Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τυρβώδης Ροή (Turbulence)

Πολιτική Ανάλυση όχι Επιστημονική

Όσες και όσοι έχουν σπουδάσει σε Πολυτεχνεία σίγουρα με τρόμο θα ενθυμούνται τα μαθήματα της Δυναμικής των Ρευστών. Από το αίμα, το οποίο ρέει στις φλέβες μέχρι το πως ο αέρας αντιστέκεται και κινείται όταν κόβεται από μία πτέρυγα αεροσκάφους η Δυναμική των Ρευστών είναι εκεί, έτοιμη να σου κάνει τη ζωή πολύ (μα πολύ) δύσκολη. 

Ωστόσο όσο η ροή είναι στρωτή και με τη βοήθεια πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων μπορείς να έχεις τον έλεγχο. Όταν όμως μετατρέπεται σε τυρβώδη, τότε καθίσταται εξαιρετικά ακανόνιστη και πολύπλοκη. 

Τότε όμως συμβαίνουν… θαύματα! 

Διότι μεταβάλλεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου (χαοτική ροή). Τι συναρπαστικότερο για τους εξερευνητες της ζούγκλας, όταν ακούγεται από μακριά ένας υπόκωφος ήχος, ενώ κωπηλατούν σε ένα πολύ ήρεμο ποτάμι, το οποίο καταλήγει σε έναν επικίνδυνο καταρράκτη; 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα (κατά την… προφητική μου γνώμη). Η ροή του ποταμού όσο ήταν στρωτή και ήρεμη δεν έδειχνε κάποια ανησυχητικά σημεία. Με την εμφάνιση της πανδημίας η ροή άρχισε να μην είναι στρωτή και να δημιουργεί στροβίλους και ο απόμακρος ήχος του καταρράκτη άρχισε να φτάνει στις αισθήσεις μας. Ελπίζω να θυμόμαστε την τότε αρθρογραφία μου, στην οποία τόνιζα πως ο Κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά δεν το καταλαβαίνεις αμέσως. Και πως μην αναζητάτε τόσο πολύ αυτήν την περιβόητη… κανονικότητα, διότι η νέα θα είναι διαφορετική, από την έως τότε γνωστή. 

Πού καταλήγουν όλα αυτά; Τι κάνεις τότε;

Εάν το συνειδητοποιήσεις έγκαιρα, προσπαθείς όσο αυτό είναι δυνατόν, να βγεις από την ροή, η οποία σε οδηγεί στον καταρράκτη. Η λογική, το κανονικό, το στρωτό ΔΕΝ αποτελούν τη λύση. Αυτό εύκολα γράφεται πολύ δύσκολα, έως εξαιρετικά δύσκολα εφαρμόζεται, είναι αλήθεια. Είναι σχεδόν απίθανο -όχι όμως και αδύνατο- να το καταφέρεις και το ρεαλιστικότερο και πιθανότερο σενάριο είναι να σε παρασύρει το ρεύμα στον καταρράκτη. 

Τότε καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή, κατά την οποίαν δεν διάβαζες Δυναμική των Ρευστών! Χιούμορ φυσικά εδώ, αλλά όχι και τόσο χιούμορ. Είσαι μέσα σε μία τυρβώδη, χαοτική ροή. Οτιδήποτε, έστω και το ελάχιστο διαφορετικό να σκεφτείς και να κάνεις αποκτά μία εντελώς διαφορετική δυναμική. Δεν γνωρίζεις την εξέλιξη, δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα. Αλλά θα είσαι όπως πάρα πολλές σταγόνες, οι οποίες δεν καταρρέουν στη βάση του καταρράκτη, αλλά εκτινάσσονται και διαφεύγουν από τις τρομακτικές πιέσεις. 

Η ροή καθίσταται συνεχώς και ολοένα περισσότερο τυρβώδης και ακανόνιστη και φυσικά μη προβλέψιμη. 

Αξιοποίησέ την στο έπακρο. Σκέψου και δράσε παράλογα! Εκεί ίσως συναντήσεις το θαύμα.

Α! Και κάτι ακόμα: στην τυρβώδη ροή διαλύονται οι κάθε είδους δομές (και αυτή της εξουσίας)!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)