Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

50-50 ή 97-3 ή 3-97;

Πάρα πολλές φορές στη ζωή μας και σε κάθε έκφανσή της ευρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις στις οποίες κάπως αυθαίρετα προσδίδουμε “διλημματικές” πιθανότητες. “Διλημματική” (δικός μου ο όρος) είναι μία κατάσταση όταν μπορεί να εκφραστεί ως άθροισμα δύο μόνο πιθανοτήτων καλύπτοντας το 100%.

Στην πρώτη περίπτωση οι πιθανότητες επιτυχίας-αποτυχίας ανέρχονται σε 50-50. Στη δεύτερη 97% κατά μας και 3% υπέρ μας και στην τρίτη το αντίστροφο.

Ποια επιλέγουμε;

Η λογική υπαγορεύει πρώτα τη δεύτερη, όπου έχουμε και 97% πιθανότητες επιτυχίας, κατόπιν αυτή με τις μοιρασμένες πιθανότητες και τελευταία εκείνη με τις 3 στις 100 πιθανότητες επιτυχίας.

Για να δυσκολέψω όμως λίγο τα πράγματα θα προσθέσω τον παράγοντα επιθυμία. Επιθυμούμε λοιπόν περισσότερη αυτή με 3%, άλλωστε… καταστροφή, λιγότερο με τις μοιρασμένες πιθανότητες (μία συμβατική επιλογή) και μία καθόλου αρεστή αλλά με 97% σχεδόν βεβαία επιτυχία.

Ισχύει και τώρα η λογική;

Κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτή είναι καθαρά υποκειμενική προσέγγιση, οπότε αμαρτίαν ουκ έχω, εάν ακούγοντας με… μπλεχτείτε, η ασφαλέστερη είναι αυτή με τις λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Εξηγούμαι:

Η 97 προς 3 είναι το εύκολο. Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί και το…3%. Σκεφτείτε λοιπόν προτού την επιλέξετε πως θα νοιώσετε εάν “πέσετε” σε αυτό! Θα το… αντέξετε; Εγώ πάντως όχι. Άρα και μόνον για αυτόν το λόγο την απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η 50-50 μου θυμίζει ζαριά. Αφήνομαι καθαρά στην τύχη να αποφασίσει κατά κάποιον τρόπο για εμένα. Εντελώς απαράδεκτο, κατά την άποψή μου. Χίλιες φορές στο “κακό” 50% με επιλογή μου, παρά από τύχη στο μισό “καλό”.

Η 3 προς 97 έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι συναρπαστική, διότι εστιάζεις σε αυτό το… ασήμαντο 3%. Άρα οι πιθανότητες επιτυχίας σου ενώ αριθμητικά είναι ελάχιστες, δεν συμβαίνει το ίδιο και από πλευράς έντασης αυτού του 3%. Επεμβαίνει και η νοοτροπία και αυτή η επιλογή αποκτά άλλη διάσταση. Ακόμα και στην σχεδόν βεβαία ήττα νοιώθεις μια αγαλλίαση. Έχασες αλλά… f@ck! ΕΧΑΣΕΣ και γεμίζει με δηλητήριο το στόμα σου. Εισπράττεις όλη τη γεύση και πικρία στο στόμα σου και όχι μικρο…ποσότητες!

Αλλά θα μου πείτε, πως “όπως και να έχει το ζήτημα η λογική και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι”. Άρα “είσαι εγγενώς λάθος.” Σύμφωνοι! Με μία προϋπόθεση μόνο.

Εάν η ζωή ήταν μόνο αριθμοί και αυτό είχε να κάνει με την τελευταία επιλογή της ζωής μας ίσως να έχετε δίκιο. Αλλά πάντα, μα πάντα, το επόμενο δίλημμα, το οποίο θα θέλετε οπωσδήποτε να κερδίστε θα παρουσιαστεί με πιθανότητα 99,7%… αποτυχίας και 0,03% επιτυχίας! Τότε η προηγούμενη… εκγύμναση θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη ακόμα και εάν έχετε χάσει προηγουμένως με το να επιλέξετε την 3 προς 97!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)