Μία από τις αγαπημένες μου κινηματογραφικές ταινίες είναι “Το Φάντασμα της Ελευθερίας” (1974) του Λουίς Μπουνιουέλ. Η ταινία δεν είναι τόσο γνωστή ή έστω δημοφιλής όσο “Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου” ή “Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας”, αλλά εμένα προσωπικά μου αρέσει περισσότερο από όλες.
Ο υπερρεαλισμός και η… αναρχία, η οποία διακατέχει τον Μπουνιουέλ στοχεύει ακριβώς στην ουσία των θεμάτων του.
Η συγκεκριμένη ταινία είναι σπονδυλωτή και η μία αλλοπρόσαλλη ιστορία διαδέχεται την άλλη, αλλά μην περιμένετε κάποια γραμμικότητα ή νόημα στην υπόθεση. Ένα υπο-τμήμα της όμως έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (υπάρχει και κάποιο άλλο, αλλά δεν είναι του παρόντος).
Από ένα ιδιωτικό σχολείο ενημερώνει η διευθύντρια τους εύπορους γονείς, πως το κοριτσάκι τους… χάθηκε! Οι γονείς με την γκουβερνάντα πηγαίνουν κατ΄ ευθείαν στο σχολείο και στη τάξη της μικρής, προσπαθώντας να καταλάβουν πώς εξαφανίστηκε η κόρη τους. Δεν είναι πανικοβλημένοι ενώ ελλείπουν οι γελοίες υστερίες αλλά το ωραιότερο από όλα είναι πως το χαμένο κοριτσάκι είναι… εκεί! Η δασκάλα μάλιστα διαβάζει τα ονόματα και η μικρή δηλώνει παρούσα αλλά…
Αλλά αφού δηλώθηκε εξαφανισμένη είναι για όλους… εξαφανισμένη αν και είναι εμπρός στα μάτια τους. Κάποια στιγμή η μικρούλα τους λέει “μαμά εδώ είμαι” και η μαμά της της θυμώνει για να σωπάσει.
Μαζί με το κοριτσάκι λοιπόν απευθύνονται στην αστυνομία προκειμένου να δηλώσουν την εξαφάνισή της! Φυσικά και εκεί η ίδια ιστορία συνεχίζεται. Το κοριτσάκι είναι ΕΚΕΙ, αλλά αφού δηλώθηκε εξαφανισμένο… είναι! Ο διευθυντής της αστυνομίας την ερωτά για τα στοιχεία της και μαζί με τη φωτογραφία της την προωθεί στον υπεύθυνο για να την αναζητήσουν. Ο αστυνομικός σε μία τέλεια στιγμή ερωτά εάν μπορεί να την πάρει μαζί του για… δείγμα ώστε εάν τη συναντήσουν να την… αναγνωρίσουν!
Παράνοια! Όπως και στις ημέρες μας, όπου οι απαντήσεις και οι λύσεις αλλά ΚΑΙ οι αλήθειες είναι δίπλα μας, ποτέ δε χάθηκαν αλλά αφού δηλώθηκαν εξαφανισμένες είμαστε συνεχώς στην αναζήτησή τους.
Τώρα εντοπίστε τη σφήκα στα κρινάκια της φωτογραφίας! ΚΑΙ αυτή είναι εκεί, αλλά δηλώθηκε ως εξαφανισμένη! Και εάν την ακουμπήσεις, τσακ σε τσίμπησε, όπως και οι αλήθειες!