Στην εξαιρετική ταινία “Ο Ελαφοκυνηγός” υπάρχει περίπου στο μέσον μία συγκλονιστική σκηνή. Είναι εκεί, όπου οι Βιετκόνγκ στοιχηματίζουν και παίζουν Ρώσσικη ρουλέτα με τους Αμερικανούς αιχμαλώτους. Στον εξάσφαιρο μύλο τοποθετούσαν μία σφαίρα και σε όποιον τύχαινε…
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ωστόσο σκέφτηκε ένα εξαιρετικά παράτολμο σχέδιο. Ζήτησε να τοποθετηθούν τρεις σφαίρες στη θαλάμη (το μύλο εννοώ) του περιστρόφου. Και τα έπαιξε όλα για όλα με το να ρισκάρει μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής και των δύο “παικτών” δραματικά. Με μία σφαίρα είχαν πιθανότητες 1 προς 6. Και όπως και να είχε το ζήτημα, αργά ή γρήγορα θα τους τύχαινε. Ήταν ούτως ή άλλως τελειωμένοι. Με τρεις όμως;
Εάν ήταν τυχεροί και με τρεις γύρους ΔΕΝ τύχαινε η σφαίρα σε κανέναν από τους δύο αιχμαλώτους θα είχαν τρεις ξεκάθαρα δικές τους στα χέρια τους. Και αυτό έκαναν. Μετά από τρεις άσφαιρους γύρους ήταν σαφές πως είχαν απομείνει τρεις σίγουρες βολές και το περίστροφο στα χέρια του Αμερικανού.
Και αυτό έκανε. Με τη σίγουρη σφαίρα στο κεφάλι του πλέον η επόμενη βολή θα ήταν επιτυχημένη. Μόνο πως την κατηύθυνε στο μέτωπο του Βιετκόνγκ αντί για το δικό του! Και μέσα στην φοβερή αναταραχή και τον αιφνιδιασμό τους αφόπλισαν και τους σκότωσαν όλους.
Βέβαια εδώ πρόκειται για κινηματογραφική ταινία και θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα διαφορετικά. Προσωπικά ΔΕΝ το νομίζω. Το πιθανότερο ήταν να συμβεί αυτό, το οποίο συνέβη. Διότι η “τύχη ευνοεί τους τολμηρούς” (audentes fortuna juvat)!
Εάν είναι να ρισκάρεις στη ζωή δεν έχει κανένα νόημα να σκέφτεσαι τις πιθανότητες. Πρέπει να τις εξαντλήσεις πλήρως και μόνον τότε έχεις πραγματικά την τύχη με το μέρος σου. Άλλωστε οι πιθανότητες θα είναι εναντίον σου, ασχέτως εάν μαθηματικά φαίνονται ελκυστικές.
3 σφαίρες λοιπόν στο μύλο αντί για μία, εάν πρόκειται για εξάσφαιρό, όχι όμως και… 4! Τότε δεν ρισκάρεις… αυτοκτονείς!