Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

10 εκατομμύρια Χ 100 χιλιάδες ευρώ

Σκεφτείτε παρακαλώ αυτό:

Αν ένας καλός άγγελος άφηνε το βράδυ σε όλους τους Έλληνες 100,000 ευρώ τι θα συνέβαινε;

(Προσέξτε! Πρόκειται συνολικά για 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, καθόλου αστείο ποσό).

Κατά βάση μετά την απίστευτη χαρά σας το πρωί θα αναρωτιόσασταν:

Μόνο σε εμένα έτυχε αυτό;

Τι θα κάνω με αυτό το ποσό;

Να τα «φυλάξω»; (οι πιο λογικοί)…

Να τα …ξοδέψω; (οι πιο …άφρονες!)

Δεν αμφιβάλλω ότι κατά βάση είστε λογικοί. Έλα όμως που έστω και σε ένα μικρό ποσοστό υπάρχουν και οι …άφρονες. Αν το ποσοστό αφρόνων είναι έστω 5%, τότε η αγορά θα κατακλυστεί ξαφνικά από 50 δις ευρώ, τα οποία αν μη τι άλλο θα δημιουργήσουν μία φοβερή κίνηση στην αγορά.

Οι άφρονες λοιπόν, οι οποίοι αγόρασαν ένα οικόπεδο ή ένα διαμέρισμα με 80,000 ευρώ και με τα υπόλοιπα ένα αυτοκίνητο ή κάποιοι έστω, οι οποίοι τα ξόδεψαν «εν μία νυκτί» σε διασκεδάσεις ή «επένδυσαν» σε αυτοκίνητο πολυτελείας 98,000 ευρώ σαφέστατα θα δημιουργήσουν μία διάθεση ευφορίας και καταναλωτισμού, η οποία είτε το θέλετε είτε όχι θα επηρεάσει πολύ σοβαρά την αγορά.

Με μία όμως …απρόβλεπτη συνέπεια:

Θα ανεβάσει τις τιμές και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Όταν λοιπόν θελήσετε και εσείς οι λογικοί να επενδύσετε θα διαπιστώσετε πως μπορεί να είναι πιο εύκολο να αγοράσετε καταναλωτικά είδη αλλά στα επενδυτικά μάλλον θα εκπλαγείτε δυσάρεστα με το να διαπιστώσετε πως το διαμέρισμα του «άφρονος» των 80,000 ευρώ αυτή τη στιγμή κοστίζει 120,000 ευρώ. Ούτε καν θα σας μείνουν 20,000 για να αλλάξετε το αυτοκίνητο σας!

Για τους …τελευταίους …λογικούς ούτε λόγος να γίνεται…

Ακόμα και στο ενοίκιο, το οποίο θα εισπράττει θα είναι ευνοημένος ο άφρων, ακόμα και στην χρήση του αυτοκινήτου του, διότι η τιμή της βενζίνης έχει την περίεργη τάση να μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση και το αντίθετο.

Ούτε καν οι …διασκεδάσεις θα έχουν την ίδια τιμή, διότι θα έχουν φροντίσει οι …άφρονες προηγουμένως να τις …απογειώσουν.

Προσέξτε!

Η φύση της οικονομίας ευνοεί σαφώς τους early -και big- spenders (όσους ξοδεύουν αμέσως και πολλά) και επί προσθέτως ευνοεί εκείνους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο άμεσο χρήμα, εκεί όπου γίνεται η αρχική «ένεση», εδώ διαβάζετε “δάνεια” και “ζεστό” χρήμα από το Δημόσιο (αυτό είναι το πραγματικό νόημα της διαπλοκής: η ανάληψη του αρχικού χρήματος).

Τώρα αναρωτηθείτε τι κάνετε και πως κινείστε επενδυτικά…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)