Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Déjà vu του Lockdown 2

Κανένας δεν πρέπει να διαμαρτύρεται για αυτό· κανένας εκτός από  όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω του COVID-19 και δεν μπόρεσαν ούτε να τους συνοδεύσουν μέχρι την τελευταία τους κατοικία· και ακόμα περισσότερο από τους γονείς των δύο νέων παιδιών στη Σάμο. Διότι εκεί η “απαγόρευση” δεν ήταν τριών εβδομάδων και για κάποιον σκοπό. Ήταν η ολοκληρωτική και μόνιμη απαγόρευση στη ζωή για δύο παιδάκια, τα οποία επέστρεφαν από το σχολείο τους και ένα φυσικό φαινόμενο αποφάσισε μέσω ενός ετοιμόρροπου τοίχου διαφορετικά. Και δυστυχώς η απαγόρευση επεκτείνεται στην ολική διαγραφή του χαμόγελου των γονιών τους για πάντα…

Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να σιωπαίνουμε.

Η ζωή ωστόσο συνεχίζεται. Εύκολα, δύσκολα, πάρα πολύ δύσκολα… συνεχίζεται. Και τι κάνουμε; Σκεφτόμαστε. Προσέξτε! Το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο μίας καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες (ουσιαστικά από τον Β΄ΠΠ) επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάτι σημαίνει. Μόνο πως τη δεύτερη φορά γνωρίζεις. Δεν είσαι σε αχαρτογράφητα ύδατα. Και έχεις και μία δεύτερη ευκαιρία.

Τι ΔΕΝ έκανες τότε και μόλις επετράπη η κυκλοφορία το μετάνιωσες; Τι θα ήθελες να κάνεις τότε και δείλιασες; Για ποιες ευκαιρίες, τις οποίες είδες αλλά δεν πρόλαβες και κατηγορείς τον εαυτόν σου γι΄ αυτό, δεν έδρασες;

Τώρα οι επιλογές σου είναι δύο και όχι μόνο μία, την οποίαν ίσως τότε στον πανικό σου και την έκπληξη δεν αντελήφθης έγκαιρα ή έστω δεν κατάφερες για οιοσδήποτε λόγους να υλοποιήσεις. Τώρα γνωρίζεις.

Και μπορείς να επιλέξεις είτε μεταξύ του να καταριέσαι τη ζωή και τους σκοτεινούς εχθρούς και τους Αρειανούς, ακούγοντας και ασπαζόμενος θεωρίες γελοίων επικινδύνων είτε να αδράξεις την ευκαιρία βελτιώνοντας πολλά πράγματα.

Και κυρίως να κάνεις καλύτερο τον κόσμο γύρω σου και μαζί και τον εαυτόν σου.

Και πρόσεξε! Εάν δεν το δεις ως ευκαιρία -τουλάχιστον τη δεύτερη φορά- θα το υποστείς ως τιμωρία την… τρίτη!

Ιδού το lockdown 2 ιδού και οι επιλογές σου!

Σημ.: Déjà vu (“ήδη ειδωμένο”) είναι η λεγόμενη προμνησία, δηλαδή η αίσθηση πως έχεις βιώσει στο παρελθόν μία κατάσταση, η οποία εμφανίζεται στο παρόν.