Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

“Όταν είναι κανείς 84 ετών δεν υπογράφει κήρυξη πολέμου!”

Τα λόγια της επί 35 έτη πλατωνικής συντρόφου του (και ηθοποιού του αυτοκρατορικού θεάτρου της Βιέννης) Καταρίνας Σραττ (Katharina Schratt) προς τον αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ.

Ίσως τα λόγια αυτά να έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και να ώθησαν το διστακτικό χέρι του αυτοκράτορα να υπογράψει την κήρυξη πολέμου προς τη Σερβία (το τελεσίγραφο για την ακρίβεια) στις 23 Ιουλίου 1914. Δεν την άκουσε και φυσικά η αυτοκρατορία του μετά από μόλις 4 έτη έπαψε να υπάρχει δια παντός από την ιστορία ενώ ο ίδιος πέθανε το 1916 προτού δει το τέλος.

Ο 85χρονος Πάουλ φον Χίντενμπουργκ από την άλλη παρέδωσε την εξουσία στον Αδόλφο Χίτλερ και στην συνέχεια συμφώνησε σε αναγκαστικό διάταγμα, βάσει του οποίου de facto τον εξουσιοδοτούσε να καταργήσει τα κυριότερα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών• και αυτός πέθανε προτού δει με τα μάτια του το τελικό καταστροφικό αποτέλεσμα των πράξεών του.

Όταν είναι κανείς νέος θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ τι υπογράφει (ειδικά κρατικές υποθέσεις), διότι φυσιολογικά θα ζήσει να δει τις συνέπειες των πράξεών του και ενδεχομένως να χρειαστεί να τις αιτιολογήσει και όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο.