Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ωδή στις… Πατρινιές

Είναι μία κάπως διαφορετική ανάρτηση αυτή, ωστόσο δεν ευθύνομαι εγώ γι΄ αυτό, αλλά ο περιηγητής της αρχαιότητας… Παυσανίας! Ο οποίος γράφει για τις γυναίκες της Πάτρας στα “Αχαϊκά” του:

“Οι γυναίκες της Πάτρας είναι διπλάσιες σε αριθμό από τους άνδρες. Αυτές έχουν περισσότερο από άλλες γυναίκες τις χάρες της Αφροδίτης”!

Το πρωτότυπο κείμενο: “αἱ δέ γυναῖκές εἰσιν ἐν ταῖς Πάτραις ἀριθμόν μέν καί ἐς δίς τῶν ἀνδρῶν: Ἀφροδίτης δέ, εἴπερ ἄλλαις γυναιξί, μέτεστι καί ταύταις”

Συνεπώς κανένα κρίμα στο λαιμό μου, παρ΄ όλο που η λέξη “Πατρινιά” δεν μου ηχεί όμορφα στ΄ αυτιά μου.

Εάν όμως ήμουν Δήμαρχος το προηγούμενο θα ήταν το σλόγκαν μου και προφανώς η πόλη μας θα ήταν διεθνώς η ισχυρότερη πλοιοκτήτρια πόλις, διότι ως γνωστόν υπάρχει κάτι, το οποίο σέρνει καράβια.

Αλλά βλέπετε μόνο χρεωκοπημένες επιχειρήσεις μας έμειναν…
Και για να σας απαλύνω τον πόνο ένα θαυμάσιο ρεμπέτικο από την εκπληκτική Ρόζα Εσκενάζυ με τίτλο, προφανώς… “Η ΠΑΤΡΙΝΙΑ”!

Σημ. 1: Η προηγούμενη μετάφραση της Ανδρεανής Ταταράκη προέρχεται από την έκδοση των “Αχαϊκών” του ΚΑΚΤΟΥ της σειράς ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”.

Σημ. 2: Σας υπενθυμίζω πως δεν έχω καμία συγγένεια εξ΄ αίματος με αυτήν την πόλη, στην οποίαν όμως επιλέγω να ζω και να αγαπώ (ΚΑΙ τις Πατρινιές)!