“Υπόθεση ‘Όλυμπος” (Ι)

“Υπόθεση ‘Όλυμπος” (Ι)
(Παλαιός Παντελεήμων – Άνω Σκοτίνα)

Ήδη από την δεκαετία του 80 είχα την τύχη να επισκεφτώ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στην πλαγιά του Ολύμπου με εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο. Ήταν ο Παλαιός Παντελεήμονας. Όσοι έτυχε τότε και επισκέπτονταν αυτό το εγκαταλελειμμένο χωριό με πέτρινα σπίτια και απόλυτο σκοτάδι θα το θυμούνται σαν το χωριό των …φαντασμάτων. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην δεις και κάποιο!

Τα χρόνια πέρασαν και αυτό το χωριό μετ’ εγκαταστάθηκε σε πιο χαμηλή θέση και με το νέο όνομα Νέος (προφανώς) Παντελεήμων επί της Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Αν και το νέο χωριό αμέσως εκμεταλλεύθηκε την προνομιακή του θέση σε αυτή την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία της Ελλάδας, το παλαιό και εγκαταλελειμμένο πήρε την εκδίκησή του. Στην ζάλη του εύκολου πλούτου οι κάτοικοι γρήγορα πούλησαν τις ιδιοκτησίες τους και τα πέτρινα σπίτια (πολλά ήταν χαλάσματα) σε είτε διορατικούς είτε απλά φυσιολάτρες, είτε ..οτιδήποτε.

Λοιπόν σας προτρέπω να επισκεφτείτε τον Παλαιό Παντελεήμονα (a.s.a.p. = as soon as possible), ( = το συντομότερο δυνατόν) όπως λένε και οι Αμερικάνοι! Ξενώνες, ταβέρνες, καταστήματα λαϊκής τέχνης και μην ξεχνάτε: Μιλάμε για τον Όλυμπο.

(Παρεμπιπτόντως ο Όλυμπος είναι ένα από τα δύο – τρία κορυφαία βουνά στον κόσμο). Κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο. Τούτο διότι εκτός από την εκπληκτική φυσική ομορφιά του, απέχει ελάχιστα από την θάλασσα (το Αιγαίο!) και διαθέτει και …12 Θεούς και ας με συγχωρέσετε για το χιούμορ μου.

Είναι αυτονόητο πως δεν σας προσφέρω κάποια πληροφορία επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτή την στιγμή. Βέβαια αν σας το είχα επισημάνει αυτό 20 ή 30 χρόνια νωρίτερα, (τότε που δεν υπήρχε καν το διαδίκτυο) θα είχε σίγουρα κάποιο σπουδαίο νόημα. Τώρα όμως;

Δεν είναι αργά νομίζω αν σας επισημάνω πως υπάρχει και άλλο ένα παρόμοιο χωριό λίγα χιλιόμετρα ψηλότερα. Αυτό είναι η Άνω Σκοτίνα. Βέβαια δεν είναι τόσο κοντά στην Εθνική οδό, ούτε τα χιλιόμετρα είναι εύκολα, αφού έχουν στροφές, αλλά αυτή τη στιγμή η Άνω Σκοτίνα είναι περίπου ο Παλαιός Παντελεήμων στη δεκαετία του 90. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης (έστω) η απόκτηση ενός πέτρινου σπιτιού, συγκροτήματος ή έστω χαλάσματος ίσως να μην είναι ένα τόσο απρόσιτο όνειρο.

Ήδη στην Άνω Σκοτίνα λειτουργεί ένας ξενώνας και αρκετά σπίτια είναι στην φάση αποκατάστασης τους. Εάν νομίζετε ότι όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή και ίσως να είναι χρήσιμη μία συζήτηση αν προτίθεστε να κάνετε κάποια τέτοια κίνηση.

Δείτε και μερικές φωτογραφίες και σκεφτείτε.

Κάντε κλικ επάνω στις φωτογραφίες για να τις μεγεθύνετε (σύντομα)…

Παλαιός Παντελεήμων

 

Άνω Σκοτίνα

 

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου