Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Όσα δεν Δείχνει μιά Ανατροπή

Χθες το βράδυ ήμουν ψιλο-λιώμα, σήμερα είμαι ίσως… χοντρo-λιώμα. Τέλος πάντων, μετά από μήνες (κυριολεκτώ εδώ) ανοίγω το κουμπί της τηλεόρασης. Δεν θυμόμουν καν από που ανοίγει. Άνοιξε ευτυχώς και πέφτω στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Ιαπωνίας – Βελγίου την ώρα του δευτέρου γκολ των Ιαπώνων! Μπράβο Ιαπωνία σκέφτηκα!

Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε. Και επειδή οι Βέλγοι εκτός από τον Τεν-Τεν και τον Ηρακλή Πουαρώ ήταν και αποικιοκράτες πρώτης γραμμής (βλέπε Βελγικό Κογκό) και κατάφεραν άχρωμοι και άοσμοι να ορίσουν πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις Βρυξέλλες, αποφάσισα:

Θα τον δω μέχρι τέλους τον αγώνα!

Σύντομα στοιχιμάτιζα υπερ της νίκης τους. Και voila η νίκη επετεύχθη και με τον ωραιότερο τρόπο: την ανατροπή! Νίκη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων!

Δεν είμαι σίγουρος ότι χάρηκα ακριβώς, αλλά σίγουρα ενθουσιάστηκα με την ανατροπή!

Οι ανατροπές και μάλιστα οι οριακού δευτερολέπτου με τρελαίνουν! Ζω γι’ αυτές! Κοινώς: Γ Ο Υ Σ Τ Α Ρ Ω !

3-2 λοιπόν το Βέλγιο την Ιαπωνία αφού έχανε με 2-0 και το τρίτο γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του κανονικού αγώνα. Ούτε παρατάσεις (ευτυχώς γιατί θα κοιμόμουν), ούτε πέναλτυ, ούτε τίποτα!

Τι ΔΕΝ δείχνει όμως μία ανατροπή; Δεν δείχνει δύο – τρία πράγματα, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα προκειμένου να συμβεί:

1. Όταν όλα πηγαίνουν με κάποιον τρόπο κατά διαβόλου και φαίνονται μαύρα, ΤΟΤΕ και μόνον τότε πρέπει να μπορείς να αγωνίζεσαι ΚΑΙ περισσότερο αλλά ΚΑΙ καλύτερα. Κανόνας αυτός! Αρα πόντος στην ψυχολογία και την ικανότητα άντλησης δυνάμεων από την κακοτυχία ή την συμφορά..

2. Δεν αρκεί το προηγούμενο όμως. Πρέπει να έχεις εργαστεί και καλλιεργηθεί πολύ σκληρά στο παρελθόν, ώστε να είσαι ΟΝΤΩΣ καλύτερος, ακόμα και εάν έχεις πάρει την κάτω βόλτα. Δεν είναι οι ψυχικές δυνάμεις μόνο, αλλά την ώρα εκείνη αξιολογείται ολόκληρο το παρελθόν σου. Τέλος,

3. Τίποτα δεν έχει τελειώσει εάν δεν έχει τελειώσει πραγματικά (γνωστό αυτό).

Και ένα τέταρτο -δώρο, bonus- όταν φαίνεται πως κερδίζεις έναν ισχυρότερο αντίπαλο:

4. Μην επαναπαύεσαι στην προσωρινή νίκη σου. Αυτό είναι ΚΑΙ τύχη και μπορεί να αλλάξει.