Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Γιατί ούτε …Ξανθόπουλο δεν παίζουμε…

Διαβάζω ξανά τους τίτλους και τα τελευταία νέα περί τρόικας κλπ εμπλοκών και συνθηκών.

“Σκηνικό κρίσης”…

Προσωπικά όταν ακούω την λέξη «κρίση» σκέφτομαι τον …Νίκο …Ξανθόπουλο! Δεν παίζω με τον πόνο σας και φυσικά δεν έχω καμία διάθεση να παραγνωρίσω μία πραγματικότητα… Αλλά και αυτή η απίστευτη γκρίνια μου είναι ανεξήγητη… δηλ. μου ήταν από την πρώτη στιγμή ανεξήγητη.

Δεν εννοώ σαν «κρίση», αλλά σαν αντίδραση. Η ζωή έχει κάθε είδους διακυμάνσεις… Σε αυτό κανείς δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο… Μπορεί όμως να έχει στις αντιδράσεις του στα περιστατικά…
Με αφορμή μία εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία τον αναπαριστά κατά την διάρκεια της μάχης των Γαυγαμήλων θυμήθηκα ένα πολύ αξιόλογο περιστατικό…

Μετά από μακρά πορεία ο στρατός των Μακεδόνων είχε παραταχθεί νωρίς έτοιμος για μάχη. Ο Αλέξανδρος επειδή το προηγούμενο βράδυ είχε αργήσει να κοιμηθεί δεν αποφάσιζε να ξυπνήσει… Ο γηραιός Παρμενίων και ενώ όλοι οι επιτελείς περίμεναν έξω από την σκηνή τον Αλέξανδρο να ξυπνήσει, του φώναξε τρεις φορές…

Εν τέλει αφού ούτε αυτό είχε αποτέλεσμα αναγκάστηκε και τον έσυρε από το πόδι… Τότε ο Αλέξανδρος ξύπνησε…

“Πως μπορείς μια τέτοια μέρα να κοιμάσαι τόσο ξένοιαστος;” ¨Γιατί όχι;” απάντησε ο Αλέξανδρος, ¨μήπως το απόγευμα δεν θα είμαστε νικητές;¨.

Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω καλύτερο διάλογο στην ιστορία, (και ο οποίος να με εκφράζει καλύτερα…”).

Παρεμπιπτόντως: 47 χιλ. ο Ελληνικός Στρατός, 250 χιλ με 1 εκ. ο Περσικός…

Τι σχέση έχει τώρα ο Μέγας Αλέξανδρος με τον …Νίκο.

Κι όμως έχει και είναι τεράστια.

Αντιγράφω από την Ελληνική έκδοση της Wikipedia για το λήμμα του γνωστού ηθοποιού:

“Ο Νίκος Ξανθόπουλος (1934) είναι Έλληνας ηθοποιός. Έγινε πολύ γνωστός και δημοφιλής τη δεκαετία του ’60, ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών ερμηνεύοντας το ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού, που ζει μέσα στη δυστυχία, αλλά τελικά λυτρώνεται.” (Η τελευταία υπογράμμιση είναι δική μου).

Ο συνεπής “ηθοποιός” της ζωής των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναρωτιέμαι. Έχει “ξεχάσει” τις τρεις τελευταίες λέξεις ή όχι;

Αν τις έχει ξεχάσει σημαίνει πως δεν παίζει καλά τον Ξανθόπουλο.

Αν τις θυμάται δεν θα έπρεπε καν να ανησυχεί.

Ο Μέγας Αλέξανδρος αυτό το γνώριζε και το πίστευε.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος (στα έργα, τα οποία πρωταγωνίστησε) μάλλον δεν το γνώριζε αλλά το πίστευε.

Ο “συμπεριφερόμενος ως κατατρεγμένος”, μάλλον ούτε το γνωρίζει αλλά το χειρότερο ούτε το πιστεύει… Δηλαδή ούτε καν ως άλλος …Ξανθόπουλος!

Επιλέξτε ποια συμπεριφορά σας εκφράζει καλύτερα…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)