Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

11 Μήνες

Τόσοι είναι οι μήνες, οι οποίοι χωρίζουν δύο από τα εμβληματικότερα κτίρια του κόσμου: το Κτίριο Κράισλερ και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Και εννοώ 11 μήνες διαφορά στις ημερομηνίες ολοκλήρωσης της κατασκευής τους (όχι στο χρόνο κατασκευής). Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις 27  Μαΐου του 1930 ενώ το δεύτερο και υψηλότερο στις 11 Απριλίου του 1931.

Αλλά ενώ το πρώτο (Κράισλερ) ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 1928, το δεύτερο στις 17 Μαρτίου του 1930. Και βέβαια το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ ήταν, όπως προανέφερα υψηλότερο και συναρμολογήθηκε και ταχύτερα κατά ένα έτος 9και σε… ένα έτος)! Μόνο πως το πρώτο ήταν πολύ κερδοφόρο, ενώ το δεύτερο χρειάστηκε… 20 χρόνια προκειμένου να γίνει επικερδές!

Γιατί;

Διότι μεσολάβησε το μεγάλο κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στις 29 Οκτωβρίου του 1929, τη λεγόμενη Μαύρη Τρίτη, (παρεμπιπτόντως το κερδοφόρο Κράισλερ θεμελιώθηκε ημέρα… Τρίτη, ενώ το άτυχο Εμπάιρ ημέρα Δευτέρα)! Συμβουλή ενός… Προφήτη Μηχανικού: αρχίζετε τις κατασκευές σας πάντα… Τρίτη)!

Ενώ λοιπόν τα κτίρια ολοκληρώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και το Εμπάιρ ήταν και 11 μήνες νεότερο, η επιχειρηματική τους μοίρα ήταν πολύ διαφορετική. Διότι ο Γουώλτερ Κράισλερ είχε προλάβει εν τω μεταξύ να εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια, υψηλής (λογικόν) αξίας σε μισθωτές, οι οποίο επέλεξαν το σπουδαίο αυτό κτίριο, ενώ το Εμπάιρ για λίγους μήνες “χάθηκε” στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Πού είναι όμως το (πολύ) ωραίο της ιστορίας αυτής (η οποία έχει πάρα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ακόμα); Πως ο ίδιος ο Κράισλερ δήλωνε: “Ο λόγος κατά τον οποίον πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν πουθενά στη ζωή τους είναι επειδή όταν τους χτυπά η ευκαιρία, βγαίνουν στην αυλή αναζητώντας το τετράφυλλο τριφύλλι”!

Στον Κράισλερ όμως μάλλον συνέβη το αντίθετο. Πρώτα βρήκε στην αυλή του το… τετράφυλλο τριφύλλι και κατόπιν άδραξε την ευκαιρία. Σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες – επιχειρηματίες του Εμπάιρ. Στέιτ, οι οποίοι έμειναν στο… τρίφυλλο!

Χρειάζεται και η τύχη… (όπως και εάν ορίζεται αυτή) σε αυτή τη ζωή…

Τελική σημείωση: χρειάζεται όμως λίγη τύχη ΚΑΙ κάπου αλλού, διότι ο Κράισλερ, πέθανε σε ηλικία μόλις 65 ετών, συνεπώς στον τομέα αυτόν μάλλον έμεινε στο… τρίφυλλο τριφύλλι.

Και κάτι ακόμα: οι φωτογραφίες των κτιρίων είναι δικές μου όταν τον Φεβρουάριο του 2008 είχα αποφασίσει να “επεκταθώ” στη Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά… κατέρρευσε η Λήμαν Μπράδερς και η γνωστή συνέχεια. Έπιασα δίφυλλο τριφύλλι!