Με την υπόθεση αυτή δεν ασχολήθηκα καθόλου και ούτε σκοπεύω. Ήθελα όμως από καιρό να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν φαίνεται να πρόσεξε κανένας. Η αντίδραση πολλών εκφράστηκε με αρνητική βαθμολογία στις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα. Προσέξτε τώρα.
Όσοι χρησιμοποιούν τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android έδειξαν σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκειά τους κατακρημνίζοντας την υψηλή βαθμολογία της εταιρίας σε κάτω από 2,0, νομίζω ήταν 1,9 με άριστα το 5,0. Από τους 1 εκ. χρήστες της εφαρμογής περίπου 200 χιλιάδες άλλαξαν την βαθμολογία τους. Και από όσους δεν το έπραξαν, άλλοι 400 χιλιάδες θα το έκαναν. Άρα το 60-80% περίπου (εκτιμώ) των χρηστών του Android έχουν μία συγκεκριμένη στάση επί του θέματος.
Οι χρήστες της εφαρμογής των τηλεφώνων Huawei, η οποία έχει αποκλειστεί από τη Google, λόγω της Αμερικανικής νομοθεσίας είναι μοιρασμένοι. Και είναι χαρακτηριστικά μοιρασμένοι σχεδόν στο 50% με 5 αστέρια και 50% με 1 αστέρι. Βέβαια αυτό και πάλι αφορά το 20% των ενεργών χρηστών, άρα επαγωγικά μπορούμε να υποθέσουμε πως και στο σύνολο θα ισχύει αυτή η αναλογία. Ωστόσο επειδή η έκφραση δυσαρέσκειας υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό της ευαρέσκειας ενδεχομένως το αποτέλεσμα να είναι 40-60 (υπέρ-κατά). Με το “κατά” εννοώ την δυσαρέσκεια.
Οι χρήστες τώρα της εφαρμογής της Apple δεν φαίνεται να στενοχωρήθηκαν καθόλου. Πολύ υψηλή βαθμολογία και πριν και μετά το θέμα, το οποίο προέκυψε. Άρα οι κάτοχοι iPhone δεν φάνηκε να ασχολήθηκαν ούτε στο ελάχιστο.
Επειδή λοιπόν η στάση αυτή μπορεί να συσχετιστεί με πολιτικές απόψεις και προτιμήσεις των χρηστών (και κάποια ενδεικτικά οικονομικά δεδομένα), ένας προσεκτικός αναλυτής γνωρίζει πλέον με μεγάλη ακρίβεια πού να αποστείλει συγκεκριμένα μηνύματα. Φυσικά αναφέρομαι σε ποσοστιαίες αναλογίες και όχι σε προσωπικό επίπεδο.
Αυτή η έρευνα αγοράς θα κόστιζε πολλά χρήματα και θα ήταν αμφιβόλου αποτελέσματος και αξιοπιστίας. Η e-food και τα εκατομμύρια των χρηστών της έκαναν ένα μεγάλο δώρο στους πολιτικούς αναλυτές εξοικονομώντας τους ταυτοχρόνως και κάτι εκατομμύρια για την πολύτιμη έρευνα.
Και οι… Προφήτες χρειάζονται κάποια δεδομένα. Είναι αυτό, το οποίο λέγεται:
“Το μυστικό του να περπατάς στο νερό είναι να γνωρίζεις που ευρίσκονται οι πέτρες”.
Σημ. Παρακαλώ κανένα σχόλιο επί της ουσίας της υπόθεσης-διαμάχης, δεν θα το αναλύσουμε εμείς αυτό.