Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

9,99 Αλλά…

Σίγουρα αυτός (ή αυτή), ο οποίος πρώτος σκέφτηκε την αναγραφή των τιμών με αυτόν τον τρόπο ήταν ένας πολύ ευφυής άνθρωπος και έμπορος. Ωστόσο αυτή η πράξη συνοδεύεται και από μία υποκρυπτόμενη παραδοχή:

πως οι υποψήφιοι πελάτες ή αγοραστές είναι αν μη τι άλλο τουλάχιστον αφελείς ή έστω απρόσεκτοι για να μην γράψω… ηλίθιοι. Διότι ποιός θα δελεαστεί από την τιμή 9,99 ενώ θα απορρίψει την ευκολότερη 10,00; Αλλά την πρώτη αναγράφουν! Υποτίθεται πως ψυχολογικά το 9 θα προσελκύσει καλύτερα από το 10 και αυτό είναι δήθεν το σκεπτικό της αναγραφής των τιμών με αυτόν τον τρόπο.

Στα καύσιμα να διαχωρίσω πως το 1,87 διαφέρει από το 1,89 και η διαφορά των 2 λεπτών στα 60 λίτρα είναι 1,20 ευρώ, κάτι, το οποίο κάποιος μπορεί να το σκέφτεται· μην ξεχνάτε όμως πως τα καύσιμα είναι κεφαλικός αναγκαστικός φόρος και άδεια να κινηθείς παρά επιλογή.

Ωστόσο προσέξτε πως στις λαϊκές αγορές σπανίως θα δείτε ταμπέλα τύπου:

“5 αγγούρια – 99 λεπτά”!

Θα δείτε όμως “1 € – 5 αγγούρια”.

Γιατί εάν δει κάποιος την πρώτη επιγραφή δεν γνωρίζω που θα σκεφτεί να τοποθετήσει τα αγγούρια σας.

Στις λαϊκές αγορές λοιπόν ο υποψήφιος πελάτης αντιμετωπίζεται διαφορετικά και αυτό πρέπει να προσεχθεί (θα ακολουθήσει άρθρο σχετικά με αυτή την παρατήρηση). Αναμενόμενο είναι βέβαια ότι προς το μεσημέρι οι προσφορές βελτιώνονται και με 1 ευρώ ίσως τα αγγούρια γίνουν 10, ακόμα και εάν έχουν απομείνει τα λιγότερο ελκυστικά. Αυτό όμως ανήκει στους νόμους της αγοράς.

Κανένας ιδιοκτήτης επίσης δεν ενοικιάζει κατοικία προς 499,99 ευρώ μηνιαίως και ούτε θα διαβάσετε πουθενά ανάλογες τιμές. Ακόμα και το 490 ευρώ ο υποψήφιος ενοικιαστής αμέσως θα το στρογγυλοποιήσει στα 500. Να γράψω τώρα για αυτοκίνητα προς 19.999,00 ευρώ ή ακίνητα προς 119.999,00 (είδατε πως δεν τόλμησα τα δύο “9” στο τέλος, διότι παρα-πάει) τότε μάλλον αποχαιρετήστε το πεδίο!

Καλησπέρα σας κατά 100,01% και εδώ επειδή είναι ευχή αυξάνουμε κατά τι το ποσοστό μας!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)