Teucris Bonsai Architecture και Επενδύσεις

Τα μικροσκοπικά σπίτια ενδέχεται να αποτελούν την μελλοντική τάση. Οι φοιτητές από το Harvard θεωρούν πως αποτελούν το μέλλον στα σπίτια διακοπών. Δεν αντιλέγω. Μάλιστα θα συμπλήρωνα πως το προσφυγικό και το τεράστιο ζήτημα του υπερ-πληθυσμού του Πλανήτη μας αποτελούν μία από τις εξαιρετικά ελπιδοφόρες μελλοντικές επενδύσεις… (εδώ τζίζ)!

Προσωπικά (το γνωρίζετε αυτό) δίνω τεράστιο βάρος σε αυτούς τους τομείς και με την (πολύ υψηλή και εφαρμοσμένη τεχνογνωσία, την οποία διαθέτει το γραφείο μου) νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Σας αποκαλύπτω (γιατί όχι;) μία “άγνωστη” πτυχή της δόμησης με πέτρα, με την οποία έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως. Οι χώρες του τρίτου Κόσμου δεν διαθέτουν χάλυβες υψηλής αντοχής ή δομικά υλικά πιστοποιημένα και συνεπώς τα διαθέσιμα φυσικά υλικά είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτών των κατασκευών. Ούτε υπάρχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Άρα λοιπόν οφείλεις να επιλύσεις αυτά τα ζητήματα όχι στο χαρτί αλλά και στην πράξη. Αυτό είναι τέχνη.

Όποιος δεν έχει κατασκευάσει ο ίδιος (ως μηχανικός εννοώ) είναι περίπου στην ίδια κατηγορία με τον ιατρό, ο οποίος γνωρίζει πως διεξάγεται μία εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ή μία μεταμόσχευση αλλά δεν την έχει ποτέ πραγματοποιήσει ο ίδιος…

Η επαφή μου με τις χώρες του τρίτου Κόσμου δεν ήταν ποτέ τυχαία. Στις ερήμους ή τις ζούγκλες προσπαθείς να εντοπίσεις τα κατάλληλα δομικά υλικά και τον τρόπο κατασκευής ασφαλούς καταφυγίου. Προφανώς λαμβάνεις υπ΄όψη σου και την σπουδαιότητα των υποδομών (κυρίως θεμάτων υγιεινής) δηλαδή της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων. Ειδικά σε χώρες όπως λχ το Μπαγκλαντές (το οποίο τόσο υποτιμούμε και χρησιμοποιούμε τους ταλαίπωρους πολίτες του στις φραουλο καλλιέργειες της Μανωλάδας) αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια μαζί με τη διαχείριση των υδάτων αποτελούν σπουδαίο τομέα κερδοφόρας δραστηριότητας (ρωτήστε με). (Παρεμπιπτόντως το Μπαγκλαντές αφανίζει την Ελλάδα σε χρόνο dt, διότι διαθέτει πυρηνική βόμβα, οπότε ας προσέχουν οι φραουλο-παραγωγοί την συμπεριφορά τους)!

Από την άλλη το Ελληνικό “εμπορικό μυαλό” παραδίδει τους κάβους των λιμανιών στον Κινεζικό δράκοντα αγνοώντας πως μπορεί ενδεχομένως να αγοράσει τα λιμάνια της Κίνας (λέμε τώρα) με το να δώσει λύσεις στους παραπάνω τομείς. Μην γελάτε η Mercedes δεν μπορεί να κατασκευάσει Fiat Seicento.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετική τεχνογνωσία στο χώρο των Κατασκευών και δεν εννοώ τα τεχνικά έργα “δώρα” του Καντάφι στις Ελληνικές εταιρείες. Εννοώ την υψηλή μας (αντισεισμική) τεχνογνωσία.

Λοιπόν είμαι ανοιχτός σε προτάσεις (και πολλά μπορούμε να δούμε) εφ’ όσον μοιραζόμαστε ίδιες σκέψεις. Τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο (εάν νομίζετε κάτι τέτοιο και φυσικά δεν διαθέτω λογαριασμούς ο ίδιος, αλλά… το αφήνω αυτό για την ώρα)…

Δείτε και το αντίστοιχο της Teucris των 15 τμ. Νομίζω πως στο ζήτημα της αισθητικής (και του κόστους) το Harvard θα χρειαστεί μερικά μαθήματα.

Δείτε την πρόταση του Harvard εδώ