Ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε λίαν προσφάτως το όραμα μίας κοινωνίας metaverse. Φυσικά στην Ελλάδα δεν ασχοληθήκαμε ιδιαιτέρως, διότι τα κυρίαρχα θέματα είναι ο κ@λος της… (να μη γράψω όνομα) ή οι θεωρίες ενός συμπαθούς κατά τα άλλα αοιδού και διάφορα άλλα θέματα μηδενικής – σκουπιδοτεχνικής αξίας.
Κι όμως θα ΄πρεπε! Όχι διότι ειπώθηκε κάτι νέο, κάθε άλλο. Αλλά ειπώθηκε από κάποιον, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το υλοποιήσει. Ας μην κατηγορούμε πως δεν γνωρίζαμε, δεν αντιληφθήκαμε και άλλες τόσες συνομωσίες θεωρίας. Ο Zuckerberg στην ουσία ανακοίνωσε κάτι, το οποίο μπορεί και να σημάνει και το τέλος του. Διότι κατά μία έννοια… ισοπεδώνει το υπάρχον οικονομικό σύστημα. Και παραδοσιακές οικονομικές αξίες αιώνων τίθεται εν αμφιβόλω. Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποίαν συμβαίνει στην ανθρωπότητα αυτό, αλλά δεν θα επεκταθώ στη ιστορία, θα εστιάσω μόνο στο μέλλον.
Η κοινωνία metaverse στην ουσία δημιουργεί ένα εντελώς εικονικό κόσμο, ο οποίος δίνει την φυσική (τώρα αυτό ελέγχεται) δυνατότητα ύπαρξης αν και ο ένας μακριά από τον άλλον. Δεν είναι μία πλατφόρμα όπως το zoom ή το WebEx. Είσαι ΜΕΣΑ στον χώρο μαζί με τους άλλους, ενώ ο χώρος είναι εικονικός. Μπορείς να δοκιμάσεις τα ρούχα ή τις μπότες σου ενώ είσαι χιλιάδες μίλια μακριά. Τα πρώτα θύματα πιθανόν να είναι τα ακίνητα, όπως καταλαβαίνετε.
Η πανδημία αύξησε την απληστία και την λαιμαργία σε επενδύσεις σε ακίνητα (ξαφνικά). Αλλά γιατί να ενοικιάσω κατάστημα στον εμπορικότερο δρόμο του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης όταν μπορώ να το έχω στο σπίτι μου στη Δραπετσώνα; Προσέξτε το αυτό, δεν έγραψα τυχαία μία σχετικά φτωχή περιοχή της Αττικής. Και γιατί να πρέπει να διαθέτω τα χρήματα της κυβέρνησης, όταν από τον χώρο μου μπορώ να ανταλλάξω τα metaverse νομίσματα;
Η σκέψη του Zuckerberg πηγαίνει πολύ μακριά και κατά κάποιον τρόπο… “κομουνιστικοποιεί” (ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό, όπως το γράφω) τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου (και αυτός είναι ο κίνδυνός του). Δεν είναι ο μόνος, όπως έγραψα, αλλά τονίζω είναι ένας, ο οποίος μπορεί να το υλοποιήσει. Το metaverse αίτημα φιλίας στο Facebook θα είναι περίπου να χτυπάς την πόρτα, να σου ανοίγει ο αιτούμενος φίλος σου, να συζητάτε και κατόπιν να αποδέχεστε ή όχι τη φιλία σας. Βέβαια, όπως όλα τα σχετικά δεν βελτιώνει την ποιότητα του ανθρώπου, ΔΕΝ αναπτύσσει την ανθρωπότητα, αλλά τροποποιεί τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Οι πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού ναι μεν σου παρέχουν την ευκολία της παραγγελίας από οπουδήποτε και με ταχύτητα την παραδίδουν στο σπίτι σου, αλλά δεν εγγυώνται την ποιότητά του. Υπό αυτήν την έννοια η κοινωνία metaverse δεν αποτελεί κάποια επανάσταση. Αυτό ΜΗΝ το ξεχνάτε, διότι θα υπάρξει και meta-meta βήμα.
Αλλά οι οικονομικές συνέπειες και πτυχές είναι αδιαμφισβήτητες. Τα συνέδρια στα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές επαγγελματικές μεταφορές, οι συνεδρίες στα Πανεπιστήμια για να αναφέρω μερικές δραστηριότητες θα πάψουν να συμβαίνουν με τον γνωστό τρόπο. Εάν μάλιστα προκύψει και κάποια μετάλλαξη τύπου ΖΖΖ, η οποία στην ουσία θα αποκλείσει για κάποιο σημαντικό διάστημα τις κοινωνίες, τότε θα έχουμε ακόμα πιο ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε (και η φύση με τον τρόπο της δημιουργεί… υπερ-τεχνολογία)!
Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #88 της 28-11-2021)
Σημ.1: Όλα τα προηγούμενα δεν είναι πρωτόγνωρα ούτε επαναστατικά. Σημειώστε πως πριν από 120 χρόνια δεν υπήρχε αεροπλάνο στον ουρανό, ούτε τηλέφωνα, ούτε αυτοκίνητα στους δρόμους. Ούτε καν ηλεκτρικό, όπως το χρησιμοποιούμε σήμερα. Και όμως μετά από όλα αυτά η ανθρωπότητα βίωσε δύο παγκοσμίους πολέμους, Ολοκαύτωμα, άπειρες δικτατορίες, τοπικές και εμφύλιες αιματηρότατες διενέξεις… Μην το ξεχνάμε αυτό.
Σημ.2: Πραγματική επανάσταση στην εξέλιξη θα ήταν –ας πούμε- η… τηλεμεταφορά (διακτινισμός) ή η επικοινωνία με τα ζώα (με κανονική γλώσσα) και αναφέρω εντελώς ενδεικτικά μόνο δύο, για μία γεύση. Το περιβάλλον μας αλλάζει, αλλά τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν.