Χρόνου θέλοντος και Κινηματογράφου επιτρέποντος σκοπεύω να γράψω ένα βιβλίο σχετικό με την “Μαγεία του Χρήματος”… Ακούγεται περίεργο, ωστόσο τα χρήματα αποτελούν ένα είδος “μαγεμένης” μαγείας. Ενώ είναι ουσιαστικά “άυλα” έχουν τεράστιες “υλικές” επιπτώσεις.
Η λειτουργία του χρήματος είναι τόσο πολυδιάστατη, ώστε μόνο η μαγεία μπορεί να τα προσεγγίσει.
Ενώ υποθέτουμε πως ξεκίνησαν ως “αποδείξεις” ανταλλαγής προϊόντων (ανταλλακτικό μέσον), ανά περιόδους και συνθήκες λειτουργούν με πάρα πολλούς τρόπους, μακράν απέχοντες της αρχικής τους ιδέας. Διαφοροποιούνται και ανά κοινωνίες και εποχές.
Όταν συνδυαστεί η “μαγεία” με την “ψυχολογία” δημιουργείται το εκρηκτικό εκείνο μίγμα, το οποίο καθορίζει τις οικονομικές παραμέτρους.
Στην Ελλάδα της κρίσης (και όχι μόνον) το χρήμα δεν λειτουργεί ως ανταλλακτικό μέσον αλλά ως… προϊόν, (όπως οι ντομάτες λχ). Αυτή τη στιγμή “εμπορευόμαστε” τα χρήματα δεν τα ανταλλάσουμε. Εφ’ όσον συμβαίνει αυτό αναγκαζόμαστε να “εφεύρουμε”, άλλους τρόπους προκειμένου να αποτελέσουν αυτό, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το χρήμα: ανταλλακτικό μέσον (απόδειξη συναλλαγής).
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η πεμπτουσία της μαγείας του.
Βιώνοντας τον καθημερινό στραγγαλισμό της αγοράς από την ανυπαρξία… ντομάτας (εννοώ χρήματος) και την μοιραία αδυναμία συλλογής της (διότι σε αντίθεση με τα χρήματα, τα οποία είναι απεριόριστα, οι… ντομάτες είναι περιορισμένες) δεν βλέπω πως μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει είτε ως άτομο είτε ως επιχείρηση είτε ως κράτος στην αυξανόμενη απαίτηση… καφασιών. Άπαξ και οι ντοματιές δεν παράγουν άλλες ντομάτες, όσο και να ζητούνται απλά δεν υπάρχουν. Ούτε όμως και οι αποθηκευμένες είναι ασφαλείς, διότι και αυτές, όσο σωστά και εάν αποθηκεύονται δεν διατηρούνται εσαεί, και εάν διατηρούνται κάποιον χρόνο χάνουν τη φρεσκάδα τους (τίποτα εξ’ άλλου δεν είναι ασφαλές, όσο είναι… αποθηκευμένο ή ακίνητο).
Το χρήμα όμως (ως ανταλλακτικό μέσον) όπως και ο πλούτος είναι εγγενώς απεριόριστα.
Επειδή δυστυχώς δεν ελέγχουμε (και δεν μας ανήκουν) οι ντοματατο-φυτείες ή θα πρέπει να φυτεύσουμε και εμείς ή θα πρέπει καλύτερα να παραγάγουμε μαρούλια για να τα ανταλλάξουμε με ντομάτες!
Επειδή όμως (πάλι) και τα μαρούλια είναι… προϊόντα και (πάλι) θα εκ-ντοματισθούν (!) ο καλός Δημιουργός μας έδωσε και δύο όπλα ακόμα στα οποία (περιέργως) φέρθηκε δίκαια:
Σε όλους έδωσε μυαλό συνοδευόμενο με 24 ώρες ακριβώς (προφανώς θα έχει δώσει πολύ περισσότερα, απλώς αυτά τα δύο και κυρίως το δεύτερο αντιλαμβανόμαστε).
Το δεύτερο το χρησιμοποιούμε (τις 24 ώρες), για το πρώτο δεν είμαι και τόσο βέβαιος. Το έχουμε όμως.
Κι επειδή είναι μαγεία το μαγικό ραβδάκι δεν ανταποκρίνεται πάντα όπως θέλουμε ή όπως νομίζουμε. Γι’ αυτό απολαύστε τον θαυμάσιο Ροζ Πάνθηρα στην Pink-A-rella (σταχτοπούτα αλά ροζ) ως το καλύτερο οικονομικό μάθημα, το οποίο μπορώ να σκεφτώ.
Χρήματα και ΝτομάτεςΧρόνου θέλοντος και Κινηματογράφου επιτρέποντος σκοπεύω να γράψω ένα βιβλίο σχετικό με την "Μαγεία…
Δημοσιεύτηκε από Τεύκρος Σακελλαρόπουλος στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016