Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Περί των Μουσείων

Επί τη ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψης μου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και κατά την …καθόλου ταπεινή, αλλά απολύτως υποκειμενική μου άποψη θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
1. Υπάρχουν δύο ειδών Μουσεία. Τα “ζωντανά” και αυτά των εκθεμάτων. “Ζωντανά” χαρακτηρίζω αυτά στα οποία τα εκθέματα προέρχονται από τον ίδιο τόπο. Τα Μουσεία των Αθηνών, του Καΐρου , της Βαγδάτης είναι κλασσικά παραδείγματα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το τεχνολογικό Μουσείο του Μονάχου καθώς και το μοναδικό Μουσείο Αεροδιαστημικής και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον. Τα Μητροπολιτικά Μουσεία της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή το Λούβρο (με την εξαίρεση των πινακοθηκών τους) είναι νεκρά Μουσεία εκθεμάτων των …άλλων.
2. Έχοντας επιδιώξει να επισκεφθώ πολλά από τα ονομαστά στον Κόσμο (και πολύ περισσότερα φυσικά ΔΕΝ έχω επισκεφθεί) θα τολμήσω να αξιολογήσω ως τα καλύτερα από αισθητικής απόψεως περιεχομένου και με τεράστια διαφορά τα Ελληνικά Μουσεία. Των Αθηνών είναι πιστεύω μακράν το καλύτερο στον Κόσμο με την μικρή επιφύλαξη αυτού της Αρχαίας Ολυμπίας και τούτο λόγω του Ερμή του Πραξιτέλους (το τελειότερο άγαλμα όλων των εποχών, πάντα κατά τη γνώμη μου).
3. Τέλος οι καλύτερες συλλογές επίσης στον κόσμο είναι η Προϊστορική Συλλογή των Αθηνών –κορυφαία- και κατόπιν η αντίστοιχη του τάφου του Τουταγχαμών του Καΐρου (το οποίο είναι από τα εντυπωσιακότερα).
4. Σημείωση για το προηγούμενο. Η προϊστορική συλλογή των Αθηνών “συνοδεύεται” από μία Ιλιάδα και μία Οδύσσεια (επίσης τα ωραιότερα ποιήματα όλων των εποχών). Το κάθε έκθεμα λοιπόν είναι πολύ περισσότερο από ένα λχ “σκέτο” χρυσό κύπελλο …Ήταν το κύπελλο του Αγαμέμνονα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)