Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και σοβαρό ερώτημα… και εάν ο τίτλος έχει κάποια …“δυσάρεστη” μυρωδιά εμένα μου μυρίζει πολύ …”χρήμα”…
Κατ’ αρχάς (εις την καθαρεύουσαν παρακαλώ) ποια είναι τα ακίνητα …”σκουπίδια”; Πάνω απ’ όλα έχουμε το δικαίωμα να θεωρούμε και να χαρακτηρίζουμε κάποιο ακίνητο, ως “σκουπίδι”;
(Ο τίτλος αυτός “τιμής” χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κατά βάσιν τις μετοχές χωρίς καμία αξία –για κάποιους λόγους-)…
Το ακίνητο ως Γη είναι ένα φυσικό δεδομένο στο οποίο αρχικά δεν έχουμε καμία δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ακριβώς, το οποίο μας εδόθη… Κάποια είναι σε δάση, σε έλη, άλλα ευρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές, άλλα είναι καλλιεργήσιμα, αρδεύσιμα και “ουκ έστιν” τέλος από την ποικιλία…
Το ζήτημα ξεκινά από την στιγμή κατά τη οποία επεμβαίνουμε σε αυτά. Ένα εύφορο χωράφι γίνεται πολύ χρήσιμο μόλις καλλιεργηθεί. Κάποια δεν έχουν νερό. Μόλις ο άνθρωπος βρει τρόπο άρδευσης αλλάζει και η υφή του ακινήτου.
Προφανώς στην περίπτωση οικοδομημάτων η επέμβαση είναι καθοριστική και τροποποιεί ακόμα περισσότερο τα δεδομένα… Τα δεδομένα ωστόσο (τονίζω) αφορούν συσσωρευμένη ανθρώπινη επέμβαση και δραστηριότητες και αυτό παρακαλώ να μην το ξεχνάμε ποτέ….
Στο επόμενο ερώτημα εάν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κάποιο ακίνητο “σκουπίδι” η απάντηση προκύπτει από τα προηγούμενα. Αναλόγως της ποιότητας και της ποσότητας της ανθρώπινης εργασίας, η οποία έχει συσσωρευτεί σε ένα ακίνητο ή σε αυτήν, η οποία θα πρέπει να επενδυθεί προκειμένου να μεταβληθεί η αξία του…
Νομίζω πλέον πως μπορούμε να απαντήσουμε με στιβαρή σαφήνεια στο αρχικό ερώτημα της σελίδας: Ναι σαφώς υπάρχουν…
Ακούγεται στενόχωρη η απάντηση, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και ελπίζω να μην προσβάλλω κανέναν με αυτό. Η μετοχή μιας εταιρείας ή οργανισμού μετατρέπεται σε σκουπίδι είτε γιατί η διοίκηση το …φροντίζει με τις αστοχίες της, είτε γιατί συμβαίνουν γεγονότα μεγάλης έκτασης και μη δυνάμενα να ελεγχτούν (από ανθρώπινους παράγοντες αλλά όχι πάντα).
Στο σημείο αυτό ενδεικτικά αναφέρω πως εάν μη πυρκαγιά καταστρέψει λχ ένα εργοστάσιο η μετοχή της επιχείρησης δεν γίνεται σκουπίδι εάν υπάρχει ισχυρή διοίκηση. Αντιθέτως όσο ισχυρή και εάν είναι μία επιχείρηση στα πάγια στοιχεία της θα μετατραπεί σύντομα σε σκουπίδι εάν οι ιδιοκτήτες της είναι (τουλάχιστον) ανεπαρκείς.
…και εδώ φτάσαμε στο σημαντικότερο σημείο του άρθρου μας!
Τα διαμάντια δεν τα βρίσκεις παρά μόνο στις στοές των αδαμαντωρυχείων… (κοινώς ανθρακωρυχείων) και όχι στα κοσμηματοπωλεία. Μάλλον στα κοσμηματοπωλεία τα βρίσκεις αλλά πρέπει να τα πληρώσεις πανάκριβα και είναι ήδη επεξεργασμένα!
Συνεπώς στα ακίνητα “σκουπίδια” κρύβονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες…
Ποια είναι όμως αυτά;
Ειλικρινά η Teucris σε αυτό το ζήτημα έχει δώσει τεράστια προσοχή. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το επόμενο βήμα… Το έχω γράψει πολλές φορές, πως ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ακινήτου είναι σημείο κλειδί στην κερδοφορία τους. Τα ακίνητα αυτού του τύπου είναι εκείνα, τα οποία παρουσιάζουν τρομακτικές (το εννοώ, δεν το γράφω για λόγους εντυπωσιασμού) δυνατότητες…
Απαριθμώ μερικές περιπτώσεις, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και σταδιακά θα παρουσιάζονται:
- Διαμερίσματα σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές στα κέντρα των μεγάλων πόλεων (εδώ αναφέρομαι κυρίως στην Αθήνα).
- Συγκεντρωμένα ακίνητα σε περιοχές τύπου Κερατσινίου, Δραπετσώνας, οι οποίες διαθέτουν κατά την άποψή μου τεράστιο δυναμικό…
- Εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Παλαιά κατεστραμμένα πέτρινα σπίτια.
- Οικόπεδα μη άρτια και οικοδομήσιμα.
- Πολύ μικρά οικόπεδα.
- Ακίνητα με πολλούς ιδιοκτήτες (κυρίως προερχόμενα εκ κληρονομιάς).
- Πολυκατοικίες σε εγκατάλειψη.
- Αγροί σε ορεινά χωριά.
- Ακίνητα μολυσμένα από ακατάλληλες χρήσεις γης.
- Ακίνητα σε δύσβατα σημεία.
- Ακίνητα χωρίς πρόσβαση.
- -111…
Μπορώ να απαριθμήσω απίστευτο αριθμό περιπτώσεων εντός και …εκτός Ελλάδος.
Εν αναμονή των ενοτήτων μαζί με ένα ερώτημα, το οποίο θα σας απαντήσω στην πορεία:
Ποια ήταν η μεγαλύτερη (μακρά όλων) αστοχία και έλλειψη διορατικότητας σχετικά με ακίνητο …”σκουπίδι”, η οποία υπήρξε ποτέ;
Θα σας την αποκαλύψω και δεν θα έχετε την παραμικρή αμφιβολία περί αυτού…
Σημ. Από τις πρώτες μου εμπλοκές στον χώρο των ακινήτων ήταν η “συνάντησή” μου με ακίνητο “σκουπίδι”. Επειδή τότε απέτυχα –οικτρά- να διακρίνω την τεράστια ευκαιρία, η οποία φυσικά προέκυψε –χωρίς εμένα- αποφάσισα να μην υποτιμήσω ποτέ ακίνητο στην ζωή μου… Αυτό συνέβη δύο φορές στην αρχή της καριέρας μου…
Η σελίδα αυτή αποτελεί τον φόρο τιμής σε αυτές τις πρώτες αποτυχίες μου…
(Θα σας τα αποκαλύψω και αυτά στην συνέχεια)…
Στην φωτογραφία το εκπληκτικό διαμάντι “μαύρο φεγγάρι”…