Κατ΄ αρχήν το πρώτο ζήτημα:
Ελάβατε την απόφασή σας ή το …σκέπτεστε;
Είναι κάτι, το οποίο παρατηρώ συνεχώς. Υπάρχει η επιθυμία, υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες, υπάρχουν και τα κίνητρα, αλλά η απόφαση ποτέ δεν λαμβάνεται. Η ζωή ωστόσο ξετυλίγεται και φυσικά ότι ΔΕΝ κάνεις, απλά ΔΕΝ γίνεται…
Μένει το όνειρο… Με όνειρα όμως δεν ζεις, απλά …ονειρεύεσαι!
Λοιπόν! Τελεία και παύλα! Λάβετε την απόφαση (ή όχι, ώστε να μην ταλαιπωρείστε)…
Τι είναι όμως αυτό, το οποίο συνήθως σας αποτρέπει;
Ωραία, το οικονομικό είναι ένα θέμα, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι το κυρίαρχο! Ο στόχος είναι ένα πέτρινο σπίτι (μόνιμη κατοικία ή εξοχικό) και εμπρός σε αυτό, όλα τα υπόλοιπα χάνονται.
Ο κυριότερος λόγος είναι αυτό το οποίο λέγεται:
«Που να μπλέξω τώρα…» και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν δρόμο γεμάτο αγκάθια, δάκρυα και αίμα (για να χρησιμοποιήσω τον ευφάνταστο τίτλο της ταινίας)!
Στην ουσία είναι ο φόβος ότι θα εμπλακείτε σε μια εφιαλτική διαδικασία με όλα όσα ακούτε ή σας λένε και πως θα σας στοιχίσει «ο κούκος αηδόνι» και πως θα σας «φάνε» ο μαστόροι με τις πονηριές τους και οι μηχανικοί με τα κόλπα τους κλπ…
Πολύ ωραία λοιπόν, αν νομίζετε πως είναι πάντοτε αυτό, τότε τι να αντιτείνω… Μάλλον δεν είσθε έτοιμοι…
Μπορεί όμως και να είναι, αλλά για να είμαι ειλικρινής στις περισσότερες περιπτώσεις ΔΕΝ είναι… Μην παρεξηγηθώ. Δεν αναφέρομαι σε …εμένα! Χιλιάδες σπίτια έχουν κτιστεί στο παρελθόν, σωστά και χωρίς προβλήματα (ή τουλάχιστον) χωρίς τόσα προβλήματα, ώστε να είναι η κατασκευή το μαρτύριο της σταγόνας…
Ας είμαστε σοβαροί. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν (ερωτήστε με!), διότι αυτή είναι η ζωή!
Αλλά πέτρινα σπίτια εξακολουθούν να κατασκευάζονται!
Μετά από όλα τα προηγούμενα και αφού ελάβατε την απόφαση, το πρακτικό ζήτημα:
Οικόπεδο …έχετε;
Είναι ωραίο ερώτημα, διότι εάν έχετε, τότε …ξεκινάτε εάν όχι τότε μπορείτε να επιλέξετε σε εκατοντάδες πανέμορφα και προσιτά σημεία σε όλη την Ελλάδα! Βέβαια προσέξτε μήπως …επανα -κυλήσετε στην προηγούμενη διαδικασία και περάσουν άλλα 200 χρόνια ώστε να αποφασίσετε εάν είναι το Πήλιο ή τα Άγραφα το βουνό της ζωής σας, ούτε εαν οι θάλασσες της Πελοποννήσου καλύτερες ή χειρότερες από της Χαλκιδικής. Παντού είναι υπέροχα, πιστέψτε με!
Το επόμενο βήμα (πάντοτε υποχρεωτικό και ίσως ελαφρώς επίπονο):
Τοπογραφικό, δασαρχείο και εγκρίσεις!
(Διαβάστε και την ενότητα Τοπογραφικά και Πέτρινα)…
Είναι το Α και το …Ψ, διότι το Ω είναι η τελική κατοικία! Εάν δεν χτίζεται το οικόπεδο, εάν είναι δασικό ή εάν, εάν, εάν τότε προς τι να συζητάμε. Αυτά πρέπει να γίνουν, ώστε να γνωρίζουμε τι έχουμε στην πραγματικότητα…
Ας υποθέσουμε πως όλα αυτά έχουν καλώς ή ότι υπάρχουν ή ότι τα τακτοποιήσαμε ή ότι άλλο (υπ’ όψιν, όταν λέμε τοπογραφικό εννοούμε …τοπογραφικό με γεωδαιτικό σταθμό, όχι με μετροταινίες και στο περίπου!)…
Μετά απευθυνόμαστε σε κάποιον, ο οποίος –υποτίθεται- γνωρίζει το αντικείμενο. Σαφώς δεν αναφέρομαι σε εμένα, υπάρχουν πολλοί και πολύ καλοί μηχανικοί. Αλλά ξεκινήστε σωστά! Πηγαίνετε πρώτα σε κάποιον, ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει συνολικά. Όχι σε ένα απλό μάστορα (ο οποίος μπορεί να είναι πολύ καλός και εντιμότατος –ισχύει αυτό-) αλλά ενδεχομένως θα έχει μερική εικόνα. Ο σχεδιασμός είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία και αυτό που νομίζετε απλό, ίσως να είναι η κρυφή πηγή οικονομικής αιμορραγίας. Ειλικρινά και σε αυτό το σημείο θα επικαλεσθώ την εμπειρία μου, είναι απίστευτο πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσετε από ένα σωστό πλάνο, ένα σωστό αρχιτεκτονικό σχέδιο και από μία επίσης σωστή οργάνωση της διαδικασίας κατασκευής.
Πραγματικά …απίστευτο.
Δεν έχω στόχο να σας υποδείξω τρόπους και μεθόδους, διότι επίσης από την εμπειρία μου δεν προσφέρουν τίποτα όλα αυτά. Είναι εντελώς διαφορετικό να σκέφτεσαι τι να κάνεις από το να το …κάνεις.
Το εάν οι εξωτερικές γωνίες (ακμές) έχουν υψηλότερο κόστος εργατικών σε ένα πέτρινο, εάν ο τρόπος δόμησης είναι ένας συγκεκριμένος ή όχι, η διαμόρφωση των χωματουργικών και μία σειρά τεχνικών θεμάτων δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναλυθεί σε αυτό το άρθρο. Δεν νομίζω πως σκοπός σας είναι να αποκτήσετε διδακτορικό στις πέτρινες κατασκευές από το Ε.Μ.Π. Να το “φτιάξετε” θέλετε! Πολλά θα διαβάσετε σε άλλες ενότητες της σελίδας.
Αυτό, το οποίο θα επιθυμούσα να γνωρίζετε και να είσθε απολύτως σίγουροι σε αυτό, είναι πως η δουλειά σας θα γίνει με τον καλύτερο (ανθρώπινο) και ευχάριστο τρόπο, ώστε η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής να είναι μία δημιουργική πορεία με πραγματικό αποτέλεσμα: το Πέτρινο Σπίτι σας ή την Πέτρινη Κατοικία σας ή εξοχικό με τον πλέον συνεπή, αξιόπιστο και με σωφροσύνη οικονομικότερο τρόπο.
Αλλά μην ξεχνάτε το τέλος:
Πρέπει να υλοποιηθεί το έργο!
Σημ. 1: Σύντομα και μέσα στον προϋπολογισμό -κατά το δυνατόν!- και ποιοτικά κορυφαίο.
Σημ. 2 Επιτρέψατε μου μόνο μία φιλοδοξία-απαίτηση σχετικά με το έργο σας: Θέλω να σχεδιάσουμε –κατασκευάσουμε μόνο το καλύτερο!