Σημ. Επειδή η νομοθεσία τροποποιείται και εκδίδονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχετε τι ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ο νέος νόμος στα εκτός σχεδίου ακίνητα περισσότερο ασχολείται με το θέμα των παρεκκλίσεων. Συνεπώς είναι ζήτημα τεχνικό και σε κάθε περίπτωση η γνώμη του τοπογράφου είναι απαραίτητη. Οι παρεκκλίσεις αποτελούν ένα πολύπλοκο κεφάλαιο και πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή, ειδικά τώρα στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την κατάργηση τους.
Είναι γεγονός πως πολλά οικόπεδα θα ευρεθούν σε μία άλλη κατάσταση από πολεοδομικής απόψεως μετά από λίγα χρόνια. Ωστόσο οι παρεκκλίσεις είναι μία δυσμορφία στη νομοθεσία, διότι τελικά ακύρωναν το σκεπτικό του νομοθέτη, τουλάχιστον σε έναν βαθμό. Βέβαια στην Ελλάδα, όπου μεγάλο τμήμα του αστικού πληθυσμού προέρχεται από την ύπαιθρο και όλο και κάποιο αγροτεμάχιο θα υπήρχε στην οικογένεια η εξέλιξη αυτή σαφώς και δεν είναι αρεστή. Διότι όσο και να θέλουμε να θεωρούμε πως πλέον ανήκουμε στις πόλεις, πολλών οι καρδιές έχουν παραμείνει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους· εάν δεν υπάρχει κάποιο κατάλληλο ακίνητο θα στερηθούν την δυνατότητα κατασκευής μίας μικρής έστω κατοικίας.
Αποφασίστηκε, ψηφίστηκε και είναι νόμος και τα λόγια πλέον είναι περιττά.
Μία μικρή τώρα διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς όσον αφορά τη δόμηση κατοικιών. Ο νομοθέτης έκρινε για κάποιο λόγο πως δεν πρέπει να είναι τα 200 τ.μ. το μέγιστο της δόμησης στα 4,000 τ.μ. (4 στρέμματα) και το περιόρισε σε μόλις… 186 τ.μ.! Τώρα 14 τ.μ. τι διαφορά μπορούν να κάνουν μέσα σε μία έκταση 4 στρεμμάτων είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Υπάρχουν ωστόσο άλλες διατάξεις, οι οποίες είναι σημαντικά ευνοϊκές και για τις οποίες θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο μου.
Πάντως, αυτό, το οποίο πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας είναι πως ξεχάστε τα… μεγαλεία των 200 τ.μ. κι περιοριστείτε στα… 186!
Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα γίνονται περισσότερα λάθη στους υπολογισμούς!