Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τρεις Επιχειρηματικές Συμβουλές (και Όχι Μόνον για Επιχειρηματίες)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είχα έναν μεταπτυχιακό συμφοιτητή, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος. Θαυμάσιος άνθρωπος κατάφερε ΜΟΝΟ (το ΤΟΝΙΖΩ αυτό) με το μυαλό του και τις ικανότητές του να δημιουργήσει μία τεράστια περιουσία. Δημιούργησε σταδιακά τρεις μικρές επιχειρήσεις (μηδενικού αρχικού κεφαλαίου) και συνέλαβε μία εξαιρετική αλλά και συνάμα απλή ιδέα, η οποία του απέφερε τεράστιο κέρδος, διότι την πούλησε σε μία πολύ γνωστή διαδικτυακή επιχείρηση. Είναι καλός πωλητής.

Δεν θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία, σκεφτείτε πάντως κάτι σαν το Twitter (δεν είναι αυτό, μην παρεξηγηθούμε) και όχι τόσο γνωστό στην Ελλάδα, αλλά αναπτύσσοντας το με μηδενικά κεφάλαια (αφού ήταν/είναι άυλο) το πούλησε για μόλις… εκατό (100) εκατομμύρια δολάρια· ναι είναι σωστό το νούμερο. Είναι η ακριβώς αντίθετη σκέψη από την… Ελληνική, όπου νομίζει κάποιος πως πρώτα πρέπει να διαθέτει τα 100 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την… ιδέα του. Μία από τις αιτίες της φτώχειας…

Τρεις ήταν και είναι οι βασικές του αρχές και οι τρεις… κλεμμένες. Οι δύο πρώτες ειδικά γνωστές η τρίτη όχι τόσο.

Την πρώτη την είχε διατυπώσει ο Woody Allen. Επειδή δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά, διότι είναι κάπως ιδιωματική σας την περιγράφω μεταφορικά: “Το 80% της επιτυχίας είναι να… ξεκινήσεις!”, ναι, αυτή ακριβώς. Πως για να γίνει κάτι και να επιτύχει πρέπει πρώτα να… ξεκινήσει! Απλό θα μου πείτε αλλά η αγορά είναι γεμάτη από starters αλλά όχι finishers (πάλι δεν μπορώ να μεταφράσω ακριβώς το νόημα). Όπως και να έχει το πράγμα, εάν έχετε κάτι στο μυαλό σας αρχίστε να το… κάνετε!

Η δεύτερη αρχή είναι από τον Ουίνστων Τσώρτσιλ και σίγουρα την έχετε ακούσει: “Η επιτυχία συνίσταται στο να πηγαίνουμε από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνουμε τον ενθουσιασμό μας.” Πολύ απλή και αυτή. Ο αριθμός των αποτυχιών δεν είναι καθορισμένος, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί στη 200ή να συμβεί και μην σας φαίνεται παράξενο το μεγάλο νούμερο. Ο Ρος Περό, επίσης αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος και κάποτε υποψήφιος Πρόεδρος των Η.Π.Α. με εξαιρετική εκλογική απόδοση, δεν μπόρεσε επί 77 φορές να επιτύχει ένα συμβόλαιο για τα προϊόντα της εξαιρετικά προηγμένης εταιρείας, την οποία ίδρυσε, την γνωστή EDS. Το 78ο όμως!

Η τρίτη αρχή έχει ειπωθεί από τον Larry King, πολύ γνωστό (εννοώ διάσημο) παρουσιαστή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου, ο οποίος δήλωσε: “Όσοι έχουν επιτύχει σε κάποιον τομέα και δεν αναφέρουν την τύχη αστειεύονται.” Ακούγεται κάπως μοιρολατρικό, αλλά πιστέψτε με ΔΕΝ είναι. ΚΑΙ η τύχη (ή όπως αλλιώς θέλετε να την ονομάσετε) είναι εκεί, παρούσα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα την συναντήσετε, αλλά εάν δεν έχεις ξεκινήσει ή εάν ξεκίνησες και απογοητεύτηκες (σχεδόν) σίγουρα δεν πρόκειται!

Τι κάθεστε λοιπόν; Ακόμα διαβάζετε το άρθρο; Ξεκινήστε!