Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πέτρινο Σπίτι στον Νότιο Ειρηνικό!

Εάν σας παρουσίαζα αυτές τις φωτογραφίες ισχυριζόμενος πως προέρχονται από κάποιο νησί του Νοτίου Ειρηνικού ενδεχομένως θα με πιστεύατε. Εάν σας έγραφα πως κτίζω πέτρινο σπίτι σε αυτό το νησί μάλλον δεν θα με πιστεύατε. Εάν όμως σας έγραφα πως σε μία περιοχή εντός Ελλάδος, η οποία θυμίζει νησί του Νοτίου Ειρηνικού κτίζουμε ένα πέτρινο σπίτι, σίγουρα θα με πιστεύατε.

Και θα είχατε και δίκιο, διότι αυτές οι φωτογραφίες προέρχονται από μία περιοχή της Ηπείρου. Και εάν δεν γνώριζα κι εγώ πως πρόκειται για το Ιόνιο θα νόμιζα πως ίσως είναι ο Ειρηνικός Ωκεανός.

Ακόμα δεν θα σας γράψω τη θέση, σε λίγο καιρό μόνο θα σας δείξω το τελικό… πέτρινο αποτέλεσμα. Πάντως πρόκειται για την Ήπειρο (είδατε σε άλλη… ήπειρο πήγαμε, χα)!

Ποιο όμως ήταν το ερώτημα και ποιο είναι το στοίχημα;

Κάποιοι μας είπαν πως ένα πέτρινο δεν ταιριάζει τόσο πολύ σε ένα τόσο παραλιακό σημείο. Αυτό με προβλημάτισε. Δεν έχω σκοπό να κατασκευάζω έργα μόνο για να τα κατασκευάζω αλλά η σημασία του μηχανικού είναι να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και συνεπώς να τους προσφέρει με το έργο του μία επιπλέον χαρά και ευτυχία.

Πόσο ένα πέτρινο είναι κατάλληλο σε αυτές τις συνθήκες;
Θα σας απαντήσω!

Η περιοχή αν και πανέμορφη , όσον αφορά το φυσικό της κάλλος έχει βιασθεί από τις εργολαβίες της αντιπαροχής με άθλια συγκροτήματα-κουτιά, κουμπαράδες κέρδους για εργολάβους της κακής ώρας. Και δυστυχώς έχει αλλοιωθεί τόσο το περιβάλλον, ώστε αναρωτιέμαι μήπως το πέτρινο αποτελεί πραγματικά… παραφωνία. Από την άλλη πλευρά σκέπτομαι όλα τα ψαροχώρια με πέτρινα κτίσματα. Άρα τα πέτρινα δεν ήταν απορριπτέα. Απλώς τις τελευταίες δεκαετίες επικράτησε το οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέε) σε τέτοιον βαθμό, ώστε η πέτρα να φαντάζει σεληνιακής προέλευσης. Ιδού το αποτέλεσμα των κακών έξεων. Προσοχή! Το οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ένα θαυμάσιο υλικό. Ο τρόπος χρήσης του είναι άλλο θέμα.

Και όχι μόνον αυτό. Η νομοθεσία επιβάλλει και όρους, όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά δεδομένα, Η στέγη δεν επιτρέπεται να έχει μεγάλη κλίση, διότι προφανώς η χιονόπτωση δεν υφίσταται στον…. Νότιο Ειρηνικό και ως εκ τούτου οι οξύρρυγχες στέγες είναι απορριπτέες. Αυτό έχει λογική και θα ήταν απολύτως αποδεκτό εάν προηγουμένως είχαν απορριφθεί τα εκτρώματα-κουτάκια με τα… κολωνάκια στους εξώστες.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως αυτό, το οποίο θα δείτε σε λίγους μήνες σε ένα καθαρά καλοκαιρινό περιβάλλον διακοπών θα σας καλύπτει πλήρως. Η απόχρωση της Ηπειρώτικης πέτρας τουλάχιστον είναι σύμμαχος μας. Ανοιχτό μπεζ και πολύ καλής ποιότητας, όσον αφορά την εργασιμότητα και την αντοχή της.

Το στοίχημα τέθηκε, υλοποιείται, παρακαλώ αξιολογείστε το αφού όμως το δείτε.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)