Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Υποβάλλοντας μία Επενδυτική Πρόταση

Μπορείτε να μου απαντήσετε γιατί εμπιστεύεσθε τα χρήματά σας σε μία τράπεζα; Υποθέτω για δύο λόγους:

  1. Νοιώθετε ότι είναι ασφαλή και
  2. Έχετε μία εγγυημένη απόδοση με την μορφή τόκων.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.Όταν λοιπόν προτείνουμε μία επένδυση σαφώς πρέπει να “εξασφαλίζουμε” τους δύο προηγούμενους όρους. Κατά πόσον τώρα μία τράπεζα είναι ασφαλής κρίνετέ το εσείς. Πραγματική “ασφάλεια” στην ζωή δεν υπάρχει (το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό). Η απόδοση επίσης ακολουθεί τον προηγούμενο κανόνα.Πως λοιπόν θα θέλατε να δεχθεί ένας από εμάς (ή ένα οργανισμός) οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση αν μη τι άλλο δεν τηρούνται σε έναν βαθμό οι δύο προϋποθέσεις;

Το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί είναι ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ στην συγκεκριμένη πρόταση.

Είναι καίριο το ερώτημα και αν δεν μπορείτε να το απαντήσετε ή αν ΕΣΕΙΣ οι ΙΔΙΟΙ δεν θα το κάνατε για τον εαυτό σας τότε δεν έχει νόημα.

Όλοι θα αναρωτηθούν αφ’ ενός πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται με την επένδυση και αφ’ ετέρου αν θα επιτύχουν τις αποδόσεις, τις οποίες αυτή τους υπόσχεται.

Υπάρχει κάποια εγγύηση σε αυτά τα δύο;

Εντελώς straight (ευθέως) σας λέγω πως η επενδυτική σας πρόταση θα έχει επιτυχία ΜΟΝΟΝ και ΜΟΝΟΝ αν αυτό, το οποίο σας λείπει είναι το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν σας το έδινα θα ήσασταν έτοιμοι να την υλοποιήσετε. Τίποτα λιγότερο.

Τι κάνει η Teucris και πως κερδίζει;

Η Teucris δεν αποτελεί τον agent ούτε τον διαμεσολαβητή. Δεν ψάχνω ούτε για “κορόιδα”, ούτε για “αφελείς”. Αναζητώ πραγματικά ενδιαφέρουσες και εν δυνάμει κερδοφόρες επενδυτικές προτάσεις είτε σε πρωτογενές στάδιο είτε όχι προκειμένου να τις επεξεργαστώ και να την καταστήσω υλοποιήσιμες.

Δεν υπάρχει περίπτωση να εκφράσω μία άποψη την οποία δεν πιστεύω εγώ ο ίδιος. ΑΝ σφάλω είναι ένα θέμα… Το έλεγαν και οι Λατίνοι: errare humanum est. Αλλά το να σφάλω από δολιότητα απλά ξεχάστε το.

Δεν υπάρχει επίσης περίπτωση να προκρίνω κάποια λόγω προμήθειας (κοινώς: μίζα) ή για οποιονδήποτε κάποιον λόγο πέραν της ανθρώπινης και ατελούς κρίσης μου.

Μήπως κατέχω την επενδυτική Σοφία;

Κάθε άλλο. Αν νομίζετε ότι μπορώ να κάνω θαύματα μην κάνετε καν τον κόπο να απευθυνθείτε σε μένα! Προσπαθώ όπως όλοι μας προκειμένου να επιτύχω…

Οι επενδύσεις στα ακίνητα αφήνουν αρκετό περιθώριο για αυτενέργεια και τα κίνητρα του κάθε ενός από εμάς είναι διαφορετικά. Αν θέλετε σε κάθε περίπτωση και με κάθε κόστος ένα εξοχικό στη Μύκονο δίπλα σε κάποια celebrity δεν έχει νόημα ούτε η τιμή ούτε η απόδοση. Απλά θέλετε αυτό και τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Η Teucris είναι εδώ για να εκφράσει την άποψή της, να επεξεργαστεί μία μορφή επένδυσης σε πιο προσιτή μορφή, να διερευνήσει πρωτογενείς καταστάσεις, οι οποίες θα έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους και εν τέλει να ‘εγγυηθεί” με την συμμετοχή της, πως αυτό, το οποίο προτείνει το πιστεύει και δεν φοβάται ούτε την ευθύνη της ζημίας ούτε τις συνέπειες.

Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.

Είμαι έτοιμος σε κάθε περίπτωση να συζητήσω και να διαχειριστώ κάθε πρόταση.

Πως αξιοποιούνται όλα αυτά και πως αποδίδουν;

Το ότι με ακούν δεν οφείλεται ούτε στο ότι είμαι όμορφος (που δεν είμαι), ούτε ότι έχω κάποια ιδιαίτερη ικανότητα ή εξυπνάδα (που επίσης ειλικρινά δεν έχω). Συμβαίνει όμως αυτό το οποίο προτείνω ως καλή και επικερδή επενδυτική πρόταση να το αξιολογώ και να συμμετέχω και ο ίδιος με ένα ποσοστό. Δεν επιθυμώ να είμαι αυτός, ο οποίος προτείνει από το γραφείο του και οι άλλοι να υφίστανται τις όποιες συνέπειες της απέραντης σοφίας μου. Αντιθέτως κερδίζεις-κερδίζω αλλά χάνεις-χάνω ΚΑΙ εγώ.

Να είστε απολύτως βέβαιοι πως δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να χάσω. Φυσικά αυτό ισχύει και για τους πελάτες μου, αλλά και τους συνεργάτες μου! Συνεπώς η εμπλοκή μου με αφορά άμεσα, διότι το γραφείο μου έχει τη στελέχωση και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην μελέτη και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και δεν ενεργεί διαμεσολαβητικά προκειμένου να εισπράξει μία commission.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι πελάτες μου με άκουσαν αλλά θεώρησαν πως δεν υπάρχει λόγος δικής μου συμμετοχής. Είτε γιατί θεωρούν πως θα πρέπει να κατέχουν το 100% είτε γιατί έχουν οι ίδιοι πολύ καλύτερο κριτήριο από εμένα (παρεμπιπτόντως ισχύει αυτό, μαθαίνω από τους πελάτες μου, οι οποίοι έρχονται να με …συμβουλευτούν) είτε και τα δύο.

Το επόμενο στάδιο αφορά ακόμα πιο προχωρημένη μορφή επένδυσης για την οποία κάποιοι είναι διατεθειμένοι να εγγυηθούν όσον αφορά το Rate of Return ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ της πραγματικής της εξέλιξης. Αυτό θα το δείτε στην πορεία σαν ένα νέο επενδυτικό προϊόν. Σας το αναφέρω ενδεικτικά διότι όπως ίσως γνωρίζετε στις Η.Π.Α. ισχύει η εξής ρήση (την αφήνω ασχολίαστη, αξιολογείστε την):

In the real estate industry, it is said that what is lacking is not money but ideas. There are plenty of investors available for a good deal.
(Ακριβώς σε αυτήν έχω χτίσει την επιχείρηση μου τα τελευταία 22 χρόνια)…

Συνεπώς τα στάδια είναι τα εξής:

  1. Αξιολογώ την επενδυτική πρόταση.
  2. Ορίζω το τι “βάζω” ως συμμετοχή (=τι χάνω και εγώ αν αποτύχω).
  3. Προωθώ την πρόταση:
  • Στους προσωπικούς γνωστούς (εντάξει δεν σας κρύβω πως συμπεριλαμβάνω και άλλα επενδυτικά Fund ή οργανισμούς του εξωτερικού) και/ή
  • Η teucris με δεκάδες χιλιάδες μοναδικούς επισκέπτες νομίζω πως είναι ο ισχυρότερος παίκτης επενδυτικά στην Ελλάδα, αλλά η άντληση κεφαλαίων είναι αρκετά δυσχερής στην παρούσα φάση από το Ελλαδικό κοινό.

