Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Χρυσό Ψαλίδι

Πριν από αρκετά (πολλά) χρόνια παρουσιάστηκε στην Ελληνική Τηλεόραση μία διαφήμιση με ένα συγκεκριμένο σενάριο στο οποίο εμφανιζόταν ένα χρυσό ψαλίδι. Δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες αν και την έχω στο αρχείο μου, αλλά δεν είχα το χρόνο να την εντοπίσω απόψε. Διαφήμιζε νομίζω ασφαλιστική εταιρεία, αλλά και πάλι δεν μπορώ να θυμηθώ.

Πού είναι το θέμα;

Ο διαφημιστής παραγωγός επέμενε το χρυσό ψαλίδι να είναι πραγματικά… χρυσό! Φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι (το τονίζω να το εμπεδώσετε). Φυσικά το υπέρογκο κόστος του ψαλιδιού επρόκειτο να επιβαρύνει τον εντολέα, ο οικονομικός διευθυντής του οποίου κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν άκουσε την τιμή του (αυτήν την θυμάμαι):

300,000 δραχμές!

Εξωφρενικό νούμερο ακόμα και για την εποχή της δραχμής! Και τούτο για ένα κοινό ψαλίδι, το οποίο θα μπορούσε να ήταν απλά επιχρυσωμένο με ένα ελάχιστο κόστος 200-300 δραχμών και για μία εμφάνιση κάτι λιγότερο των 5 δευτερολέπτων!

Τι συνέβη τελικά;

Επικράτησε ο παραγωγός. Το ψαλίδι όντως κατασκευάστηκε από χρυσάφι!

Είχε δίκιο ή ήταν απλά ένας ιδιότροπος, ιδιόρρυθμος ή υπερφίαλος συμπλεγματικός παραγωγός; Και όχι μόνον τα προηγούμενα, αλλά επιβάρυνε τον πελάτη του και με ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς νόημα;

Θα σας απαντήσω αμέσως.

Σαφώς και είχε δίκιο! Προφανώς η διαφήμιση θα μπορούσε να υλοποιηθεί και με ένα κοινό ψαλίδι, αλλά δεν θα ήταν το ίδιο. Ο ηθοποιός, ο οποίος θα έπιανε και μόνο στο χέρι του το χρυσό πανάκριβο ψαλίδι, όπως συνέβαινε στη διαφήμιση θα είχε εντελώς διαφορετική ψυχολογία, από το να έπιανε ένα κοινό ψαλίδι. Αλλάζουν όλα δραματικά!

Το γνήσιο, οτιδήποτε αφορά, ιδέες, σκέψεις, συμπεριφορές, πρακτικές είναι μοναδικό και ασυναγώνιστο. Εμπεριέχει τη δική του ειλικρίνεια. Μπορεί λειτουργικά να είναι χειρότερο από ένα κίβδηλο ή απλά κοινό, υποθέτω πως το χρυσάφι δεν είναι κατάλληλο για λεπίδες ψαλιδιού, αλλά…

…αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτό, το οποίο εισπράττει εκείνος, ο οποίος “συνδιαλέγεται” μαζί του είτε αυτό είναι ένα ψαλίδι είτε ένας άλλος άνθρωπος.

Όλα τέλεια λοιπόν, αλλά όμως υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι.

Θυμάμαι το ψαλίδι, θυμάμαι πως ήταν από ατόφιο χρυσάφι, θυμάμαι και πόσο κόστιζε, αλλά δεν θυμάμαι τι ακριβώς διαφήμιζε…