Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Teucris ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Προτάσεις για Επενδύσεις σε Ακίνητα με την συμμετοχή της Teucris.

Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μου με τα Ακίνητα διαπίστωσα πως προκειμένου να επιτευχθεί μία επιτυχημένη επένδυση απαιτείται ένας ελάχιστος συνδυασμός κάποιων προϋποθέσεων.

Προφανώς το προηγούμενο δεν αποτελεί κανενός είδους φιλοσοφία και φυσικά δεν είναι αυτό που περιμένετε να διαβάσετε εδώ. Εξ’ άλλου αυτό ισχύει και για κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η βασική ιδιομορφία των επενδύσεων στα Ακίνητα έγκειται στο γεγονός πως δεν είναι τα κεφάλαια (όπως πολύ κακώς είθισται να θεωρείται) το βασικό στοιχείο επιτυχίας, αλλά οι ιδέες. Οι Αμερικάνοι πολύ σωστά έχουν διατυπώσει αυτήν την άποψη με το motto:

In the Real Estate industry it is said that what is lacking is not money but ideas.
(Λέγεται πως στον τομέα Ακινήτων αυτό, το οποίο λείπει δεν είναι τα χρήματα αλλά οι ιδέες).

Είναι κοινή πεποίθηση, την οποία αντιμετωπίζω πολύ συχνά πως χωρίς κεφάλαιο δεν γίνεται τίποτα. Είναι όμως έτσι;

Για την απάντηση δείτε το διαφορετικά:

Πως ξεκινάμε για να μορφοποιήσουμε μία επένδυση στα ακίνητα;

Αρχικά έχουμε μία ιδέα για το τι νομίζουμε ότι θα είχε επιτυχία. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις κοινωνικές συνθήκες και την περιοχή. Κατόπιν προσπαθούμε να σχηματοποιήσουμε αυτή την ιδέα με τον πλέον καλύτερο τρόπο. Αυτό έχει να κάνει με την Αρχιτεκτονική. Τέλος η υλοποίηση έχει να κάνει με την κατασκευή.

Προφανώς (εκτός από το πρώτο βήμα της ιδέας), όλα τα υπόλοιπα απαιτούν κεφάλαιο, (εδώ εννοώ και την περίπτωση κατά την οποία ναι μεν έχουμε την ιδέα αλλά προσαρμοσμένη στις κεφαλαιουχικές μας δυνατότητες).

Είναι λοιπόν το κεφάλαιο το βασικό κριτήριο για την επιτυχία της επένδυσης;

Αν η ιδέα είναι εγγενώς εσφαλμένη όλα τα υπόλοιπα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία (βέβαια καμιά φορά ακόμα και μία αρχικά εσφαλμένη ιδέα μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει οντότητα, η οποία να τροποποιήσει τα δεδομένα, άρα ούτε και αυτό ισχύει απόλυτα. Παράδειγμα η δημιουργία του Face book, όπου κάτι αρχικά επιχειρηματικά μάλλον άχρωμο, αποδείχθηκε στην πράξη επιτυχές άνευ προηγουμένου).

Πάντως σίγουρα ούτε η εμπνευσμένη Αρχιτεκτονική, ούτε η εξαιρετικά ποιοτική κατασκευή, ούτε η αφθονία κεφαλαίων μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία μιας επένδυσης στα Ακίνητα.

Ακόμα ένα βήμα παραπέρα: ούτε και οι ιδέες είναι απολύτως επαρκείς, αν δεν συνοδεύονται είτε από ένα γραμμάριο τύχης, είτε από έναν τόνο εφαρμογής. Αλλά ακόμα περισσότερο ισχύει πως ένα γραμμάριο εφαρμογής αξίζει όσο ένας τόνος ιδέες, (νόμος του Booker).

Μία άλλη βασική και γενική επιχειρηματική αρχή είναι πως δεν έχει σημασία τι γνωρίζεις αλλά ποιους γνωρίζεις. Αυτό δεν έχει το νόημα της ασυλίας σε ότι λες. Απλώς κάποιοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι και καλόπιστοι απλά και μόνο στο να σε ακούσουν.

Νομίζω πως από τα προηγούμενα είναι σαφές πως δύο είναι τα κυρίαρχα συστατικά μιας επιτυχημένης επένδυσης στα Ακίνητα:

Η πρόταση (ιδέα) ΜΑΖΙ με τον τρόπο υλοποίησης της.

Πριν από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα (όπως όλοι γνωρίζουμε) μία επιτυχία στα Ακίνητα μπορεί και να ήταν αποτέλεσμα μιας συνολικά θετικής κατεύθυνσης της αγοράς. Χωρίς σκέψη, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα μόνο με την ύπαρξη κεφαλαίου. ΝΑΙ, το κεφάλαιο στις εύκολες εποχές είναι κυρίαρχος παράγοντας. Σε περιόδους όμως κρίσης αυτό δεν ισχύει. Η προηγούμενη πρόταση είναι αυτή που μετράει. Εκτός αυτού επιχειρηματικές δραστηριότητες στηριζόμενες στην ελπίδα δεν αποτελούν πλέον την καλύτερη τακτική.

Νομίζω ότι μπορώ να δώσω και απάντηση στο ερώτημα, το οποίο με βασανίζει όλον αυτόν τον καιρό. Ποια είναι η κατεύθυνση παραγωγής χρήματος στον τομέα των Ακινήτων από τούδε και εις το εξής;

Για να γίνω πιο σαφής σκεφτείτε πως την δεκαετία του 70 ένας τρόπος ήταν οι αντιπαροχές και η κατασκευή πολυκατοικιών, οι οποίες πολλές φορές πωλούνταν από τα σχέδια. Άλλοτε ο περίφημος …αναπτυξιακός νόμος με τις τουριστικές επενδύσεις. Εσείς ανλογιστείτε περισσότερες.

Το μέλλον ανήκει στις συμφωνίες υπό υλοποίηση, οι οποίες προκύπτουν από ιδέες αλλά και με τον τρόπο εφαρμογής τους.

Μία ψείρα είναι καλύτερη από καθόλου κρέας.

Τι μπορεί η TEUCRIS να κάνει για Εσάς;

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι ιδέες μου είναι ΟΙ ιδέες. Απλά ασχολούμαι πολύ (πραγματικά πολύ) με το αντικείμενο των Ακινήτων και διαθέτω και κάποιους ανθρώπους στο εξωτερικό, οι οποίοι αν μη τι άλλο με …ακούν, (ή μάλλον καλύτερα δέχονται να με ακούσουν).

Αυτό ακριβώς κάνω και είναι ακριβώς αυτό που θέλετε (πιστεύω).

Δείτε τον επενδυτικό πίνακα (πολύ σύντομα) και πως μπορείτε να συμμετέχετε στις προτάσεις (μαζί μου πάντα, δείτε τους Πυλώνες της Teucris για το πώς εννοώ τις επενδυτικές προτάσεις).