Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Brexit ή βρε… ξουτ (οι Άλλοι);

Ίσως δεν γνωρίζετε πως αμέσως μετά την Νορμανδική κατάκτηση τα Βρετανικά νησιά υπέπεσαν σε μία άλλη μορφή αποικιακής εξάρτησης. Αναφέρομαι στο 1200 και στην εμπορική “εισβολή” των Φλαμανδών, Γενοβέζων και Βενετσιάνων εμπόρων. Ακόμα χειρότερα και σε μεγαλύτερο βάθος ήσαν οι δεινοί χανσεάτες έμποροι της Λυβέκκης και της Κολωνίας, οι οποίοι όχι μόνο απέσπασαν τελωνιακά προνόμια από τον Ερρίκο τον Δ΄, αλλά και έστησαν στην καρδιά του Λονδίνου έναν τεράστιο διαμετακομιστικό σταθμό το Στάλχοφ ή Στήλγιαρντ στα Αγγλικά. Κυριάρχησαν επί τρεις αιώνες στο Αγγλικό εμπόριο!

Το 1404 οι Λονδρέζοι έμποροι μη αντέχοντας αυτόν τον Γερμανικό στραγγαλισμό αποφάσισαν να ιδρύσουν την “Company of Merchants Adventurers” (Εταιρεία Εμπορικών Επιχειρήσεων), -ζηλευτός τίτλος-, η οποία τελικά ανέτρεψε το καθεστώς της εμπορικής αποικιοκρατίας στήνοντας αντεπιτιθεμένη προσοδοφόρες εγκαταστάσεις στο Ντάντσιχ, την Ρίγα επιβάλλοντας και το κλείσιμο του Στάλχοφ, μαζί με την απομάκρυνση των ξένων εμπόρων από την Αγγλία το 1598.

Και κατόπιν ξεκίνησε η ατελείωτη περιπέτεια της μοναδικής σε μέγεθος, πληθυσμό και ισχύ Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία διήρκησε έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας Άγγλος λοιπόν έχει όλα αυτά πολύ βαθιά χαραγμένα στο νου του, όπως κατά κάποιον τρόπο ένας Έλληνας σκέφτεται την Οθωμανική κυριαρχία και την εποχή της απόλυτης παγκόσμιας διύλισης προσπαθεί να αντιδράσει σε αυτήν την ανάμνηση. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά πρώην αποικίες της έχουν ήδη εισχωρήσει στον οικονομικό ιστό της. Δεν είναι και το καλύτερο από ψυχολογικής απόψεως.

Ο Άγγλος συναισθάνεται πως η αντίδραση στην κυριαρχία κάποιου άλλου όχι μόνον δεν τον απελευθερώνει αλλά δημιουργεί και τις συνθήκες ανάπτυξής του. Υπάρχει ένα σαρκαστικό ρητό. Ένας Άγγλος = ένας βλάκας, δύο Άγγλοι = ένα μάτς, τρεις Άγγλοι = η Βρετανική Αυτοκρατορία (δεν τολμώ να σκεφτώ το αντίστοιχο για τους Έλληνες)!

Και σκεφτείτε πώς το 1921 μόλις 50 εκατομμύρια Άγγλων σε μία έκταση 250,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυριαρχούσε, διοικούσε και ήλεγχε μία έκταση 33,695,000 τετρ. χιλιομέτρων με 524 εκ. κατοίκους, το ένα τέταρτο δηλαδή της Γήινης επιφανείας σε έκταση και πληθυσμό.

Εάν είχατε γεννηθεί Άγγλοι και με όλα αυτά στο νου σας και την κληρονομιά σας και επιπλέον είχατε νικήσει και την ναζιστική Γερμανία, πριν από 70 χρόνια πώς θα σας φαινόταν να είσαστε ένα απλό μέλος μίας Γερμανικής Ευρώπης;

Αναρωτιέμαι γιατί το Brexit δεν έλαβε 99% και αναρωτιέμαι γιατί η Βρετανία εισχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ΑΥΤΟ είναι ξεπεσμός και όχι το Brexit.