Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

S-400 ή F-35;

Αυτήν την περίοδο ένα θέμα, το οποίο απασχολεί τη διεθνή κοινότητα αφορά την εμμονή της Τουρκίας στην προμήθεια των πυραύλων S-400 με πιθανό κόστος την απώλεια των αεροσκαφών F-35. Πόσο λογικά είναι όλα αυτά; Αλήθεια η Τουρκία επιλέγει ένα αμυντικό σύστημα αντί ενός επιθετικού όπλου; Και προτιμά να απωλέσει ένα τόσο αποτελεσματικό αεροσκάφος, όσο το F-35 διαταράσσοντας εν τω μεταξύ τις σχέσεις της με τις Η.Π.Α.;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες. Και κανείς επίσης δεν μπορεί να γνωρίζει εάν τελικά όλα αυτά είναι εκβιασμοί για καλύτερα ανταλλάγματα. Διότι εκτός των άλλων και οι Η.Π.Α. θα απωλέσουν έναν τόσο καλό αγοραστή, όσο η Τουρκία.

Η Τουρκία από ποιόν κινδυνεύει και επιλέγει τους S-400; Μήπως από την Ελλάδα, τη Συρία ή το Ισραήλ; Κάτι δεν ακούγεται καλά εδώ. Αυτό θα έπρεπε να μας δίνει κάποια αισιοδοξία! Η αλήθεια είναι βέβαια πως η Τουρκία προηγουμένως είχε ζητήσει τους Patriot από τις Η.Π.Α. κάτι, το οποίο δεν προχώρησε, αφ΄ ενός διότι η υπερδύναμις αδιαφόρησε και αφ΄ ετέρου διότι το κόστος ήταν τετραπλάσιο από το Ρωσσικό σύστημα και όχι και καλύτερο. Αλλά και πάλι όμως απεμπολεί το F-35;

Γεγονός είναι πως οι Η.Π.Α. ευνοούν την ίδρυση Κουρδικού κράτους. Και οι Τούρκοι δεν έχουν απαρνηθεί την αίσθηση της περιφερειακής υπερδύναμης και κακά τα ψέμματα είναι. Δύο είναι λοιπόν τα πιθανά σενάρια κατά τη γνώμη μου (δεν αναφέρω την περίπτωση, όπου μείνουν τα πράγματα ως έχουν):

1. Στο τέλος η Τουρκία θα αποκτήσει ΚΑΙ τους S-400 αλλά ΚΑΙ τα F-35 ή
2. Θα επαν-ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των Ρωσσικών Sukhoi Su-57 αντίστοιχο του F-35, το οποίο ανέπτυσσε η Ρωσσία με Ινδική χρηματοδότηση και ανεστάλη ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

Εάν συμβεί το πρώτο τότε θα έχουμε άλλη μία περίπτωση της λεγόμενης Τουρκικής διπλωματίας, η οποία πάντοτε είχε σπουδαία παράδοση, ακόμα από την εποχή των Σουλτάνων.

Εάν συμβεί το δεύτερο και ιδιαίτερα τολμηρό (και το Su-57 λέγεται πως είναι ανώτερο του F-35), τότε θα έχουμε μία τεράστια τροπή στα γεωπολιτικά δεδομένα, διότι οριστικά πλέον η Τουρκία θα αλλάξει στρατόπεδο. Και φυσικά η θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα δημιουργήσει αναγκαστικά ένα νέο τόξο αμύνης μίας νεο-δημιουργηθείσας Ρωσσο-Τουρκικής επικίνδυνης συμμαχίας και απειλής. Αυτό εμπεριέχει σημαντικά οφέλη αλλά και μεγάλες εξαρτήσεις.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ένα νέο καθεστώς στην Τουρκία με τους S-400 να επιστρέφουν στον αποστολέα.

Η άποψή μου, με τα σημερινά δεδομένα είναι πως θα συμβεί το 1 αλλά με αρκετές καθυστερήσεις και λεκτικές κορώνες. Καλό είναι όμως να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις εκδοχές (και όσες ακόμα δεν γνωρίζουμε).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)