά, γεμίζετε το καλάθι σας με ένα προϊόν, το βλέπουν οι άλλοι πελάτες και κάνουν το ίδιο και μόλις φτάσετε στο ταμείο το αφήνετε και ισχυρίζεστε πως περιέχει περισσότερα από 10% λιπαρά συστατικά, ενώ σας το πρότειναν για διαίτης με κάτω από 5%.

Το βλέπουν οι υπόλοιποι πελάτες και επιστρέφουν και αυτοί στα ράφια το προϊόν, ενώ ο υπεύθυνος του καταστήματος σας μηνύει, διότι επηρεάσατε με τη συμπεριφορά σας άλλους δυνητικούς πελάτες και η επιχείρηση υπέστη απώλεια εσόδων. Στην Ελλάδα θα ήταν μάλλον απίθανο να συμβεί αυτό, όχι όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απλουστευμένο μεν, αλλά όχι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Ποιες όμως είναι οι πιθανότητες εξέλιξης αυτής της επερχόμενης δικαστικής διαμάχης μεταξύ Twitter και Μασκ; Αρχικά κερδισμένοι θα είναι οι νομικοί και των δύο μερών και ιδιαιτέρως εκείνου, ο οποίος θα κερδίσει. Αυτή η υπόθεση όμως θυμίζει μία παρόμοια του 1987 (έτος απόφασης) στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ της τότε αυτόνομης Pennzoil και της Texaco.

Στις αρχές του 1984, η Pennzoil και η Getty Oil συμφώνησαν στους όρους μιας συγχώνευσης. Πριν όμως την υπογραφή των επισήμων εγγράφων η Texaco προσέφερε στον Gordon Getty (τον κύριο μέτοχο) μία πολύ καλύτερη τιμή και αυτός υπαναχώρησε και έκλεισε τη συμφωνία με την Texaco. Ανακοινώσεις είχαν δημοσιοποιηθεί, αλλά όχι επίσημες υπογραφές. Η Pennzoil μήνυσε την Texaco και η τελευταία έχασε πανηγυρικά με τη μεγαλύτερη αποζημίωση, η οποία έχει ποτέ επιδικαστεί: περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια (το 1987).

Τελικά εξ΄ αυτού η Texaco χρεοκόπησε, ακολουθήσε αργότερα και η Getty Oil ενώ η Pennzoil αγοράστηκε στην πορεία από την Shell (άσχετο αυτό με την υπόθεση).

Δεν είμαι φυσικά νομικός, αλλά γνωρίζοντας αρκετά από την Αμερικανική νομοθεσία και –κυρίως- νοοτροπία θεωρώ πως τα δικαστήρια θα αποφανθούν υπέρ του Twitter. Δεν παίζεις με αυτά τα πράγματα στις Η.Π.Α.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)