Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Χάρτης της Μακεδονίας του 1904

 (και ποια είναι η θανάσιμη παγίδα στην οποία μεγαλοπρεπώς πίπτει η Ελληνική Κυβέρνησις -κατά τη γνώμη μου-)

Σε αυτόν τον χάρτη του 1904 παρουσιάζεται η Μακεδονία, όπως οριζόταν την εποχή εκείνη. Η Μακεδονία κατείχε το κέντρο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Δυστυχώς είναι αρκετά ταλαιπωρημένος αλλά τουλάχιστον είναι υπαρκτός.

Κατά τη στατιστική των Άγγλων και του Ημερολογίου του Γόθα (Gotha) η έκτασις και ο πληθυσμός των τριών Γενικών διοικήσεων (σ.σ. και πολύ προσοχή εδώ παρακαλώ) ή θεμάτων (Βιλαετίων) είχε ως εξής:

Α. Η Γενική διοίκηςις ή Βιλαέτιον Θεσσαλονίκης κατέχουσα επιφάνεια 35.000 τετρ. χιλιόμετρων και πληθυσμό 1.130.800 κατοίκων,

Β. Η Γενική διοίκησις ή Βιλαέτιον Μοναστηρίου κατέχουσα επιφάνεια 28.500 τετρ. χιλιομέτρων και πληθυσμό 848.900 κατοίκων

Και τέλος (εδώ η προσοχή),

Γ. Η Γενική διοίκησις ή Βιλαέτιον Κοσσυφοπεδίου κατέχουσα επιφάνεια 32.900 τετρ. χιλιομέτρων και 1.038.100 κατοίκων.

Αυτές οι Γενικές Διοικήσεις με τη σειρά τους υποδιαιρούνταν σε Διοικήσεις (Σαντζάκια Sandjaks ή Liva) και οι τελευταίες σε Υποδιοικήσεις (Καζάδες, Cazas) με τελευταία υποδιαίρεση τις Υπαρχίες (Ναχιέ Nahie).

Όπως αντιλαμβάνεσθε φαντάζομαι, η αναγνώριση από την Ελληνική πλευρά της Μακεδονίας των Σκοπίων ανοίγει τον δρόμο (η μάλλον την λεωφόρο) για την αναγνώριση και μίας ακόμα Μακεδονίας!

Διότι τα Βιλαέτια ήταν τρία και θα μας λείπει το ένα. Το ακόμα πιο ωραίο όμως είναι πως τα Σκόπια ανήκαν στην Διοίκηση του… Κοσσυφοπεδίου!

Ενώ η Διοίκησις του Μοναστηρίου περιελάμβανε τις υποδιοικήσεις της… Φλώρινας, της Καστοριάς, των Σερβίων, της Κοζάνης και βεβαίως και της Κορυτσάς! Δείτε και τον χάρτη/

Διαθέτω εξ΄άλλου ακριβέστατο κατάλογο της διοικητικής διαίρεσης, εάν θελήσετε περισσότερες πληροφορίες.

Οι θέσεις μου έχουν γραφεί και διατυπωθεί με σαφήνεια σε προηγούμενο άρθρο μου. Δεν μπορώ να κατανοήσω με τίποτα την σπουδή αυτή της αναγνώρισης των Σκοπίων σε ανύποπτο σχετικά χρόνο:

Η «Μακεδονία» και τι Σημαίνει Πραγματικά για την Ελλάδα

Δύο Τελευταία Σχόλια για το Μακεδονικό

Μην κάνετε το λάθος να θεωρείτε πως επειδή ονομάζονται από όλους του άλλους ως Μακεδονία θα πρέπει και η Ελλάδα να το πράξει. Σας ενδιαφέρουν εσάς οι επαρχίες στο Βέλγιο; Το Βέλγιο όμως και την Ολλανδία τις ενδιαφέρουν τα μέγιστα. Και εάν κάποιο κράτος υποχωρήσει γιατί όχι και εμείς.

Η Ελλάδα είναι το κλειδί, διότι το μεγαλύτερο τμήμα και τότε ήταν η Διοίκηση της Θεσσαλονίκης, όχι όμως και τόσο μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα δύο.

Εάν λοιπόν πρόκειται για απίστευτη ιστορική και γεωγραφική άγνοια (καθόλου απίθανο, αφού μάθαμε από τον πρώτο πολίτη της χώρας μας πως η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι δύο νησιά), τότε… παραιτούμαι…

Εάν κάτι άλλο… χμ…

Αλλά προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται για μία θαυμάσια καλοστημένη παγίδα, στην οποία λόγω άγνοιας και απόλυτης βλακείας πίπτει η Ελλάς ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για την επέμβαση της Τουρκίας στην καρδιά της Βαλκανικής.

Διότι η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ποίον έχει μέντορα; Ο υποτιθέμενος σουλτάνος δεν είναι πονηρός. Άλλο είναι. “Άλλοι” είναι οι πονηροί και αφού βρήκαν δύο… νησιά (Λέσβο και Μυτιλήνη) στο Αιγαίο γιατί όχι και τρεις Μακεδονίες;

Θανάσιμο σφάλμα η αναγνώριση, ακόμα και εάν οι προθέσεις από Ελληνικής πλευράς είναι καλές.

Αλλά και το αρνί με καλές προθέσεις πηγαίνει να βοσκήσει στο λιβάδι προτού το σουβλίσουν…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)