Προφανώς η επεξεργασία του επενδυτικού πλάνου βαρύνει αποκλειστικά εμένα και αυτήν με τις εκτιμήσεις μου (σωστές ή λάθος) θα προωθήσω μαζί με την συμμετοχή μου, όπου αξιολογήσω πως έχει περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζω είναι η αξιολόγηση όσον αφορά το οικονομικό τμήμα. Θα μου πείτε ότι μάλλον αστειεύομαι, διότι τι άλλο μπορεί να είναι μία επένδυση εκτός από οικονομικά;
Η απάντηση σε αυτό είναι μάλλον απλή.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τον τρόπο του κάθε ενός επιχειρηματία. Αυτό, το οποίο σε κάποιον φαίνεται δύσκολο σε άλλον είναι απλό ή μπορεί να έχει δυνατότητες μη αντιληπτές από τους υπολοίπους.

Μην ξεχνάτε τον Ρωμαϊκό κανόνα (δείτε την σημ. στο τέλος)!

Ούτε μπορώ να παίξω τον ρόλο του μεσάζοντα με την έννοια μίας ατέρμονης διαπραγμάτευσης εν είδει “Ανατολίτικου παζαριού”. Συνεπώς προτείνουμε την επένδυση, ενδεχομένως δίνουμε μία τάξη μεγέθους όσον αφορά τα βασικά οικονομικά της και αφήνουμε και την άλλη πλευρά να αντιπροτείνει.

Δεν γνωρίζω πώς να το χειριστώ διαφορετικά. Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση ευχαρίστως να την ακούσω.

Είναι φαντάζομαι αντιληπτό πως δεν δύναμαι να γνωρίζω τις αντιδράσεις των επενδυτών (με την ευρύτερη έννοια) εκ των προτέρων συνεπώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση αποδοχής και σαφώς κανένα κόστος στην όλη διαδικασία από την πλευρά των προτεινόντων. Όλα αυτά βαρύνουν αποκλειστικά το γραφείο μου και δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα όπως προ-είπα (έγραψα) είτε κάποιας προ-πληρωμής, ούτε ιδιαίτερης μεταχείρισης ή επιλεκτικής προώθησης. Σε αυτά τα θέματα είμαι εντελώς adamant.

Αλλά γνωρίζω πολύ καλά επίσης και την δύναμη της έκφρασης του Marlon Brando στην ταινία The Godfather, (όχι βέβαια με τον τρόπο, με τον οποίον την εννοούσε αυτός(!)):

I’m gonna make him an offer he can’t refuse.
(Η δεύτερη φράση πάνω στην οποία συνέχισα το …χτίσιμο).

Αν μετά από όλα αυτά νομίζετε ότι έχετε επαρκείς εξηγήσεις για τον τρόπο δράσης μου αναμένω ευχαρίστως το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι η συστηματοποίηση των προτάσεων και η επεξεργασία τους για υλοποίηση ή οτιδήποτε άλλο προτείνετε.

Αν πάλι νομίζετε ότι όλα αυτά ανήκουν σε σφαίρες μη σαφώς προσδιορισμένες, οι οποίες δεν σας καλύπτουν επαρκώς ή δεν είναι σαφές το πως πρόκειται να αποδώσουν δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο γι’ αυτό.

Μην σας διαφεύγει της προσοχής σας πως η προσωπική μου αντίληψη(;) των πραγμάτων είναι κάπως ανορθόδοξη. Δεν είμαι σίγουρος πως ένα και ένα ίσον δύο, ούτε πως το μαύρο είναι μαύρο ή άσπρο ή κάτι άλλο… Γενικά χαριτολογώντας θα έλεγα πως με εκφράζει το iCloud και συνεπώς το και το “νέφος” και τα “χαοτικά συστήματα” όπως και δεν με εκφράζει η Αριστοτέλεια λογική… Γι’ αυτό χρησιμοποιώ τον όρο iTeucris. Αυτή είναι μία “εγγενής” μου ιδιότητα και παρακαλώ να είστε επιεικείς μαζί μου. Δεν είναι η τυπικότητα κατ’ ανάγκην το κριτήριο, ούτε ενδεχομένως το ύφος (από το οποίο όμως σας διαβεβαιώνω) δεν λείπει επ’ ουδενί ο σεβασμός στην προσωπικότητα και τις απόψεις του συνομιλητή μου.

Σημ. Ο Ρωμαϊκός Κανόνας:

“Όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν θα πρέπει να διακόπτει εκείνον που το κάνει”.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)