Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Montage και Ζωή

Μία κινηματογραφική ταινία υλοποιείται (ή “γυρίζεται”) τρεις φορές… Μία στο μυαλό σου, μία κατά την κινηματογράφηση και μία κατά την επεξεργασία της (montage).

Όσο και εάν αυτό ακούγεται παράξενο, το τελευταίο στάδιο είναι το δυσκολότερο. Το montage μπορεί να αναδείξει ή να καταστρέψει μία ταινία. Η “επιλογή” των καρέ, των σκηνών καθώς και η πλοκή με τους συσχετισμούς τους καθορίζει εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα. Είναι προφανές πως ένα ισχυρό σενάριο και μία κορυφαία ηθοποιία αποτελούν εκ των ουκ άνευ συστατικά.

Παρ’ όλα αυτά ακόμα και εάν το σενάριο είναι χάλια και η ηθοποιία ανεπαρκής, στην τελική επεξεργασία μπορεί να συνδυασθούν ηθελημένα τα προηγούμενα με έναν κατάλληλο τρόπο και με αλλαγή του ύφους και του περιεχομένου, ώστε να δημιουργηθεί μία επίσης εξαιρετική ταινία…

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη ζωή μας. Αντικαταστήστε τις λέξεις της κινηματογραφικής ορολογίας με της ίδιας της ζωής και επεξεργαστείτε την…
Το montage κάνει την τεράστια διαφορά και είτε το σενάριο της ζωής σας ήταν κακό είτε “παίξατε” άθλια (!) μοντάρετε τις σκηνές και δημιουργείστε το αριστούργημά σας: την πραγματική σας ζωή (και ποτέ δεν είναι αργά για αριστουργήματα)!

Α! Κάτι πολύ σημαντικό! Το montage αφορά το παρελθόν, το οποίο αναδιατάσσεται στο παρόν και δημιουργεί το τελικό αποτέλεσμα στο μέλλον!

Σημ… Σειρά καρέ από τις “3 Μοίρες”… Προσέξτε τη διαφορά στο συναίσθημα, ανάλογα με την απόσταση…

Montage και ΖωήΜία κινηματογραφική ταινία υλοποιείται (ή “γυρίζεται”) τρεις φορές… Μία στο μυαλό σου, μία κατά την κιν…

Δημοσιεύτηκε από Τεύκρος Σακελλαρόπουλος στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)