Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

56 Ετών – “Δε Λέω Τίποτα”

Φέτος “Δε Λέω Τίποτα”.

Το βίδεο προέρχεται από δικό μου μοντάζ τριών σκηνών του μικρού μήκους σουρεαλιστικού ντοκυμανταίρ του Βέρνερ Χέρτζογκ με τίτλο “Οι Τελευταίες Λέξεις”. To 1968 o Χέρτζογκ βρέθηκε στην Κρήτη για την υλοποίηση της ταινίας του “Signs of Life”. Εκεί έμαθε για τον καλύτερο λυράρη της Κρήτης, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο νησί των λεπρών Σπιναλόγκα. Όταν καταργήθηκε το κολαστήριο και έφυγαν όλοι οι λεπροί από εκεί ο λυράρης αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νησί. Τρεφόταν με αγριόχορτα και σαύρες και έπαιζε τη λύρα του.

Όταν οι χωροφύλακες τον έφεραν βίαια πίσω στον… πολιτισμό κλείστηκε στο σπίτι του αρνούμενος να μιλήσει και εκφραζόταν μόνο με τη λύρα του.

Φέτος αντιγράφω τα λόγια του, όπως θα τα ακούσετε να τα εκφράζει ο ίδιος με τον χαρακτηριστικό του τρόπο:

“Όχι δε λέω τίποτα… Έτσι γουστάρω… Δε θέλω τίποτα… Σας είπα. Δ ε   λ έ ω   τ ί π ο τ α!” Και φυσικά “δεν είπε τίποτα”. Ή μήπως τα είπε… όλα;

Σημ. Πρόκειται για τον διάσημο λυράρη Αντώνη Παπαδάκη, γνωστότερο ως Καρεκλά ή μάγο της σούστας (1893 – 1980). Χαρακτηριστικός τύπος μποέμ της εποχής του, αλλά με άδοξο τέλος. Βιογραφικό του μπορείτε να διαβάσετε στο Κρητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Εγώ… δε γράφω τίποτα!

© 1968 Werner Herzog (Letzte Worte) – (shortened and modified by Teucris)