Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Όταν οι Λήσταρχοι είχαν Brand Names

Οι αδελφοί Ρεντζαίοι ήταν αιμοσταγείς λήσταρχοι και δολοφόνοι επονομαζόμενοι και “Βασιλείς της Ηπείρου” με… 82 δολοφονίες στο ενεργητικό τους! Ομολογουμένως άκρως παραγωγικοί και δεν συμπεριλαμβάνω καθόλου τις περιπτώσεις ληστειών, απαγωγών και κλοπών.

Η ιστορία τους είναι καλύτερη και από οποιοδήποτε αστυνομικό μυθιστόρημα και ενδεικτική και διδακτική της νοοτροπίας επάνω στην οποία έχει βασιστεί και ανδρωθεί το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Ειδικά ο τρόπος σύλληψής τους μεγαλειώδης. Αλλά δεν έχω σκοπό να αναπαράγω την ιστορία τους, την οποία μπορείτε να ανατρέξετε σε άλλες πηγές για να διαβάσετε.

Το ωραιότερο ωστόσο όλων είναι το ότι ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα αν και λήσταρχοι και αμόρφωτοι είχαν κατανοήσει πλήρως την σημασία του… brand name! Εντάξει! Δεν σε δολοφονούσε κάποιος ασήμαντος, αλλά οι αδελφοί Ρεντζαίοι! Ούτε σε απήγαγε ένας κοινός εγκληματίας. Είναι όπως να συγκρουστείς με μία Ferrari και όχι με ένα κοινό όχημα. Και φυσικά φρόντιζαν να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους! Βέβαια και η πολύ διαφήμιση κάνει κακό, διότι δεν γλύτωσαν την εκτέλεση.

Το κακό είναι πως είχαν την ευκαιρία ακόμα και μετά από πάμπολλους φόνους να αμνηστευθούν (δολοφονώντας τους συνεργάτες τους, προκειμένου να λάβουν χάρη) αλλά επανήλθαν στην ενεργό δράση με την περιβόητη ληστεία της Πέτρας κοντά στην Πρέβεζα με 8 νεκρούς. Αυτή ίσως είναι και η αιματηρότερη ληστεία της νέας Ελληνικής ιστορίας.

Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι πως η ληστοκρατία στην Ελλάδα ναι μεν εξέλειπε, αλλά αντικαταστάθηκε από πολύ καλύτερες εγκληματικές και ληστρικές οργανώσεις:

Την εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα!
Ρεντζαίοι ζείτε, εσείς μας οδηγείτε!

Σχετικά με τα credits του σήματος (σφραγίδας):
Ν. Ι. Πάνος: «Ρεντζαίοι – ‘‘Οι βασιλείς της Ηπείρου’’