Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τρεις Λέξεις – Προβλέψεις  ( ; ) για το 2021

Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα διεξοδικά με τα του επερχόμενου έτους, όσον αφορά τις γενικές προβλέψεις. Ίσως εφέτος να δημοσιεύσω κάποιον, τρόπον τινά… καζαμία! Ο προβλέψεις αυτού του είδους και εννοώ οι γενικές αφορούν τις τάσεις και όχι τα μελλούμενα, τα οποία εν πολλοίς εξαρτώνται από τις δικές μας αποφάσεις. Διότι κανένας δεν μπορεί να σου επιβάλλει τον τρόπο αντίδρασης σε όποιο γεγονός· και αυτή είναι η πεμπτουσία της ελεύθερης βούλησης, την οποίαν διαθέτουν οι άνθρωποι. Φοβερό και μοναδικό προνόμιο.

Αλλά αρκετά με τα εισαγωγικά. Τρείς λέξεις λοιπόν μου έρχονται συνεχώς στο νου· τρεις λέξεις, το νόημα των οποίων έχω την αίσθηση πως θα επικρατήσει ή θα τείνει να επικρατήσει το 2021.

Α. Δικαιοσύνη

Αυτή είναι η πρώτη. Προσέξτε ΔΕΝ γράφω δικαίωση. Δικαιοσύνη γράφω. Αυτό σημαίνει πως αφορά κυρίως το παρελθόν. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για πράξεις μας του παρελθόντος. Συνεπώς δεν είμαστε βέβαιοι εάν είναι υπέρ μας ή εις βάρος μας. Εξαρτάται από τις πράξεις μας και όχι όπως εμείς τις νοιώθουμε, αλλά όπως τις εκλαμβάνει το Σύμπαν. Be prepared (προετοιμαστείτε) όπως θα φώναζε ένας σκηνοθέτης του Hollywood πριν τη στιγμή της έκρηξης!

Β. Τιμωρία

Η τιμωρία αφορά το παρόν. Η δικαιοσύνη του παρελθόντος δεν είναι χωρίς συνέπειες. Ενέχει και την τιμωρία· και έχει σημασία αυτό, διότι απόδοση δικαιοσύνης δεν είναι η παραδοχή μόνο μίας πράξης, αλλά και των συνεπειών της. Γιατί όμως εστιάζω σε μία… τιμωρητική λέξη και όχι σε μία λέξη ανταμοιβής; Προσέξτε! Δυστυχώς στη ζωή οι συνέπειες των κακών πράξεων είναι μη αναστρέψιμες. Άπαξ και συμβεί το κακό ή ακόμα χειρότερα το προκαλέσεις, ανεξαρτήτως του πού και πώς θα καταλήξει,  έχει ήδη δημιουργηθεί μία κακή μοίρα· αυτή διαγράφεται πολύ δύσκολα. Οι ανταμοιβές δεν είναι τόσο ορατές διότι είναι αθόρυβες και δεν δίνουμε τόση σημασία. Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος, αλλά κάποιοι ρέπουν προς τα λάθη και μάλιστα από δολιότητα. Δεν τη βλέπω καλά τη χρονιά για αυτούς.

Γ. Μεταβολλές

Η λέξη τώρα του μέλλοντος, η οποία όμως είναι ήδη λέξη του… παρελθόντος: μεταβολές! Την γράφω μάλιστα και στον πληθυντικό, διότι δεν πρόκειται για μία μόνο μεταβολή. Μεταβολές λοιπόν! Το 2021 απαιτεί να ρέεις και όχι να είσαι στατικός. Αυτό πρέπει να σου γίνει πρώτη φύση. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και καλό είναι να ξεχάσετε την ασφάλεια. Η ανταπόκριση σε κάθε ερέθισμα θα είναι το προσόν του 2021. Ωστόσο αυτό έχει τις βάσεις του στην τρέχουσα χρονιά (εξου αναφέρω πως είναι ήδη σε λειτουργία).

Α+Β+Γ

Εάν το καλοσκεφτείτε θα δείτε πως τελικά και οι τρείς αυτές λέξεις – προβλέψεις αλληλοσυμπληρώνονται. Και αφού η τελευταία είναι οι μεταβολές αφού δεχθούμε τη δικαιοσύνη και την αναπόφευκτη τιμωρία, ιδού η ευκαιρία μας για το μέλλον μέσω της ανταπόκρισης μας. Υπεκφυγές πάντως δεν θα γίνουν αποδεκτές να γνωρίζετε και θα διπλασιάσουν (τουλάχιστον) τον πόνο.

Οι πράξεις μας του παρελθόντος, οι συνέπειες του παρόντος και οι επιλογές μας του μέλλοντος:

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΤΙΜΩΡΙΑ – ΜΕΤΑΒΟΛΛΕΣ

Αυτά προβλέπω…

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #49 της 25-12-2020)