Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Γεφύρι της Άρτας

Ποιό νομίζετε πως είναι το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο στο εν λόγω γεφύρι;

1. Μήπως ο θαυμάσιος μύθος για την θεμελίωσή του; (Δεν θα συμφωνούσε βέβαια εδώ η γυναίκα του πρωτο-μάστορα)
2. Μήπως το επίσης θαυμάσιο δημοτικό τραγούδι, στο οποίο περιγράφεται η ιστορία; (Υπάρχουν ωστόσο πολλά σπουδαία δημοτικά τραγούδια)
3. Μήπως η τεχνική του δυσκολία, όσον αφορά το κεντρικό του τόξο; (Μα υπάρχουν άλλα πολύ πιο δύσκολα κατασκευαστικά γεφύρια)

Τίποτα (κατά τη γνώμη μου) απ’ όλα αυτά αγαπητές/οί μου φίλες και φίλοι.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας του είναι η… χρηματοδότηση του!

Το γεφύρι, σύμφωνα με την παράδοση (όπως την έχω διαβάσει και όχι ακούσει) χτίστηκε εξ’ ολοκλήρου με δαπάνες ενός ορθόδοξου Χριστιανού Αρτινού… παντοπώλη!

Το όνομά του Γιάννης Θιακογιάννης και το παρατσούκλι του… “Γατοφάγος”! Αυτός όχι μόνο διέθεσε άφθονο χρυσάφι, αλλά αρνήθηκε και τη συμμετοχή άλλων να συνεισφέρουν!

Τώρα πως ήταν αυτό δυνατόν είναι μία άλλη ιστορία.

Σύμφωνα πάλι με τα όσα έχω διαβάσει ο Θιακογιάννης αγόρασε πολλά πιθάρια λαδιού ενός εμπόρου, τον οποίο λήστεψαν και σκότωσαν Αλγερίνοι πειρατές.

Ωστόσο κάτω από το λάδι τα πιθάρια ήταν γεμάτα με άπειρα χρυσά νομίσματα. Ο Θιακογιάννης μάλλον σκέφτηκε την ψυχική του σωτηρία και αποφάσισε να διαθέσει το ποσό αυτό για την κατασκευή του περιβόητου γεφυριού, (ήταν άνομη εξ’ άλλου η αγορά).

Αυτά όλα συνέβησαν περίπου στα 1600-1606.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά.

Σημασία πάντως έχει το γεγονός πως ένας παντοπώλης (σύμφωνα έστω με την παράδοση) άφησε ένα τεχνικό έργο, το οποίο στέκεται ακόμα και σήμερα, ως μάλλον τουριστικό αξιοθέατο πλέον, αλλά σαφώς ως σπουδαίο μνημείο της τεχνικής επιδεξιότητας των Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας.

Αυτά σκεφτόμουν χθες σχετικά με τις εξελίξεις ενός άλλου μεγάλου παντοπώλη της εποχής μας. Άπαξ και σβήσει το όνομα και η εταιρεία τι μένει; Τίποτα.

Οι χορηγίες όμως ή οι φιλανθρωπίες παραμένουν.

Σημ. Οι φωτογραφίες προέρχονται από παλαιότερη μου επίσκεψη στο γεφύρι. Διαθέτω πάρα πολύ υλικό σχετικά με το θέμα των πέτρινων γεφυριών και κάποια στιγμή θα το δούμε και από τεχνικής απόψεως.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)