Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

To Serve Man

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 και την δεκαετία του 60 μία θαυμάσια τηλεοπτική σειρά προβλήθηκε στην μάλλον νέα τότε Αμερικανική τηλεόραση. Η σειρά αυτή προβλήθηκε και στην Ελλάδα αρκετά χρόνια αργότερα.  Σίγουρα οι μεγαλύτεροι την θυμόσαστε (οι γυναίκες παραμένουν πάντα νέες, οπότε θα σας είναι άγνωστη) και αυτή ήταν το “Twilight Zone”, η “Ζώνη του Λυκόφωτος”.

Οι μεταβατικές περίοδοι είναι οι πλέον ενδιαφέρουσες, διότι είναι και οι πλέον ασαφείς και απρόβλεπτες. Και δεν θα σταματήσω να τονίζω πως η αβεβαιότητα μας κάνει ελεύθερους  και στις μεταβατικές περιόδους κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Σε ένα επεισόδιο με τον τίτλο “To Serve Man” (να υπηρετείς τον άνθρωπο) εξωγήινοι επισκέπτονται την Γη μας. Είχαν ύψος 2,70 μέτρα και μπορούσαν να επικοινωνήσουν με διανοητικό τρόπο. Παγκόσμια ανησυχία ενέσκηψε σχετικά με τις προθέσεις τους και τον τρόπο αντίδρασης των γήινων σε αυτήν την ομαλή κατά μία έννοια εισβολή.

Ο επικεφαλής των εξωγήινων απευθύνθηκε στα Ηνωμένα Έθνη (να και μία χρησιμότητα του Ο.Η.Ε.) και εξήγησε πως  από καιρό παρακολουθούσαν την Γη με τα τεράστια προβλήματα της και αποφάσισαν να έλθουν να τα επιλύσουν και να ανακουφίσουν την ανθρωπότητα.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των εκπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων έδωσε αξιόπιστες απαντήσεις και διαβεβαίωσε πως ο στόχος της επίσκεψης ήταν η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, η δωρεάν παροχή ενέργειας και γενικώς η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της ανθρωπότητας. Κρατούσε μάλιστα και ένα βιβλίο στην άγνωστη γλώσσα του, το οποίο συμπτωματικά ξέχασε στα Ηνωμένα Έθνη. Αν και εξωγήινοι από αφηρημάδα γήινοι.

Διεθνής προβληματισμός επικράτησε σχετικά με το εάν όντως αυτές ήταν οι πραγματικές προθέσεις των εξωγήινων. Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ωστόσο κατάφεραν και απέσπασαν το βιβλίο (δηλαδή το πήραν από τα έδρανα)  και προσπαθούσαν να το αποκρυπτογραφήσουν, αφού ήταν γραμμένο σε μία εντελώς άγνωστη γλώσσα.

Τελικά μετά από μία περίοδο εντόνων συσκέψεων μεταξύ των ηγετών κυρίως των μεγάλων δυνάμεων έφτασε το χαρμόσυνο νέο. Ναι, όντως οι εξωγήινοι είχαν αγαθές προθέσεις, διότι μία ικανότατη  γυναίκα αναλυτής κατόρθωσε και αποκρυπτογράφησε τον τίτλο του βιβλίου, ο οποίος ήταν:

“To serve Man”, να υπηρετείς τον άνθρωπο.

Μία τεράστια ανακούφιση απλώθηκε στην Γη μας και αμέσως άρχισαν οι αφοπλισμοί, οι εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων αμβλύνθηκαν και μία νέα εποχή ευφορίας ανέτειλε για την ανθρωπότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι εξωγήινοι πρότεινα την ,μεταφορά ανθρώπων στον πλανήτη τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για την σύσφιξη των σχέσεων.

Ο επικεφαλής του τμήματος αποκρυπτογραφήσεων των Η.Π.Α. αφού πλέον το αντικείμενο του έπαψε να υφίσταται σε μία ειρηνική Γη αποφάσισε να συμμετάσχει στο ταξίδι. Η ξενέρωτη συνεργάτιδά του όμως ήταν αρκετά περίεργη και ήθελε να συνεχίσει την εργασία της.  Είναι αυτό, το οποίο λέγεται πως η περιέργεια… σκότωσε την γάτα!

Την ώρα λοιπόν της αναχώρησης, όπου όλοι ήταν σε χαρούμενη διάθεση και τη στιγμή κατή την οποία ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ανέβαινε τη σκάλα του διαστημοπλοίου (ιπτάμενου δίσκου) ακούγεται μία αλαφιασμένη φωνή από μακριά.

Ήταν η συνεργάτιδά του, η οποία τον προέτρεπε με μεγάλη ένταση να μην περάσει την είσοδο του διαστημοπλοίου και να γυρίσει αμέσως πίσω. Του φώναζε και αυτός δεν την άκουγε, ώσπου κάποια στιγμή τελικά τον πλησιάζει και του λέει:

“Φύγε γρήγορα από το διαστημόπλοιο, το βιβλίο είναι βιβλίο… μαγειρικής (!)” και ο τίτλος είχε το νόημα “Σ ε ρ β ί ρ ο ν τ α ς τον Άνθρωπο”!

Ήταν όμως αργά και οι εξωγήινοι δεν αστειεύονταν με το γεύμα τους!

Το επεισόδιο άρχιζε με πρωθύστερο τρόπο δείχνοντας τον άνδρα αυτόν μέσα σε έναν κλειστό χώρο (κελί ) του διαστημοπλοίου να εξαναγκάζεται να πάρει το γεύμα του προφανώς για να…. παχύνει!

Αυτή η ιστορία είναι από τις καλύτερες και πιστότερες μεταφορές της πολιτικής στην πραγματικότητα.

Το σύνθημα είναι “To serve man”, το οποίο οι πολίτες  εκλαμβάνουν ως “υπηρεσία προς τον πολίτη”, ενώ το νόημα του είναι πως θα γίνουν γεύμα στα δείπνα των απολυταρχικών καθεστώτων (και όχι μόνον). Το ωραίο είναι πως προηγουμένως τους … παρέχουν αφειδώς εκτός και από δελεαστικές υποσχέσεις και αληθινή τροφή, όχι προφανώς για να τους φροντίσουν, αλλά για να τους παχύνουν και το γεύμα τους να είναι πλουσιότερο!

Το ζούμε.

Σας υπόσχομαι… to serve you!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)