Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

License to Save (Σχόλια για το Σεισμό)

Σκεφτείτε για μια στιγμή τον James Bond επάνω στην οροφή ενός βαγονιού τραίνου (συνήθης τόπος εργασίας του), το οποίο τρέχει με διακόσια, περνάει στοές και κοιλαδογέφυρες και επιπλέον έχει έναν δύο αντιπάλους να τον πυροβολούν ή στην καλύτερη να θέλουν να τον… σφάξουν και αυτός να στέλνει αιτήσεις μέσω του ηλεκτρονικού ρολογιού του στην M16 εάν έχει την άδεια να… πυροβολήσει!

Η M16 όμως είναι προχωρημένη (για αυτό και η Αγγλία θαλασσοκράτειρα) και έδωσε την άδεια κατ΄ ευθείαν στους πράκτορες της σειράς 00Χ (προσοχή 000 έχουν άλλες υπηρεσίες) με τον χαρακτηριστικό τίτλο:

License to Kill

“Τι μας νοιάζει φίλε μου εάν είναι η πράκτορας της Ε.Σ.Σ.Δ. κουκλάρα, αλλά θέλει να σε στείλει ή ο άλλος το δεξί χέρι ενός παρανοϊκού μεγιστάνα; Εμείς πληρώσαμε να σε εκπαιδεύσουμε και να σε κάνουμε άνθρωπο εεε 00Χ δεν θέλουμε να σε χάσουμε για πλάκα! Μη ρωτάς! Χτύπα ελεύθερα!” λέει σοφά η M16.

Ο Έλλην μηχανικός έχει άραγε την License to… Save;

Να σε… save (σώσει) από το σεισμό, ο οποίος ευτυχώς έρχεται που και που να μας θυμίζει την παρουσία του. Όχι αγαπητές/οί μου. Ο μηχανικός κατά την Ελληνική Πολιτεία πλέον έχει μόνο τη License to γράφει σαχλαμάρες αιτήσεις για το μισό τετραγωνικό που έχτισε ο πατέρας σου παραπάνω το 70 για να σου βγάλει ένα δωμάτιο. Και οι νέες γενιές μηχανικών συνεπικουρουμένης και της κρίσης δεν έχουν κατασκευάσει πραγματικό έργο (και να το υπογράψουν). Διότι η μόνη ουσιαστική άδεια είναι η License to Sign αυτό, το οποίο ΕΣΥ ο ίδιος μελέτησες. Και αντί των 256 χιλιάδων εγγράφων και εγκρίσεων ένα (δηλαδή δύο) θα έπρεπε να σε ερωτά:

1. Είναι ομοιογενές το κτίσμα σου;
2. Έχεις πλάνο;

Διότι αγαπητές μου και αγαπητοί μου κανείς μεν άνθρωπος, πόσω μάλλον μηχανικός (μη γελάτε, γνωρίζει περισσότερα επί του θέματος και συνεπώς είναι δυσκολότερη η απάντηση) δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει πως το κτίσμα σας είναι απολύτως ασφαλές. Αυτό δεν γίνεται (άντε πρώτη φορά χρησιμοποιώ αυτή τη γελοία έκφραση –το δε γίνεται εννοώ-). Αλλά ο σεισμός απεχθάνεται δύο κυρίως πράγματα:

1. Την ομοιογένεια και
2. Το πλάνο!

Εξ΄ ού και τα προηγούμενα ερωτήματα.

Ομοιογένεια σημαίνει ένα κτίσμα να έχει μία συνέπεια και… ομοιογένεια ως προς αυτό, το οποίο είναι. Σε Citroen 2CV δεν τοποθετείς στερεοφωνικό των 50 χιλιάδων και στην Mercedes 600 SEL δεν βάζεις πατάκια από τη λαϊκή. Δεν φτιάχνεις ένα υποστύλωμα (κολώνα) με διατομή 3 μέτρα επί τρία και τα άλλα 30 πόντους επί 30 για να βασίζεται στο… τέρας. Σχεδίασε το σπίτι σου με όλα τα υποστυλώματα 30 εκατοστά επί 30, δώσε μία γεωμετρία και απλότητα και θα έχεις ένα ομοιογενές σύνολο, αρκετά καλά εφοδιασμένο να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιταχύνσεις του σεισμού.

Κατόπιν σκέψου (ακόμα και λάθος) ένα… πλάνο. Πώς ν ο μ ί ζ ε ι ς πως θα συμπεριφερθεί το κτίσμα σου στο σεισμό; Σκέψου λίγο πως θα τον… κατευθύνεις. Συνεχίζοντας τον παραλληλισμό με τα αυτοκίνητα κανένα δεν είναι ασφαλές. Αλλά κάτι με τις ζώνες παραμόρφωσης στην πρόσκρουση, κάτι με τις ζώνες ασφαλείας, κάτι με το ένα κάτι με το άλλο οι θάνατοι έχουν ελαττωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν για αντίστοιχα ατυχήματα. Διότι οι σχεδιαστές αυτοκινήτων είχαν… πλάνο!

Ο σεισμός εγγενώς χαώδης απεχθάνεται το πλάνο. Ο Ελληνικός κανονισμός για παράδειγμα έχει πλάνο. Σε κάποιον έλεγχο κοιτάζει σε ένα κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα τι θα σπάσει πρώτο (σε έναν κόμβο). Το δοκάρι ή το υποστύλωμα; Και θέλει να σπάσει το δοκάρι γιατί αυτό θα κρατήσει την κατασκευή, ενώ εάν σπάσει το υποστύλωμα θα σου έρθουν οι πλάκες στο κεφάλι. Και σου επιβάλλει να το κάνεις με τον τρόπο του. Πολύ θεωρητικά όλα αυτά, όπως και τα προγράμματα των στατικών, αλλά όπως και να το κάνουμε μία ιδέα σου την παρέχουν και ο υποψιασμένος μηχανικός μυρίζεται περίπου τον αδύναμο κρίκο. Περίπου σύμφωνοι, αλλά είναι κάτι από το τίποτα.

Τα γράφω βέβαια με κάποια δόση υπερβολής και χιούμορ και πρέπει να γνωρίζετε πως οι κατασκευές στην Ελλάδα συμπεριφέρονται πολύ καλά γενικώς. Άλλο η αναπόφευκτη κακοτεχνία, άλλο η καταστροφή. Μην τα συγχέουμε.

Ο σεισμός έρχεται για να μας κάνει καλύτερους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ και όχι γραφειοκράτες.

Σημείωση για μηχανικούς: Το άρθρο είναι συνδυασμός κάποιων προσωπικών μου απόψεων επί της κατάστασης στον χώρο των μηχανικών και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και την κοινή γνώμη, αλλά και οδηγιών… αποφυγής χρήσεως για τον σεισμό (από την καθαρά πάλι προσωπική μου εμπειρία).

Σημείωση για υποψήφιους πελάτες: Γι΄ αυτό όταν ζητάτε μία άδεια να ερωτάτε τον μηχανικό: Τι license έχεις;
License to Save ή License to Build?
Και εάν σας απαντήσει License to… Kill τρέξτεεεεεεεε!!!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)